KG Kuoppala
Kamala Harris har ändrat taktik i hur Trump ska hanteras. Han ska ses som en rolig, oskyldig tönt och inte som en lögnaktig antidemokratisk extremist. Till och med Hitler blev förlöjligad. Det var ingen bra taktik i längden. Han sa vad han skulle göra och han gjorde det. Trump säger också vad han tänker göra. Där går han inte med lögner, och precis som Hitler måste han ha en världsbild som matchar hans agenda – en värld fylld av konspirationer och lögner från en maktelit som bryter ner samhället. Bara galen? Möjligen, men vi borde nog ändå lyssna på vad Trump säger. Till och med hans lögner och planer är en del av verkligheten och inte bara något galet.
Bertil Malmodin, Falun
Det är inte omöjligt att Trump kommer att förgöra sig själv. Dels på grund av alla hans galna påståenden, dels på grund av alla hans lögner som allt fler upptäcker. Skulle kanske kunna kallas självdestruktion.
Iwan Langermo
Jag har funderat på att byta ut min hybridbil till en elektrisk. Jag har allvarligt funderat på att köpa en Tesla, men har ändrat mig av två anledningar:
1. Jag vill inte indirekt köpa eller stödja Elon Musks kampanj till stöd för Donald Trump. Att köpa en Tesla menar jag är att indirekt stödja Trumps planer på att bli USA:s president igen.
2. Tesla vill förändra den svenska modellen med kollektivavtal till det sämre och jag vill inte stödja en sådan försämring.
Juan Fonseca
Staden lämpar sig faktiskt inte särskilt bra som vardagsrum, påpekar Helena Andersson i en tänkvärd artikel på DN Kultur om “compact living”, där staden i värsta fall måste fungera som hemmets vardagsrum. Men varför känner vi så? Om man bortser från frågan om ytliga nödlösningar – varför ordnar vi inte vår stad som ett vardagsrum för oss alla? Stockholm är en vacker stad, sägs det, och den som ser staden från en turistbuss från Slottet, Gamla stan och Fjällgatan, alltså ser staden som ett objekt, kan nog hålla med. Men staden som en plats att vara och bo i? En gång i tiden, när bilen var suverän lycka, fanns en plan över Stockholms innerstad som var tätt översållad med parkeringshus. Den hette City 62. Lyckligtvis blev den aldrig av. Tänk om hela innerstaden istället var översållad med sittplatser! Sitt gratis, observera omgivningen, byt kanske ett eller två ord med någon som sitter med dig. Kom ihåg de gamla järnvägsparkerna! Parkbänken – ett bortglömt inslag i stadsrummet och i livet mellan husen, den danskarna pratar om.
Birgitta Lindberg, tech dr
På tal om bristen på civilkurage: Det är svårt att hitta lämpliga ord för vad man känner när en ung person blev knivskuren i tunnelbanevagnen utan att omgivningen ingrep. De valde istället att titta ner i “kistan” som jag kallar det, mobiltelefonen. Jag hade också blivit rädd men argare och låtit mig höras. Om inte med knytnävar eller andra kroppsdelar så röststyrd och jag kanske hade kastat något på gärningsmannen…eller varför inte be honom vända sig om för en bild…med mobilen? Nej, jag hade nog skrikit så högt jag kunnat och tagit mig till nödstoppet så fort jag kunnat. Det finns saker du kan och måste göra i sådana situationer. Jag hoppas att han överlever dödsstraffet, den stackars mannen, och att knivmannen fängslas för mordförsök!
Gunnar Hilén, pensionerad psykolog
I en insändare i DN (Noterat den 12 augusti) påpekas att ordet “kamala” betyder “hemskt” på finska. I ett annat, något närmare mig inhemskt språk, används ordet snarare i betydelsen “konstigt”. Det blir då lite lustigt att Kamalas medkandidat Tim Waltz beskriver motpartiets Trump och Vance som konstiga (konstig). Vicepresident Kamala Harris förnamn uttalas dock med betoning på första stavelsen, medan alla stavelser i det finska ordet fruktansvärd uttalas ostressad.
Henry Kallioniemi, meikäläinen, Uppsala
Redaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen – med omstart efter sommaruppehållet den 20 augusti – och ett större urval på dn.se/insandare helgfri måndag-fredag. Du kan läsa mer om bidragsgivare i DN här.