Så ska Centern profilera sig i framtiden


I EU-valet i juni fick Centerpartiet 7,3 procent av rösterna, ett resultat som klart översteg vad opinionsmätningarna före valet pekade mot. C-ledaren Muharrem Demirok undvek därmed en ansträngande debatt om både sin egen roll och partiets väg framåt.
Nu vill han åka på vågen och göra en omfattande översyn av C-policyn. En vägledning i arbetet är det som ledde till framgångarna i EU-valet.
– Vi ser att en av de viktiga sakerna var att vi var så tydliga med vilken politik vi gick till valet på, säger Muharrem Demirok.

När DN träffar honom och partisekreterare Karin Ernlund på C:s riksdagskansli, ordet tydlighet återkommer i varannan mening. Det finns en anledning till det. C har länge setts som mycket som det kan vara svårt att se var man har. Den egna valanalysen efter riksdagsvalet 2022 slog fast samma sak och pekade på otydligheten som en stödjande förklaring till att C backat.

Efter medvinden i EU-valet vill Centerpartiet nu sikta på riskdagsvalet 2026.

– Väljarna har alltid rätt. I valrörelsen 2022 fick vi inte väljarnas stöd för delar av vår politik. Då måste man ta till sig det. Vi måste bli tydligare med vilken typ av politik vi ska driva igenom, säger Muharrem Demirok och fortsätter:
– Hade det varit glasklart vad Centerpartiet ville så hade vi förmodligen fått ett annat valresultat 2022. Tyvärr blev det inte så. Vi måste komma fram och bli tydligare med vilka vi är och vad vi vill framåt.
Därför lägger C nu till fem arbetsgrupper för att ta fram ny politik som i nästa steg ska ligga till grund för partiets valrörelse 2026. Det finns knappast några oväntade ämnesval utan mer om områden där C vill fortsätta profilera sig: klimatet, skolan , säkerhet, landsbygdsområden och ekonomisk tillväxt. Tanken är att grupperna ska formulera mätbara mål för de förslag de lägger fram.
– Det handlar om att vara tydliga med vad det är vi vill uppnå med vår politik, säger partisekreterare Karin Ernlund.

Partiets arbetsgrupper kommer att utveckla ett antal

Hon ser inga uppenbara risker med att formulera precisa mål för verksamheten, som att partiet får kritik om det inte håller målen.
– Vi är politiker och vi vill förändra, så jag tycker inte att man ska vara rädd för att sätta upp mål. Samtidigt måste vi vara väldigt tydliga med att vägen till att nå målen inte alltid är lätt och att den inte alltid går snabbt.

Enligt Muharrem Demirok är C:s uttalade ambition att positionera sig mitt i politiken. Han är kritisk till den nuvarande regeringen men avvisar också politik som kommer från vänster. Han vill dock inte gå in närmare på vad det innebär för regeringsfrågan.
– Den som vill ha Centerpartiets stöd och vill regera med Centerpartiet behöver också ta ställning till en varm liberal politik. Den kan inte baseras på nationell konservativ politik. Den kan inte baseras på socialistisk politik, den behöver baseras på en politik i mitten.
Samtidigt understryker han att C aldrig blir ett femte Tidöparti.
– Vi kommer inte att kunna vara i en konstellation med Sverigedemokraterna eftersom vår politik helt enkelt inte går ihop. Det finns inga förutsättningar för det.

Partiledare Muharrem Demirok omgiven av sina företrädare Annie Lööf och Maud Olofsson.

C:s arbetsgrupper är nu tillsatta i augusti och får en första kontrollstation under våren nästa år. Då måste grupperna presentera något som C kallar flaggskeppsreformer.
– Det handlar om tydliga politiska förslag som verkligen tydligt visar väljarna vad det är som Centerpartiet vill driva igenom och vad det är som vi lovar väljarna, säger Karin Ernlund och tar jobbskatteavdraget som alliansregeringen införde som exempel. av en sådan reform.
– Den sortens väldigt tydliga förslag som verkligen visar vad det är konkret vi vill, men som också betyder mycket för samhället.

Planen är att arbetsgruppernas förslag ska leda till ett program som ska beslutas på partimötet våren 2026 och sedan ligga till grund för det kommande valmanifestet.

Fakta.C:s arbetsgrupper

– Miljö och klimat. Ordförande Emma Wiesner

– Säkerhet/rättslig policy. Ordförande Malin Björk

– Landsbygden. Ordförande Christopher Bergenblock

– Skola. Ordförande Niels Paarup-Petersen

– Ekonomi/jobb/entreprenörskap. Ordförande Jonny Cato

Lämna ett svar