Viktigt val i tyska Thüringen kan tvinga fram ”Tidöavtal”


Thüringen och Sachsen har val nästa helg, tre veckor senare är det dags i Brandenburg. Opinionskurvorna från de tre delstaterna i östra Tyskland har minst två gemensamma nämnare: de etablerade partierna går ner och det högernationalistiska AFD leder i alla.
– I hela östra Tyskland har socialdemokrater, kristdemokrater och gröna svårt att stå emot den AFD-stämning som finns. I tysk politik pratar man om att ha en brandvägg mot sådana partier, men den riskerar att rivas när majoriteten förändras så drastiskt som den ser ut att göra, säger statsvetaren Sverker Gustavsson, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Fakta.AFD

Alternativ för Tyskland, AFD, grundades 2013 som ett nationellt konservativt och euroskeptiskt parti. Med tiden har EU-frågan alltmer hamnat i skymundan och partiet har istället fokuserat på invandring och islam.

Partiet har kantats av flera skandaler, som att ledaren Björn Höcke har använt nazistisk retorik och spridit högerextremism.

Brandväggen är en gräns för att inte arbeta med högerextrema partier och har sina rötter i Frankrike, då mot bolsjevismen efter första världskriget. I Tyskland, med sin nazistiska historia, har principen konstitutionellt stöd och alla etablerade partier har hållit hårt mot AFD.

AFD:s toppkandidat i Thüringen har Björn Höcke förklarat att partiets framgång är att väljarna vill ha förändring och att de inte längre kommer att acceptera att det starkaste partiet ska uteslutas bakom en brandvägg.
– Jag är helt övertygad om att öst kommer att göra det. Östern kommer att bli vändpunkten för hela Tyskland, sa Höcke i våras, och det har blivit en av slagorden i AFD-kampanjen för att riva brandväggen: Der Osten macht’s (Östern gör det).
En annan vanlig sak i de tre delstaternas valprognoser är hur en nykomling skjuter i höjden. Det handlar om BSW, det vänsterpopulistiska alternativ som grundades i vintras och vars opinionssiffror i de aktuella fallen stigit till närmare 20 procent. Både AFD:s och BSW:s popularitet tillskrivs deras strikta migrationspolitik och Rysslandsvänlighet, inklusive ett stopp för Ukrainas bistånd – i våras vann partiet sex mandat i EU-parlamentet, men där står de fortfarande utan grupp.

Sverker Gustavsson, professor emeritus i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Det konstiga är att det har tagit så lång tid för den här situationen att uppstå, eftersom den har legat i luften så länge. De äldre partierna är av historiska skäl mer motståndskraftiga än till exempel Frankrike eller Sverige, Tyskland är det enda land som helt har kunnat underhålla brandväggen. Kommer de nu att tvingas sluta ett Tidöavtal, det är den spetsiga frågan, säger Sverker Gustavsson.
Brandväggen och ev regeringsombildningar efter valet präglar därför den politiska debatten och rapporteringen med frågor om vem som kan tänka sig att samarbeta med vem. Officiellt säger representanter för SPD, CDU/CSU, FDP, Linke och De gröna att AFD-koalitioner fortfarande är helt otänkbara, men med det stadigt växande BSW är det mer oklart.
– Thüringen måste följas noga eftersom det är ett delstatsval som kan få global betydelse. Om man lyckas underhålla brandväggen där är det mycket värt det eftersom det är en av de svåraste platserna att göra det på, säger Sverker Gustavsson.

434070d3 ee7f 47e6 8bc1 34f9adcb16f1

Förra veckan skakade partigrundaren Sahra Wagenknecht om saker med uttalanden om att BSW inte utesluter samverkan med AFD, åtminstone är det öppet för att diskutera deras lagförslag. Beskedet kom efter att toppkandidaten i Thüringen, Katja Wolf, i en tv-sänd debatt sagt att brandväggen faktiskt har stärkt AFD och att om det kommer vettiga förslag därifrån bör de tas på allvar.
– Det var oroande i EU-valet att resultatet gick precis längs den gamla gränsen mellan Västtyskland och Östtyskland. Att odemokratiskt tänkande försvinner med bättre ekonomi och högre sysselsättning stämmer inte här, det är tragiskt, säger Sverker Gustavsson.

Trots många och stora insatser för att utjämna levnadsstandarden mellan de två ändarna av landet har invånarna i det forna Östtyskland i genomsnitt lägre löner och utbildningsnivåer, sämre tillgång till internet och lägre representation i samhällets övre skikt.
Hur kan skillnaderna bestå?
– Det har överförts enorma resurser från väst till öst via skattesystemet och visst har det blivit jämnare än det var 1989, men det hjälper inte när det kommer till politik. Vad det beror på, det är 10 000-kronorsfrågan i dagens statsvetenskap, säger Sverker Gustavsson.

Fakta.Sexton stater

Tyskland är uppdelad i 16 stater, eller federala stater.

Varje stat har sin egen regering och parlament och ett stort mått av autonomi. De ansvarar för bland annat utbildning, polis och infrastruktur.

Det gör det de har ett avgörande inflytande på Tysklands inrikespolitik. Däremot är det bara den federala regeringen som styr över utrikes- och försvarspolitiken, enligt den tyska konstitutionen.

Tidigare Östtyskland består av fem delstater: Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen och Brandenburg (samt Östberlin, som tillhörde Berlin).

I EU-valet tidigare i år fick Alternativ för Tyskland (AFD) 15,9 procent (15 platser) och BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) 6,2 procent (6 platser). Nästan hela före detta DDR röstade på AFD.

Lämna ett svar