Tiktok-användare uppmuntrade Amandas ätstörning – hufvudstadsbladet


– Jag har varit in och utom vården jag vet inte hur många gånger.
Sextonåriga Amanda sitter i kökssoffan hemma hos sin mamma i Kungsbacka. Hon låter allvarlig och samlad när hon pratar. Det har gått två år sedan hon fick sin anorexidiagnos.

Hon minns att det började på vintern det året, när hon var 13 år. Men det var under sommarlovet mellan sjuan och åttan som sjukdomen eskalerade.
– Jag bestämde mig för att jag skulle gå ner så här mycket i vikt över sommaren, och det gjorde jag. Men det slutade med att jag lades in på sjukhus bara några dagar innan skolan började.
Hennes mamma hade sett att något var fel och kontaktade sjukvården och de fick äntligen en akuttid på BUP.
– De blev chockade när de såg min puls och min vikt. De fick dubbelkolla, säger Amanda.

Amanda besöker sin mamma i Kungsbacka. Själv bor hon just nu på ett HVB-hem i en annan stad för att få hjälp med sin ätstörning.

Maltesen Elsa näsor på hennes fötter. De träffas inte så ofta. De senaste åren har Amanda varit inlagd på sjukhus många gånger och idag bor hon på ett HVB-hem i en annan stad, hon får behandling och äter enligt plan. Gymnasiet börjar om bara några dagar.
Som de flesta i hennes ålder tillbringar Amanda mycket tid på Tiktok. Nästan fyra av fem flickor (och varannan pojke) mellan 13 och 16 år använder appen varje dag, enligt den senaste upplagan av rapporten Barn och media från Norska Medierådet.
För Amanda ökade det när hon blev sjuk.
– Jag använde Tiktok mycket under den perioden. Jag hade nog blivit anorektiker i alla fall, men Tiktok inspirerade mig, säger hon.
Amanda hittade en gemenskap där. Mest unga svenskar, både influencers och vanliga användare, som ger varandra råd om dieter och träningsrutiner för att gå ner i vikt. Det som kallas pro-ana, material som på olika sätt uppmuntrar eller förskönar ätstörningar.

Det rann fram på skärmen. Tiktoks algoritmer är bra på att ta reda på vad du vill se och ge dig mer innehåll av samma typ.

Amanda fick mer positiv bekräftelse ju mer vikt hon gick ner.

– Tiktok triggade mig mycket, och blev en motivation. Ju smalare du är desto fler följare får du, säger Amanda.
Hon är inte ensam om upplevelsen. I en ny svensk studie berättar tonårsflickor som genomgår behandling för anorexi om hur de triggades till återfall efter att ha fastnat i ätstörningsrelaterat innehåll på Tiktok.
Från att främst ha sett andras innehåll började Amanda lägga upp sina egna klipp. Hon fick vänner som hade samma mål, andra unga tjejer från hela landet, från hela världen, som alla ville gå ner i vikt.
– Innan jag blev inlagd la jag upp min målvikt, startvikt, vad jag vägde. Och ju lägre målvikt och ju mindre jag vägde, desto coolare blev jag. Jag blev en inspiration för andra, säger hon.

Nästan fyra av fem svenska tjejer i Amandas ålder använder Tiktok varje dag.

Första gången hon blev inlagd, hon var nöjd. Precis som hon hade sett andra göra började hon lägga upp videos inifrån vården och fick fler likes.
– Efter det trodde jag att jag kunde gå upp i vikt igen. Men så såg jag att andra hade sondmatats. Det hade jag inte. Så då fick jag gå ner i vikt igen, så att jag kunde filma när jag fick sond. Och sedan gå upp i vikt igen. Sedan såg jag att andra gjorde det här, och då och då kände jag att jag också måste göra det, för att känna mig adekvat inför mina följare.
Märkte du att du fick fler följare och mer uppmärksamhet när du postade sånt här?
– Ja, det gjorde jag. En vanlig video där jag visade mitt ansikte fick kanske tio likes. Men om jag filmade mig själv inne på slutenvården skulle jag kunna få tusan.

Amanda säger att hon är rädd att hennes gamla vänner ska hänga ut henne nu när hon är i behandling och får hjälp att äta normalt igen.

Idag har hon med hjälp av terapi bland annat lyckats bryta mönstret, men det har varit svårt. Hon säger att gemenskapen kring ätstörningar på Tiktok är stark. Och de som gör framsteg i behandlingen blir utfrysta.
– Man känner att man sviker samhället. Alla mina gamla vänner sitter fortfarande i samma sits, och jag har lämnat dem för att bli vad de kallar “tjocka”. Även om jag inte är det, så tänker de om mig när jag går upp i vikt igen, säger Amanda.
I vissa fall har hon sett personer som blivit friska från sin ätstörning pekas ut som avskräckande exempel.
– Jag är typ rädd för att filma när jag känner mig tjock, för jag har fortfarande några gamla vänner som fortfarande följer mig och jag vill inte att de ska se mig lägga upp bilder och tycka att jag har blivit för stor och använda det som inspiration att bli smalare.

Men bara sådär kan triggas till ätstörade beteenden av innehåll på Tiktok, det går att finna tröst och hjälp från andra som är under behandling eller som kommit ut på andra sidan och idag är fria från sina ätstörningar.

Amanda håller sin mammas maltesiska Elsa i famnen.

Det är en erfarenhet hon delar med många av deltagarna i den svenska studien om hur Tiktok påverkar behandlingen av anorexi.
– De konton hjälper mig. Speciellt de som lägger upp hur de äter. Man måste äta minst sex gånger om dagen inom ätstörningsvården och det känns som att jag äter så mycket då. Men när jag ser att andra gör det också känner jag mig mer normal, säger Amanda.
Har du en strategi för att bli av med konton med innehåll som gör dig sjuk?
– Vissa blockerar jag, det är lättast så. Andra scrollar jag bara förbi och försöker fylla flödet med andra saker, jag orkar inte ens tänka på dem längre. Men när jag har haft perioder där jag fått återfall har jag gått tillbaka till de gamla kontona och videorna igen.
Men du använder fortfarande Tiktok, är det mer av en bra eller en dålig plats för dig idag?
– Det är nog lika mycket. Vissa klipp gör mig väldigt glad, men sedan finns det så många dåliga som jag inte tycker om. Jag tycker att det har blivit bättre sedan jag började blockera, men det är fortfarande väldigt lätt att falla tillbaka till de dåliga videorna.

Här kan du få hjälp

● Frisk & Fri – Riksförbundet mot ätstörningar: www.friskfri.se

● Föreningen Shedo (självskade- och ätstörningsorganisation): www.shedo.se

● Tjejzonen (stödorganisation för tjejer): www.tjejzonen.se

● Ätstörningszon: www.tjejzonen.se/fa-stod/atstornings-zonen

● MIND: www.mind.se

● Anhörigas Riksförbund: www.anhorigasriksforbund.se

● RSMH, Riksförbundet för social och psykisk hälsa: www.rsmh.se

● KÄTS, Kunskapscentrum för ätstörningar/CEDI Center

för Eating Disorders Innovation: www.atstorning.se

● Vårdcentralen – för bedömning, remiss och psykologiskt stöd under väntetiden

Läs också:
Tiktok kan göra återhämtningen från ätstörningar svårare
Signe levde ett dubbelliv för att dölja sin anorexi
Konflikterna kring ätstörningsvården: “Det handlar om patienterna, inte ideologi”

Lämna ett svar