Ammoniaklarm väcker nya frågor om dödsfallen vid Northvolt – hufvudstadsbladet


Det här är en åsiktsartikel.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Under fredagen Ekot kunde rapportera att Northvolt uppmanade anställda i Skellefteå att fortsätta arbeta, trots att ammoniakhalten i fabriksluften ligger långt över gränsvärdena.

Det är den senaste i en lång rad nyheter angående arbetsmiljön i fabriken.

Förra veckan kom batteritillverkaren i clinch med polisen över ett dödsfall för en av företagets anställda.

Det började med att polisen skickade ut tisdagen den 6 augusti ett pressmeddelande. Den pågående förundersökningen om tre personers mystiska dödsfall som arbetat på Northvolts fabrik i Skellefteå utökas nu med “ett ytterligare dödsfall och en akut sjukdom”.

Annons

Annons

Northvolts kommunikationschef Matti Kataja kommenterade under dagen detta i ett mejl till DNoch sa att “det vore bra om polisen kunde ha klart för sig” att det nya dödsfallet handlar om en drunkningsolycka på den anställdes fritid.

Dagen efter korrigerades företagets uppgifter offentligt av Patrik Åström vid miljöbrottsgruppen i polisregion Nord, som sa till P4 Västerbotten att det inte gick att fastställa att drunkning är den primära dödsorsaken. Vi väntar på Rättsmedicinalverkets rapport.

Omständigheterna kring döden av Mahari Bakari, 33, utreds av polisen efter att flera dödsfall upptäckts kopplade till Northvolts fabrik i Skellefteå.Omständigheterna kring döden av Mahari Bakari, 33, utreds av polisen efter att flera dödsfall upptäckts kopplade till Northvolts fabrik i Skellefteå.

Öppna bilden i helskärmsläge

Detta ordväxling inför öppen ridå ökar bara förvirringen kring de mystiska dödsfallen på Northvolt.

Mahari Bakari, 33, började i september 2023 började arbeta som vaktmästare på Northvolt för städfirman Sodexo. Planen var att familjen – fru och tre barn – skulle flytta från bostaden i Skutskär söder om Gävle till Skellefteå när boendet var klart.

Men det blev inte så. Den 5 januari i år hittades Mahari död, enligt obduktionsrapporten, med skum i luftvägarna, tecken på inflammation i levern och förtjockning av blod.

Annons

Efter att det visade sig att två andra personer hittades döda inom 24 timmar efter att ha avslutat ett skift på Northvolt, polisen inledde en förundersökning i slutet av juni.

Annons

För även om företagets affärsidé handlar om att ta fram hållbara lösningar för framtiden så är det allt annat än en ren industri. Northvolt tillverkar trots allt batterier.

Inför polisutredningen är redo är det svårt att få en helhetsbild. Men dödsfallen har redan påverkat mångas bild av företaget.

Den stora batterifabriken i Skellefteå är en av Sveriges största industrietableringar i modern tid. Det är en del av, och har till stor del blivit en symbol för, den gröna industriella revolutionen som har enorm betydelse för vår ekonomi och vårt samhälle.

Fabriken är för närvarande arbetsplats för mer än 3 000 anställda. Dessutom arbetar lika många byggnadsarbetare med att bygga ut fabriken.

Men tänker just nu några av dem på om de vågar gå till jobbet på morgonen.

För även om företagets affärsidé handlar om att ta fram hållbara lösningar för framtiden så är det allt annat än en ren industri. Northvolt tillverkar trots allt batterier.

Annons

De litiumjonbatterier företaget tillverkar bygger på en ny teknik, som laddas snabbare och effektivare men som också innehåller nya typer av risker. Den 7 juli rapporterade Dagens Arbete om de livsfarliga kemikalier som Northvolt har tillstånd att hantera. “Majoriteten av gaserna är livshotande och kan orsaka fördröjda symtom upp till 48 timmar”, rapporterar tidningen.

I juni stod det klart att Northvolts anläggning i Kvarnsveden i Borlänge inte kommer att tas i drift.I juni stod det klart att Northvolts anläggning i Kvarnsveden i Borlänge inte kommer att tas i drift.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ida Nilsson

Annons

Lägg till det Northvolt är ett företag under stress. Leveranserna är försenade och företaget har tappat en större order från BMW.

Och som hufvudstadsbladets läsare kunde följa i tidningen meddelade företaget i juni att de ställt in planerna för fabriken i Borlänge.

I en intervju i Dagens Industri den 2 juli sa bolagets grundare och vd Peter Carlsson att de varit för expansiva och drar därför i handbromsen.

I en sådan situation kan frestelsen vara stor att skära ner, genom att fatta beslut som inte sätter de anställdas säkerhet främst. Det är trots allt inte de som sitter i styrelserum och kontor som tar den personliga risken.

Men kortsiktiga prestationsmål kan inte vara viktigare än människoliv.

Om det visar sig att Northvolt brutit mot hälso- och säkerhetsföreskrifter på ett sätt som orsakade anställdas död, så är skadan det orsakar företaget större än en utebliven leverans.

Då riskerar Northvolt att drunkna i sin egen batterivätska. Eller kliva in i sina egna ammoniakångor.

Lämna ett svar