Recept eller inte för vissa mediciner – hufvudstadsbladet


Svar till “Pensionär Nora” som lät skriva in en insändare i NA den 4 augusti.

Jag förstår att de rekommendationer vi har vid förskrivning av allergimedicin kan upplevas som komplicerade och att det ibland är svårt att förstå när man får medicin på recept och när man kan köpa den utan recept.

Det beror på att olika regler gäller för olika sjukdomstillstånd. Ibland spelar också patientens ålder, behandlingstid och aktiv substans in.

Konsekvensen är att för vissa patienter ska läkemedlet inte ingå i läkemedelsförmånen och bekostas av regionen – för andra ingår det i läkemedelsförmånen och kan då betalas helt eller delvis av regionen.

Ett exempel på detta kan vara att en patient som lider av allergier och astma där man vill undvika att förvärra tillståndet, kan ordineras ett läkemedel, medan en person som bara lider av allergier under pollensäsongen hänvisas till apoteket där man kan köpa samma medicin utan recept.

Det gäller inte bara allergimedicin utan även till exempel preparat som skrivs ut mot kortvariga smärttillstånd, tillfällig förstoppning och tillfälliga problem med halsbränna, men även långvariga besvär som torra ögon och hud.

Att i möjligaste mån undvika vårdkontakter som endast gäller recept när läkemedlet finns receptfritt gör att vi kan hjälpa fler som väntar på läkartid.

När det gäller frågorna om läkemedlet Aerius är den aktiva substansen desloradatin. Idag marknadsförs många läkemedel med samma aktiva substans och de bedöms vara likvärdiga och utbytbara på apotek.

Men det är företaget som har försäljningstillstånd för läkemedlet, i det här fallet Aerius, som själva behöver ansöka om receptbefrielse hos Läkemedelsverket. Om detta inte har gjorts krävs därför recept på just det preparatet.

Om du vill ställa fler frågor om din specifika sjukdom är du välkommen att kontakta din vårdcentral.

Björn Strandell

distriktsläkare, medicinsk rådgivare Hälsovalsregionen Örebro län

Lämna ett svar