Italien förbjuder labbodlat kött


I ett laboratorium i Nederländerna har man lyckats få fram något som liknar köttfärs. Det är “riktigt kött”, med odlade celler från nötkreatur.

Det finns exempel på restauranger i USA och Singapore som serverar det fortfarande dyra och energikrävande odlade köttet, men ingen omfattande påverkan har kommit.

Det är en omständlig och ganska dyr process – som förmodligen fortfarande inte uppfyller köttälskarnas krav. Men det är också ett sätt att äta kött för den som har etiska invändningar mot köttindustrin.

Italien går ut hårt

Italien införde ett totalförbud mot labbodlat kött på torsdagen. Det är högerkoalitionen med Georgia Meloni i spetsen som tagit beslutet.

“Vi försvarar jobb, miljö, kultur och identitet – som är djupt rotad i kvalitetsmat”, säger jordbruksministern, som också är Melonis svåger, Francesco Lollobrigida, till Politico.

Lollobrigida säger vidare att labbodlat kött riskerar att flytta köttproduktionen utomlands.

Oppositionen i Italien är kritisk och kallar det “ideologisk propaganda”.

Kongressledamot i USA vill också förbjuda

Den amerikanska kongressledamoten Tyler Sirois från Florida vill också förbjuda labbodlat kött. Hans argument är att det är långt ifrån “natur och skapelse”.

Hittills har amerikanska myndigheter gett tillstånd till två företag att producera labbodlat kött.

Lämna ett svar