Om Strömmer inte ser upp kan det vara slut med midsommar i Dalarna – hufvudstadsbladet


Peter Gustavsson

ledare socialdemokratiskGagnef

Det här är en åsiktsartikel.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag firade midsommarafton i Mörtbodarna (Mörtbuan) och midsommardagen i Rälta, båda i Gagnefs kommun.

Det första firandet var ganska intimt. Vi var ett hundratal, sommargäster med vänner och några nyfikna från andra stugor runt Gimmensjön.

Den andra var en riktig folkfest med spelmanslag och folkdräkter så det var härligt, och rockband på dansgolvet på kvällen.

Dalarna är den plats på jorden där man firar midsommar som bäst. Arkivbild.Dalarna är den plats på jorden där man firar midsommar som bäst. Arkivbild.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Harri Sternljung, Arkivfotografi

Vissa saker var vanliga för båda firandet. Midsommarstången och ringdansen förstås, men även lottringen.

Annons

Vid varje firande var det folk som gick runt och sålde lotter. De där färgade pappersbitarna som man river av från en ring eller krans av ståltråd.

Annons

Lottorna är absolut nödvändiga för allt annat. För utan intäkterna från lotteriet skulle föreningen som anordnade midsommarfirandet aldrig få ihop ekonomin för arrangemanget.

Och om spelskatt ska betalas för föreningslotterier så blir det skatt även i Gagnef på midsommar.

Det är också ganska trevligt med en utlottning. I mitt kompisgäng vann vi kex, plattbröd, mjukost, kex, salamichips, arbetshandskar, blommor och en bok.

Själv gick jag hem med ett paket kaffe. Och känslan av att jag bidrog till att Dalarna fortsätter att vara den plats på jorden som firar midsommar bäst. Även nästa år.

Lottringar möjliggör det lokala kulturlivet, i Dalarna och i hela Sverige.Lottringar möjliggör det lokala kulturlivet, i Dalarna och i hela Sverige.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Ulf Palm/TT

Men frågan handlar om de lotterierna kommer att överleva så länge. Det blir en av slutsatserna när jag läser remissvaren till utredningen “Partipolitiska lotterier”remisstiden gick ut i måndags.

Utredaren föreslår att regeringen ska beskatta partiers lotteriverksamhet, vilket i praktiken gör det omöjligt att fortsätta ha lotterier som en viktig finansieringskälla för verksamheten.

I klartext är det ett parti som berörs – Socialdemokraterna. Och lagen är ett uppdrag från näringslivets tankesmedja Timbro och Sverigedemokraterna.

Under valåret släppte Timbro rapporten”De befallande höjderna“. I den skrev de att Socialdemokraterna och andra föreningar borde förlora sin förmåga att driva lotterier på andra villkor än kommersiella företag.

Annons

Annons

När utredningen tillsattes våren 2023 motiverade näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) med att “vi måste dra åt pengakranen som finansierar socialdemokratin“.

Utredaren har bara gjort som han blivit beordrad.

Näringslivsnämndens ordförande Tobias Andersson (SD) vill använda lotterilagstiftningen för att komma åt Socialdemokratins anslag.Näringslivsnämndens ordförande Tobias Andersson (SD) vill använda lotterilagstiftningen för att komma åt Socialdemokratins anslag.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Några av de 27 remissvaren är ganska förutsägbara, liksom Moderaterna är för och Socialdemokraterna är emot. Och vissa svarar att de inte svarar.

Men det är slående hur många advokater som såg förslaget vid fotknölarna.

Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet tycker att “det inte finns någon grund för att utesluta politiska partier från spelmarknaden”.

De menar vidare att “lotterier erbjuder en öppen och reglerad inkomstkälla som tack vare gällande lagstiftning är transparent och förenlig med principerna om demokrati och transparens”, och att detta är “särskilt viktigt i den nuvarande situationen då olika former av påverkan sker från både inhemska och utländska aktörer”.

Annons

Detta kan inte “understrykas tillräckligt i den rådande världssituationen”, säger juristerna i Uppsala.

Advokatsamfundet ser inga problem med partipolitiska lotterier utan menar att “tvärtom finns det ett värde i att politiska partier kan finansiera sin opinionsbildande verksamhet på annat sätt än genom bidrag från staten”.

Annons

De invänder också att lagförslaget har “verkan i huvudsak endast för Socialdemokraterna, vilket av principiella och konstitutionella skäl framstår som olämpligt”.

Men mest anmärkningsvärt från regeringens utgångspunkt, är att Centrum för rättvisa är så kritisk.

Organisationen bildades 2002 som en stiftelse för att skydda individens grundläggande fri- och rättigheter mot felaktiga myndigheter. De säger på sin hemsida att de vill “se över övergrepp, informera enskilda om deras rättigheter och agera ombud i rättsprocesser”.

Delar av Centrum för rättvisas Grundfinansiering kom från Svenskt Näringsliv, och organisationen har beskrivits som “en näringslivsrelaterad tankesmedja”. Men enligt sin mening väljer Centrum för rättvisa att sätta principerna först.

Centrum för rättvisa påpekar att “ett sådant ingrepp i det största oppositionspartiets finansiering bör ställa höga krav på motivering, underlag och beredning”. Organisationen tycker också att utredningen inte tagit hänsyn till den föreningsfrihet som är inskriven i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Annons

Enligt Centrum för rättvisa har EU-domstolen “i flera domar framhållit att åtgärder som begränsar ett politiskt partis möjlighet att finansiera sin verksamhet kan utgöra en inskränkning av föreningsfriheten”.

Risken är att regeringen kan bli piskad i EU-domstolen för inskränkning av föreningsfriheten. Och så säger en organisation som beskrivs som “en nyliberal rättsstiftelse inom nätverket Timbro“.

Annons

Men hur var det med midsommar i Gagnef då?

Jo, organisationen SVÄLJAsom samlar alla Sveriges ideella lotterier, är också emot förslaget. De oroar sig för vad som ska hända med skattebefrielsen för spel som ideella organisationer har idag.

För om man börjar särskilja en viss typ av organisation är risken att EU börjar betrakta det som otillbörligt statligt stöd. Och så går allt upp i rök.

Risken är då att alla lotterier som drivs av ideella organisationer, som Bingolotto, nykterhetsrörelsens Miljonlotteriet och alla bingohallar, ska beläggas med spelskatt.

Och om spelskatt ska betalas för föreningslotterier så blir det skatt även i Gagnef på midsommar. Spelskatten höjdes precis till 22 procent av intäkterna från lotteriet.

Annons

Detta kan göra att många föreningar helt avstår från arrangemanget.

Den organisation som justitieminister Gunnar Strömmer bildade såg regeringens förslag, med hänvisning till Europakonventionen. Frågan är om Strömmer lyssnar.Den organisation som justitieminister Gunnar Strömmer bildade såg regeringens förslag, med hänvisning till Europakonventionen. Frågan är om Strömmer lyssnar.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Lars Schröder/TT

En av grundarna av Centrum för rättvisa kallad Gunnar Strömmer. Han är i dag Sveriges justitieminister, och är med och beslutar om hanteringen av frågan i regeringen, trots att ansvarig minister är Niklas Wykman.

Frågan är vad principer som föreningsfrihet betyder för Strömmer nuförtiden. Och om han förstår att utan lotterier stannar folkrörelse-Sverige.

För utan folkrörelse-Sverige, inget midsommarfirande.

Lämna ett svar