Casey Harrity är chef för Rädda Barnens verksamhet i Gaza. Den amerikanske hjälparbetaren har lång erfarenhet av humanitära kriser runt om i världen och leder nu ett team på ett hundratal personer, nästan alla lokalt anställda, i hjälparbetet.
“Små kroppar kastas längre”
– Barnen är de främsta offren i det här kriget. Vid bombningar löper de mycket större risk att dödas. Deras små kroppar kastas längre och snabbare, deras ben och lemmar bryts snabbare, säger Casey Harrity på telefon från Gaza.
– Mer än 11 000 barn har dött i direkta attacker. Ännu fler har skadats i attackerna och dödats indirekt av undernäring och av sjukdomar som skulle kunna botas om vi hade tillräckligt med medicin, säger hon.
Israel har fört krig mot Hamas i Gaza sedan den palestinska terrorgruppen den 7 oktober förra året attackerade israeliska gränssamhällen, dödade 1 200 människor och kidnappade 250. Nu har dödssiffran i Gaza passerat 40 000, inklusive 6 000 kvinnor och 11 000 barn, enligt Hamas kontrollerade hälsoministeriet.
Enligt den israeliska militären har 15 000 soldater dödats på den palestinska sidan.
“Inga säkra områden”
– Israels offensiv klämmer in den palestinska befolkningen i allt mindre områden. Många invånare har evakuerats och flytt flera gånger under kriget, det finns inga säkra områden. Många bor i tält utan rinnande vatten och tillgång till toaletter, säger Casey Harrity.
– Det är en ständig daglig kamp för att överleva. Människor kämpar för att få mat, vatten och medicin. Epidemier bryter ut, nu fokuserar vi på att få in poliovaccin, säger hon.
En 10 månader gammal bebis har diagnostiserats med polio i Gaza, säger palestinska hälsomyndigheter. Det är det första bekräftade fallet av polio i Gaza på 25 år. Polioviruset upptäcktes i tester på avloppsvatten
Casey Harrity berättar att många av hennes kollegor på Rädda Barnen bor i tält under svåra sanitära förhållanden. De och många andra Gazabor vågar inte gå till kliniker om barnen är sjuka eftersom det är farligt att röra sig.
– En kollega har två barn som är sjuka i gulsot. Hon kan inte ta barnen till kliniken eftersom de kan hamna i en bombattack om de rör sig på vägarna, säger hon och fortsätter:
– En annan kollega har fyra barn som drabbats av en bröstinfektion. Hon fick medicin till ett av barnen som hon delar mellan alla fyra.
Humanitär nödsituation
Casey Harrity beskriver en humanitär nödsituation där människor är undernärda och sjuka och lever i extrem osäkerhet där de riskerar att bli bombade varje dag. Hon säger att tillgången på förnödenheter är helt otillräcklig och att mat och hygienartiklar därför är mycket dyra.
Hon berättar att Rädda Barnen ordnar aktiviteter och socialt stöd för barn, men att föräldrarna ofta inte vågar skicka dit sina barn. De vill inte skiljas från barnen eftersom nya evakueringsorder och flyganfall kommer varje dag.
– Barnen har förlorat ett läsår. De kommer att få svårt att börja skolan igen. De har drabbats av extrema trauman efter det de varit med om, säger Casey Harrity.
– Istället är barnen experter på flygattacker. De vet om de är stora eller små, långt borta eller nära och från vilket håll de kommer, säger hon.
Värre än Aleppo
Hon berättar att hon tidigare hade erfarenhet av bland annat belägringen av Aleppo under inbördeskriget i Syrien – och att belägringen av Gaza är mer extrem och har en större omfattning.
– För att överleva här behöver man lite hopp. Det är fantastiskt hur folk håller ut under dessa fruktansvärda omständigheter, säger Casey Harrity.
– Det krävs en omedelbar vapenvila, obehindrad tillgång till förnödenheter och den internationella domstolens ingripande mot de tydliga brotten mot humanitär rätt, säger hon.