-
Vaccinlagret ökar efter WHO-nödsituationen
Världshälsoorganisationen WHO beslutade på onsdagen att klassificera utbrottet av mpox i flera afrikanska länder som en internationell hälsonödsituation.
Det gör att aktien i det danska bolaget Bavarian Nordic skjuter i höjden med upp till 17 procent på Köpenhamnsbörsen. Företaget är ett av få som har ett godkänt vaccin mot mpox, den infektionssjukdom som tidigare kallades monkeypox.
Företaget uppger att det kan leverera 10 miljoner doser vaccin till afrikanska länder 2025 och att det för närvarande har 300 000 doser redo för leverans.
Den variant av mpox som nu sprids i Afrika, kallad clade 1, tros vara både mer smittsam och mer dödlig än varianten clade 2. Den senare varianten tog fart 2022 och finns även i Sverige. (TT)
Senaste nyheterna
-
Mpox bekräftad i Sverige
Ett fall av mpox-viruset har bekräftats i Sverige. Det meddelade socialminister Jakob Forssmed vid en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten.
– I eftermiddags fick vi bekräftat att vi har ett bekräftat fall i Sverige av den allvarligare typen av mpox. Det är såklart något vi tar på allvar, säger Jakob Forssmed.
Till Kvällstidningen säger Olivia Wigzell, tillförordnad generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, att detta är det första bekräftade fallet utanför Afrika.
Statsepidemiolog Magnus Gisslén, som är med på presskonferensen, säger att det inte är oväntat att vi ser fall i Sverige.
– Det viktiga är att vi försöker förhindra spridningen i Sverige – med isolering, vaccination och andra åtgärder, säger han.
-
Vance och Walz är överens om tv-debatten
De amerikanska presidentkandidaterna Donald Trump och Kamala Harris parhästar, JD Vance och Tim Walz, har kommit överens om att mötas i en tv-debatt i höst.
CBS News uppger att de erbjöd vicepresidentkandidaterna fyra möjliga datum. De har nu båda bekräftat att de tackat ja till att delta den 1 oktober.
Debatten äger alltså rum några veckor efter den första planerade tv-sända sammandrabbningen mellan Trump och Harris, som äger rum den 10 september i ABC News regi.
-
Minst en greps efter Matthew Perrys död
Minst en person har gripits för inblandning i skådespelaren Matthew Perrys död förra året, rapporterar TMZ.
“Vänner”-stjärnan hittades död i sin pool i Los Angeles och vid obduktionen hittades nivåer av drogen ketamin i hans blod. Perry ska ha behandlats för depression, men fick sin sista dos ketamin en och en halv vecka före sin död, enligt den officiella rapporten.
Nivåerna av ketamin som mättes i Perrys kropp var i nivå med den mängd som vanligtvis används för att få en patient att sova under operationen.
I maj i år inledde polisen ett samarbete med flera andra myndigheter, bland annat myndigheten för narkotikatillsyn, för att ta reda på vad som ledde till att den 54-årige stjärnan dog. (TT)
-
Åhléns påminner om morgonrock – risk för kvävning
Åhléns återkallar en morgonrock för små barn på grund av risk för kvävning, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
Återkallelsen gäller morgonrocken “Tintin-rock” av märket Rikiki, i storlekarna 86/92 och 98/104, enligt varuhuset. Artikelnumret är 50004556.
Enligt Åhléns har det blivit känt att tryckknappar kan lossna på suffletten. Dessa delar kan utgöra en kvävningsrisk för barn upp till tre år om de hamnar i halsen.
Åhléns ber kunder som köpt varan att lämna tillbaka den till närmaste varuhus för full återbetalning.
Morgonrocken återkallades från Åhléns butiker den 5 juli. Varan har funnits i butik sedan april i år.
-
Dollarn stiger efter starka amerikanska siffror
Detaljhandeln i USA ökade med 1 procent i juli jämfört med föregående månad, visar färsk statistik. Det kan jämföras med juni, då försäljningen var oförändrad. Analytiker hade förväntat sig en uppgång på 0,4 procent, enligt Bloombergs sammanställning.
