Det är dock uppdelat om och i så fall hur effektivt tranbär är för att förhindra återkommande urinvägsinfektioner. Det finns forskning, men resultaten pekar i olika riktningar.
Forskare vid Bond University i Australien har därför gjort en så kallad metaanalys i en översiktsartikel där de har gått igenom 20 randomiserade och kontrollerade studier inom området. En randomiserad studie är en undersökning där deltagarna slumpmässigt fördelas i olika grupper, vanligtvis en grupp där deltagarna får den aktiva substansen och en grupp som får en ineffektiv placebo istället, eller ingen behandling alls.
Resultatet, som nyligen presenterat i European Urology Focusantyder att det finns anledning till den gamla hemkuren. Om du dricker tranbärsjuice regelbundet verkar risken att drabbas minska. I 18 av studierna minskade förekomsten av urinvägsinfektion med i genomsnitt 54 procent, jämfört med ingen behandling alls. Om tranbärsdryck jämförs med en annan dryck (placebo), vilket fem av studierna gjorde, minskade istället förekomsten med 27 procent. Användningen av antibiotika minskade också med 59 respektive 49 procent jämfört med ingen behandling alls eller placebo.
De vetenskapliga bevisen för att så är fallet varierade dock från måttlig till svag. För att förbättra bevisningen, skriver forskarna sammanfattningsvis, behövs därför fler studier.
Annelie Brauner, läkare och professor i mikrobiologi vid Karolinska Institutet, har forskat mycket om urinvägsinfektioner. Hon har läst den aktuella översiktsartikeln och även hon tycker att det behövs mer forskning. I flera av studierna som ingick i analysen framgick det inte om kvinnorna drabbats av återkommande infektioner eller inte, vilket gör det svårt att bedöma effekten av tranbär.
– Då kanske man undersöker effekten hos kvinnor som ändå bara får en enda urinvägsinfektion och då vet man inte om de var problemfria för att de fick tranbär eller för att de inte skulle få fler urinvägsinfektioner, säger hon.
Ett annat problem är att det inte alltid kunde fastställas om kvinnorna verkligen hade drabbats av en urinvägsinfektion eller inte.
– Det är inte helt ovanligt att kvinnor får symtom som påminner om en urinvägsinfektion, trots att orsaken är en helt annan.
Å andra sidan, säger hon, är det här inte den första recensionsartikeln som visar en effekt av tranbärsjuice.
– Alltså en viss sådan det finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för att tranbärsjuice verkligen fungerar. Det har länge varit känt att ämnet som finns i tranbär, proantocyanidin, hindrar bakterier från att fästa i urinblåsan, vilket är det första steget till en urinvägsinfektion. Så teoretiskt borde det fungera och det är därför inte omöjligt att det också är så, säger Annelie Brauner.
Utgångspunkten är dock att veta hur mycket tranbärsjuice du måste dricka och hur länge för att det ska ha effekt.
– Kanske är det i sådana mängder och under så lång tid att ingen normal människa skulle klara av det. I så fall måste man hitta andra alternativ för förebyggande behandling, säger Annelie Brauner.
Fakta.Urinvägsinfektioner
Symtomen på urinvägsinfektion utan feber skiljer sig från symtomen på urinvägsinfektion med feber.
Exempel på symtom utan feber:
● Du behöver kissa ofta.
● Du kan känna en brännande känsla när du kissar och strax efter.
● Du kan ha ont i nedre delen av buken ovanför urinblåsan.
● Du kan känna dig lite kall.
Besvären avtar ofta efter en till tre dagar, och kan försvinna av sig själv inom en vecka.
Exempel på symtom med feber:
● Du brukar känna dig riktigt sjuk.
● Du har vanligtvis feber och kan känna dig illamående.
● Du har ofta ont på sidan av magen eller nedre delen av ryggen.
● Du kan känna en brännande känsla när du kissar och strax efter.
Du behöver alltid behandling om du har en urinvägsinfektion med feber.
Källa: 1177
Läs mer:
Anna Bratt: Klimatsmart mat kan ge dig längre liv
Nyckeln till ett långt liv: bra gener eller hälsosam livsstil?