Låter det som en utveckling som kräver fler, eller färre skolor?
I Sandviken har det blivit ett jäkla liv, rent ut sagt, eftersom det finns planer på att lägga ner byskolor i Jäderfors och Åshammar.
Men om andelen barn i landet minskar så radikalt som prognosen visar, tror du att Sandviken är ett undantag från trenden?
Det är du inte.
Byskolor är en känslig fråga, alltid. Men även om en byskola kan tyckas trevlig så finns det problem med dem. Kompetensförsörjning är en av dem. Lärare och förskollärare som nu tar examen vill ha kollegor. Kollegor tenderar också att innebära större möjlighet att både behålla sin kompetens och utveckla den. En kommun ska kunna erbjuda attraktiva arbetsplatser för både lärare och förskollärare. Där arbetsvillkor ges på ett sätt som garanterar eleverna högkvalitativ utbildning. Inte bara en mysig stund i skolbänken och på rasten.
Annons
Annons
I förskoleklassen i Jäderfors gick det fyra elever under det senaste läsåret. Totalt gick 29 elever på skolan. En hel skola som alltså är mindre än vad en normalstor skolklass är idag.
I Åshammar var det 35 elever. På hela Alsjöskolan.
Byskolor är därför också dyra. Mycket dyrare per elev att driva än större skolor, vilket skapar en orimlig orättvisa mellan elever i en kommun. Vad byskolor med bara ett fåtal elever innebär är mindre resurser för övriga elever i kommunen. Det är naturligtvis inte rimligt.
Den som väljer att bo i en by kan inte förvänta sig samma service som en stad. Alla livsstilsval har konsekvenser.
Lite saker väcker lika mycket känslor som skolor. Men känslor är inte fakta. Och en kommun som baserar sina beslut på känslor, istället för parametrar som kompetensförsörjning, likabehandlingsprincipen och befolkningsutveckling, är faktiskt direkt oansvarig.
Vi har inte råd med så svaga, populistiska politiker.
Föräldrarnas utbildningsnivå är den variabel som förklarar skillnader mellan skolors resultat mest enligt Skolverket. Utbildningsnivån förklarar hela 43 procent av skillnaderna i resultat mellan skolor i Sverige när barn blir äldre. Skolans storlek är inte lika viktig.
I debatten har alla möjliga konstiga argument förts fram varför det är viktigt att bevara skolorna i Åshammar och Jäderfors. En del har pratat om att det är viktigt för invandringen. Skolnedläggningar påverkar antingen in- eller utflyttning. Enligt forskning i området.
Annons
Annons
Så vi kan ta bort det argumentet.
Den som väljer att bo i en by kan inte förvänta sig samma service som en stad. Alla livsstilsval har konsekvenser. Det är både orimligt och ologiskt att bosätta sig i en by och då både kräva och förvänta sig samma service som i centrala Sandviken. Sandviken ska ta ansvar för alla medborgare i kommunen. Inte bara de som skriker högst i Åshammar och Jäderfors.
Och man måste ta ansvar för eleverna och deras utbildning.
I Sandviken du är inte oansvarig. På tisdag ska förslaget lämnas för beslut.
Svaga politiker backar när det blåser. Men impopulära beslut är inte nödvändigtvis felaktiga beslut. Att lägga ner skolorna i Jäderfors och Åshammar är inga felaktiga beslut. Det säger sig självt att det är impopulära beslut.
De är så impopulära att Åke Söderman, fixstjärna inom socialdemokratin i Sandviken, nu väljer att lämna alla uppdrag efter 38 år. Det borde få Socialdemokraterna att tänka till. För precis som Sandviken inte har råd med de nuvarande byskolorna har Socialdemokraterna inte råd att tappa viktiga röster som Södermans.
Det är bra att Söderman kämpar för byskolorna och utvecklingen i alla delar av Sandviken. Nedröster ger bättre och mer informerade beslut. Och det är orimligt att partiet ser Åke Söderman och hans kritik som något annat än en stor tillgång. Södermans ställningstagande tvingar andra att vara tydligare, och den som vill lägga ner en byskola måste också kunna försvara sitt beslut, och stå för det, även om det är impopulärt.
Annons
I Jäderfors och Åshammars fall är det inte ens speciellt svårt. Det finns faktiskt få, om några, faktabaserade argument för att inte stänga skolorna.
Och förresten, om vi vet något om skolnedläggningar så är det att eleverna i slutändan sällan upplever förändringar av den här typen så dramatiska som sina föräldrar.
I Sandviken är det F-3 skolor som ska läggas ner. Vid studier av äldre barn har man kunnat se att elevernas resultat inte påverkas negativt bland eleverna på de skolor som tar emot elever. Och inte för dem som ska börja på en ny skola.
Och så vitt jag vet finns skolan till för eleverna.
Inte föräldrarna.
Eller företagen i en by.