Exklusive fordon och drivmedel ökade försäljningen inom detaljhandeln med 0,4 procent i juli mot väntat 0,2. Det kan jämföras med en ökning på 0,8 procent i juni.
Marknadsräntorna steg kraftigt i USA efter statistiken. Räntan på en tvåårig statsobligation steg från 3,96 procent till 4,07 procent. Dollarn stärktes med 6 öre mot kronan, samtidigt som börsterminerna på Wall Street klättrade uppåt.
En oväntat positiv jobbsiffra bidrog också till prisreaktionerna.
-
Färre arbetslösa än väntat i USA
Antalet registrerade arbetslösa i USA var 227 000 under veckan som slutade den 10 augusti, visar ny statistik.
Det kan jämföras med 234 000 veckan innan. Analytiker hade förväntat sig 235 000 arbetslösa.
Förra veckan bidrog svaga jobbsiffror från USA till att skaka världens marknader avsevärt.
-
Björn Eriksson ny GD på Socialstyrelsen
Björn Eriksson har utsetts till ny generaldirektör och chef för Socialstyrelsen, meddelade regeringen under en presskonferens på tisdagen.
Förordnandet gäller i sex år från och med den 15 augusti 2024.
Eriksson ersätter Olivia Wigzell.
-
Polisen ökar sin närvaro vid gränsen till Danmark
Från och med imorgon ökar svensk polis sin närvaro på tåg, bussar och andra transportmedel från Sverige till Danmark.
Den ökade närvaron kommer att pågå så länge det anses nödvändigt, skriver polisen på sin hemsida.
Syftet är att arbeta brottsförebyggande med syfte att upptäcka och förebygga brott kopplade till grov organiserad brottslighet.
Anledningen till den ökade närvaron är den senaste tidens våldsvåg i Danmark, där flera svenskar sitter häktade misstänkta för allt från mordförsök till innehav av handgranater. Flera av de misstänkta är minderåriga.
Sedan tidigare har Danmark utökat gränskontrollen mot Sverige.
-
Alkoholfritt öl var starköl – återkallad
Systembolaget återkallar ett parti på 750 flaskor starköl som felaktigt märkts som alkoholfritt öl, meddelar bolaget.
Återkallelsen gäller flaskor märkta som Nils Oscar Alkoholfritt öl, 330 milliliter.
“Det här är mycket allvarligt. Man ska givetvis kunna lita på att en vara som har en märkning märkt alkoholfri också är alkoholfri”, säger Pontus Jennerholm, produktkvalitetschef på Systembolaget, i ett pressmeddelande.
De felmärkta flaskorna uppmärksammades av Systembolagets personal i samband med leverans från Nils Oscar.
De som köpt ölen på Systembolaget kan lämna tillbaka den till närmaste butik och få tillbaka pengarna.
-
Walmart förväntar sig högre vinster
Den amerikanska varuhusjätten Walmart redovisar ett justerat rörelseresultat för andra kvartalet på 7,9 miljarder dollar. Det är högre än de 7,7 miljarder som analytiker hade räknat med, enligt Bloombergs sammanställning.
Försäljningen landade på 169,3 miljarder dollar, en ökning med 4,8 procent jämfört med samma period året innan.
Bolaget skriver nu upp sin vinstprognos för helåret. Aktien stiger i handeln på Wall Street.
-
Sämre än väntat för Alibaba
Den kinesiska internetjätten Alibaba redovisar ett justerat resultat enligt ebitda-måttet på 51,2 miljarder yuan för det brutna räkenskapsårets första kvartal, motsvarande cirka 75 miljarder kronor.
Det var högre än analytikernas förväntningar på 47,5 miljarder yuan, enligt Bloombergs sammanställning, men sämre än samma period ett år tidigare.
Försäljningen landade på 243,2 miljarder yuan, en ökning med 3,9 procent från förra året, men en besvikelse på analytiker som hade förväntat sig högre omsättning. Framför allt är det e-handeln som har gått sämre än väntat.
Aktien faller i handeln på Wall Street.
Läs mer:
Senaste nyheterna om kriget i Ukraina
Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas