Esther Bergström, Älvsjö
Inget land har bättre väljare än politiker…
Peter Pettersson, Helvete ja
Vi har gått från klimathot till klimatkris till klimatkatastrof, på flera områden i världen. Hos oss allt oftare: extremväder. Vad säger vårt klimatkrisförnekare parti SD i nuläget?
Lennart Larsson, Falun
Jag läste med intresse DN-artikeln om Svenskt Näringslivs syn på arbetstidsförkortning till 35 timmar, där de målar upp en bild av katastrofala konsekvenser för svensk ekonomi. Själva tillämpar de redan en arbetsdag på cirka 35 timmar. Jag utnämner organisationen till dagens hycklare nummer 1. Nummer 2 är migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), som nyligen stolt kommunicerade att Sverige hade nettoutvandring för första gången på många år. Nu visar det sig att det inte stämmer eftersom många som emigrerat i statistiken inte har gjort det utan det är en konsekvens av Skatteverkets städning av sina system. Sedan kan man undra var stoltheten ligger i att människor vill lämna landet.
Mats Nilsson
I min butik säljs ingen sur stör, de syftar på fiske av stör i Östersjön. Om man tog det problemet på allvar vore det rimligare att sluta sälja odlad lax, inte inlagd lax.
Åke Nordström, Stockholm
Film, tv och streamingtjänster – finns det inget annat att skriva och prata om inom kultursfären? Jag tror inte alls så mycket på rörliga bilder. Det är bara handens arbete som kan göra oss glada, glada och snälla. Handen upptar mer än hälften av vår motoriska hjärna. Det pratas så mycket om kultur, men det ordet betyder odling och vad är det för odling att sitta och stirra på rörliga bilder? Ärligt.
Håkon Malmborg, Broms
På tal om bidragsgivare om Duplantis (Noterat den 22 augusti): Hur många har en garageport att träna tennis mot, när banor inte räcker till (som Borg)? Hur många har en skidbacke i närheten att åka i (som Stenmark)? Är det ett problem att Mondo haft intresse och möjlighet att träna stavhopp på hemmaplan? Att inte alla har denna möjlighet? Eller vad?
Tommy Wallster, Bro
Svar till Siv Åström (Noterat den 21 augusti): Man kan kanske invända något mot mediabevakningen av veteran-VM i friidrott, men omfattningsmässigt har det räckt till ett pseudoevenemang. Jag har tävlat på veterannivå i nästan 40 år, med framgång och misslyckande, samtidigt som jag arbetade som journalist, men trodde aldrig att mina ansträngningar och andra veteranfriidrottares ansträngningar skulle vara av allmänt intresse. Att 8 000 tävlande från hela världen samlades i Göteborg i augusti förändrar inte saken: i många grenar och åldersgrupper var det till exempel fler svenska deltagare på VVM än på ett veteran-SC. Många var med och tävlade för första gången – det finns inga kvalificeringsgränser för deltagande i veteransammanhang. VVM är och förblir träningssporter i tävlingsform, även om det finns erfarna friidrottare som har tränat dagligen i decennier och har nöjet att betrakta sig själva som världens bästa i en disciplin och en åldersgrupp som har kanske ett halvdussin hängivna utövare över hela världen. Om det hade funnits något allmänt intresse för veteranfriidrott så hade massmedia upptäckt det för länge sedan. Det som tidningar och tv har upptäckt – och där kanske man önskar sig mer variation – är nyfikenhetsfaktorn: hundraåringar som träffar kulan eller före detta stjärnor eller kändisar som ställer upp i udda grenar. Men läser du resultatlistorna kommer du inte känna igen många namn om du inte själv sysslat med veteranfriidrott. Veteranfriidrott är inte mer anmärkningsvärt, bara lite galnare kanske än någon träningssport. Och ska förstås uppskattas och stöttas i folkhälsan och den sociala gemenskap som idrotten ger. Precis som Korpen och Friskis & Svettis.
Christian Saag
Insändarredaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.