Skatteverket slår ner på toppmäklarens lyxliv | Bostad


Toppmäklarens fasad på det till synes framgångsrika mäklarfirman kollapsade som ett korthus i samma ögonblick som Ekobrottsbyrån slog in och arresterade toppmäklaren och hans affärspartner den 9 maj förra året.

För toppmäklaren blev gripandet en extra chock eftersom han trodde att det var hans egen svensexa när civilklädda poliser ryckte in och grep honom och transporterade honom till Kronobergsfängelset i Stockholm.

I dag är mäklarfirman ett minne blott efter konkursen i september förra året med skulder på nästan 14 miljoner kronor, varav merparten är skatteskulder.

Konkursförvaltaren, advokat Mikael Klerbroa, skriver i förvaltarberättelsen att mäklarföretaget kan göra “olagliga värdeöverföringar” och att det saknas “tillräcklig grund” i många av de betalningar som gjordes under 2023.

Delar av mäklarfirmans bokföring hittades i plastpåsar.

Foto: EKO-BROTTSMYNDIGHETEN

Både toppmäklaren och hans affärspartner på byrån döms för grova ekonomiska brott som skett genom mäklarfirman.

Artikeln i korthet

• Toppmäklaren dömdes till 3,5 års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

• Åklagaren kräver hårdare straff i hovrätten för toppmäklaren och hans affärspartner.

• Skatteverket har slagit till mot mäklarfirman där toppmäklarens lyxliv misstänks ha skett på byråns bekostnad.

• Mäklarfirman gick i konkurs med stora skatteskulder.

• Flera personer hade falska jobb, inklusive en internationellt efterlyst misstänkt mördare

I tingsrätten dömdes mäklaren till 3,5 års fängelse. Affärspartnern dömdes till fängelse i 4,5 år. Brotten gällde bland annat grova bokföringsbrott i flera fall och penningtvätt i näringsverksamhet, grovt brott. En kvinna dömdes till två års fängelse för grovt bedrägeri och penningtvätt, grovt brott.

Ekobrottsmyndighetens utredning visade att flera personer hade skenjobb i mäklarfirman för att få lån. Bland dem var Serkan Demirkiran, 25, internationellt efterlyst för inblandning i det uppmärksammade mordet på 12-åriga Adriana.

Alla tre nekar till brott och har överklagat i hopp om att bli frikända.

Åklagarens yrkande: Hårdare fängelsestraff

Det är inför handläggningen i Svea hovrätt som kammaråklagare Linda Johansson i ett anslutningsöverklagande har meddelat rätten att hon yrkar på ett hårdare fängelsestraff för de inblandade. Hon menar att fängelsestraffen gick för lättvindigt i Stockholms tingsrätt och att någon form av straffrabatt inte är aktuell vare sig för mäklaren, hans affärspartner eller den fängelsedömda kvinnan.

“Brottens straffvärde är betydligt högre än vad tingsrätten har kommit fram till. För alla tre tilltalade är det sammanlagda straffvärdet för de gärningar de dömts för högre än det straff som tingsrätten dömt ut. Det finns inte tillräckligt. skäl för någon av de tre åtalade att göra avdrag vid domen.” skriver Linda Johansson till hovrätten.

Kammaråklagare Linda Johansson med sin kollega Gunnar Zetterqvist när målet behandlades i tingsrätten.

Foto: SVEN LINDWALL

Till hufvudstadsbladet säger åklagaren att hon anser att tingsrätten satt straffet för lågt.

Båda männen åtalades i tingsrätten för näringsförbud i fem år. Men även på denna punkt menar kammaråklagare Linda Johansson att det måste bli hårdare tag i hovrätten och begär näringsförbud i sju år, vilket han också begärde i tingsrätten.

– Vi delar inte åklagarens uppfattning, säger mäklartoppens försvarare, advokat Behrang Eslami, som vill se sin klient frikänd. Han uttrycker också ett missnöje med att tingsrätten aldrig i sin dom tagit hänsyn till att mäklaren hade reseförbud i mer än ett år.

Ekobrottsmyndighetens razzia fick också Skatteverket att vakna och börja titta på mäklarfirman, toppmäklaren och hans affärspartner.

Mäklarfirman där den främsta mäklaren var verkställande direktör och företagets ansikte drabbades den 26 juni av en skattekrav på över 640 000 kr i moms, arbetsgivaravgifter och skattetillägg, efter att Skatteverket granskat verksamheten under dess senaste 1,5 år, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Huvuddelen av yrkandet avser hotell- och restaurangkostnader samt andra inköp under utlandsresor som nu beskattas som lön till ombuden.

Lyxlivet i Marbella

Skatteverkets utredare har gått igenom hur toppmäklaren och hans affärskollega använde sina betalkort kopplade till mäklarfirman. Rabatterna är omfattande och gäller både små och stora varor. Företagets kort har använts flitigt i Spanien och främst i och runt Marbella.

Exklusivt Puerto Banús i Marbella.

Foto: Sven Lindwall

En summa på 113 782 kr utbetalas till ett företag i Marbella som “utvecklar och renoverar exklusiva fastigheter för köpare” har bokförts som resekostnader. Skatteverket skriver att det saknas underlag i bokföringen och det framgår inte vad betalningen går till.

Nattklubbsbesök i Spanien har betalats med mäklarfirmans kort.

Kroglappar som inte har namnen på gästerna. Skatteverket har gjort en särskild sammanställning av hur toppmäklaren och hans följeslagare spenderade i Spanien med företagskorten. Det gäller både hotellräkningar och krogräkningar som Skatteverkets utredare har granskat i detalj.

Slutsatsen:

Skatteverket menar att det framgår av de inköp i Spanien som avser restaurangbesök, mat, hotellkostnader, hyrbilar etc och som har betalats med SEB Kort inte är köp för en verksamhet. Inköpen har karaktären av privata kostnader”.

Enligt Skatteverkets bedömning är det totalt drygt 1,1 miljoner kronor för 2022 och fram till juni 2023 som spenderats i Spanien.

Toppmaklaren har motiverat alla omkostnader i Spanien inför Skatteverket med att de skulle investera i ett dotterbolag i landet.

Toppmäklarens lön för Eton shirts

En liten kuriosa i Skatteverkets granskning rör Eton-tröjor som toppmäklaren köpt på företagskortet. Inköpen är enligt revisorerna av privat karaktär och bör beskattas som lön. Toppmäklaren hävdade att tröjorna var en belöning för månadens prestation på mäklarkontoret.

Enligt Skatteverket ska toppmäklarens köp av Eton-tröjor på företagets kreditkort betraktas som lön.

“Under Skatteverkets utredning har det inte framkommit något som visar att du delat ut de köpta tröjorna vid någon säljtävling”


Från Ekobrottsmyndighetens husrannsakan hemma hos toppmäklaren och hans sambo.

Foto: EKO-BROTTSMYNDIGHETEN


hufvudstadsbladet har tidigare berättat hur poliserna från Ekobrottsmyndigheten reagerade på lyxen hemma hos toppmäklaren när de genomförde en gryningsrazzia och grep honom i maj förra året. De fann lyxen så anmärkningsvärd att de gjorde upp en särskild promemoria om sina observationer i familjens våning och fotograferade en del av det de såg i hemmet.

Rättegången i hovrätten inleds sent i höst.

Lämna ett svar