Sedan två år står Malmö utan queera uteställen


Specifika barer och klubbar har många gånger fungerat som en samlingsplats för hbtq-personer, där det varit möjligt att vara sig själv med lägre risk att bli diskriminerad. Stonewall Inn i New York var en sådan plats. Baren blev skådeplatsen för Stonewall-upploppen 1969 – ursprunget till Pride-paraden – en katalysator för den moderna kampen för HBTQ-rättigheter i USA och världen.

Men värdet av eget mötesplatser, som Stonewall Inn, har inte minskat i takt med ökad förståelse och acceptans i samhället, enligt Malmöbon Cihan Arikan. Han är en av arrangörerna av ett barhäng i Malmö för hbtq-personer. Initiativet startade efter att Malmös sista queerbar Red Shoe Bar stängde 2022.
Facebookgruppen “Guerilla Queer Bar” har 3 200 medlemmar och det brukar vara mellan 50 och 250 personer på träffarna.
– Det finns ett behov av att vara på en plats där man inte behöver anpassa sig. Där du inte behöver tänka på om du kan klä dig som du vill eller inte. Kan jag som queer komma ut som mig själv utan att få kommentarer? Kan jag lyssna på den musik jag vill, och dansa och röra mig som jag vill? säger Cihan Arikan.

Cihan Arikan är en av personerna som startade ett barhäng för hbtq-personer efter att de permanenta lokalerna stängt i Malmö.

Trots att behovet finns har flera permanenta uteplatser i Malmö försvunnit. En förklaring stavas dejtingappar. Ankomsten av appar som Grindr och Tinder gör att klubben inte längre är det enklaste sättet att hitta någon som matchar din profil.
Men klubbar och barer fungerar som mer än en chans för romantik. De är platser för en community som appar inte kan ersätta, säger Cihan Arikan.
Joakim Cederholm har varit arrangör för ett tiotal queerklubbar i Malmö sedan mitten av 1990-talet. I sjutton år drev han klubben Wonk som han lade ner 2017. Dejtingapparna var en av flera anledningar till att klubben lade ner. Gästernas beteende förändrades med apparna – fler träffades i lounger istället för nattklubbar. Joakim Cederholms pojkvän Johan Carlsson var ägare till Red Shoe Bar, och de var båda verksamma där. Baren gick under för två år sedan, en konkurs i spåren av en förlorad sprittillstånd. Joakim Cederholm och pojkvännen har sedan dess öppnat en ny queerklubb i Köpenhamn.

Klubbägarna Johan Carlsson och Joakim Cederholm.

Alla som DN pratat med nämner den svenska alkoholpolitiken som ytterligare ett problem för det queera nattlivet, även om det berör alla klubbar och barer. Kraven för att få alkoholtillstånd, som att behöva servera mat, anförs som ett hinder. En annan sak är öppettiderna, i Danmark får klubbarna hålla öppet till tidigt på morgonen.
– Det har att göra med tillstånd, politik och att kommuner och andra aktörer inte anser att friluftslivet bidrar till trivsel. Att det också handlar om dans och romantik, säger Cihan Arikan.

En av tidningen QX grundare, Jon Voss, har satt farten på queer nattliv sedan 1970-talet. Han säger att alkoholpolitiken har gjort att Sverige aldrig har kunnat mäta sig med sina danska och finska grannländer.

Jon Voss, ansvarig utgivare för QX.

Samtidigt påpekar han att det alltid har pratats om att antalet uteplatser ska minska. Enligt honom är antalet klubbar och barer i svenska storstäder ganska jämnt över tid – men det går i vågor. Jon Voss ser den totala nedgången i Malmö, som i decennier haft permanenta lokaler för hbtq-personer, som desto märkligare.
Joakim Cederholm, numera klubbägare i Köpenhamn, tycker att det är anmärkningsvärt att det inte har öppnats någon ny permanent butik i Malmö.
– Det borde finnas en marknad för det, Red Shoe gick väldigt bra längre, säger han.
Köpenhamn sägs ha en av världens äldsta gaybarer, Centralhjørnet. Mängden klubbar och barer för hbtq-personer är fler än i Malmö, olika reseföretag nämner minst fyra klubbar och sex barer.
Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad, svarar i ett mejl att kommunen arbetar för att stärka Malmös nattliv. Tidigare i år gjordes en förstudie om nattliv och sedan dess har två rundabordssamtal genomförts, både med utelivsaktörer i allmänhet och med aktörer inom HBTQ-gruppen.
“Malmö stad tittar nu på vad staden kan göra för att bland annat stödja utbildningen och förmedla den kunskap som behövs och för att underlätta för och stödja aktörer att söka olika former av stöd och bidrag”, säger han. skriver Micael Nord.

Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad.

Samtidigt påpekar han att det fortfarande anordnas många queerevenemang i Malmö. Cihan Arikan håller med om att det finns gott om initiativ för att fylla tomrummet efter att de permanenta spelplatserna försvunnit.

Saknar du att ha ett fast ställe att gå till?
– Ja, absolut, och det vet jag att många gör. Det är nog därför det kommer så många till våra träffar, säger han.

Queerevenemang och skådespelare i Malmö.

Vem är jag att känna mig så fri, Club Mermaid, du kan sjunga med oss ​​Drag Queen Bingo In-Q, Cocky, Idahot Committee, Sapphire Burlesque,

Le Queer, Ghaba Garage

Lämna ett svar