Få lockas av industrisatsningar: ”Ingen vill bo i barack”


Sveriges befolkning ökade med 1 600 personer under första halvåret 2024, den lägsta ökningen på ett halvår under 2000-talet enligt SCB. Enligt myndigheten kan siffrorna bero på att det har fötts färre barn än tidigare år och att antalet registrerade som utvandrare har ökat.
Den största relativa befolkningsökningen var i Västerbottens län där Northvolts batterifabrik i Skellefteå lockar arbetskraft. I angränsande län är det dock svårt att öka befolkningen trots den stora efterfrågan på arbetskraft inom såväl industrier som välfärd.

I Bodens kommun där stålverket H2 Green Steel byggs är befolkningsutvecklingen negativ. Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, säger att det dels beror på att fler dör än som föds, men också på bristen på bostäder.
– Det är svårt att växa om ingen kan flytta hit, men nu byggs det allt mer i Boden. Invandringen har minskat i Sverige och det finns flera hinder för arbetskraftsinvandring. Invandringen har gett ett lyft för Norrbottens utveckling genom åren.
Industrisatsningarna i norra Sverige beräknas leda till 20 000 nya jobb och 100 miljarder kronor i ökad export, enligt en rapport beställd av Region Norrbotten och presenterad tidigare i år.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, tycker att staten måste ta ett större ansvar för vad som händer i norra Sverige.

DN har tidigare rapporterat att H2 Greens Steels miljardsatsning innebär att kommunen går tillbaka minst en halv miljard kronor fram till 2026. Claes Nordmark (S) har upprepade gånger krävt att staten måste ta ett större ansvar för vad som händer i norra Sverige, att kommunerna inte kan stå för notan ensamma.
Även Gällivare kommun, där gruvjätten LKAB står inför stora investeringar, har minus 60 invånare.
– Det är tråkigt. Vi ser att vi har några fler som flyttar in än flyttar ut, men det är fler dödsfall än födslar. Vi tror att vi skulle kunna vända på det här om vi fick fler bostäder i Gällivare, säger Birgitta Larsson, kommunalråd i Gällivare (S).
Hon säger att utöver bostäder behöver de jobba för att skapa en attraktiv kommun, folk vill ha saker att göra efter jobbet.

Men för närvarande intresset för bostadsbyggande är svagt i kommunen trots att det finns färdiga detaljplaner, enligt Birgitta Larsson som menar att det bland annat är en följd av att investeringsstödet tagits bort samt lågkonjunktur och inflation. .
– Vi har ett stort behov av arbetskraft redan nu och ännu mer i framtiden. Det är klart att folk funderar på hur det ska gå till. Bostadsbyggandet behöver ta fart och investeringsstödet måste komma tillbaka.

Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare, är bekymrad över de sjunkande befolkningssiffrorna.

Vad ska då kommunerna göra för att locka fler invånare? Det är inte enkelt, säger Emma Lundholm, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet.
– De som flyttar är unga som ska studera och de som nyligen kommit till Sverige. Människor som är etablerade på arbetsmarknaden flyttar mycket sällan. Det är inte så att ingen vill flytta till Norrland, det är få svenskar som vill flytta generellt.
Det säger hon det är generellt svårt för mindre orter, även i södra Sverige, att locka folk att flytta in. I norra Sverige kan man se att en stor del av inflyttningen sker från grannkommuner. Det är ingen hållbar utveckling, varken för regionen som helhet eller för de nya näringarna som behöver människor i sin verksamhet, konstaterar hon.
– De som är lättast att locka är de som är mer rörliga. Men dessa människor är också svårast att behålla. Om de ska stanna en längre period behövs fler än ett jobb.
Emma Lundholm nämner också boende som en viktig pusselbit för att locka nya invånare, men att det också måste finnas saker att göra efter jobbet.
– Det är väldigt krävande att ge upp sitt hem i södra Sverige för att bo i en barack i norra Sverige. Det är viktigt att det finns attraktiva bostäder, men det räcker inte. Du måste också vilja.

Fakta.Befolkningsutvecklingen i Norrbotten

Kommunerna i Norrbotten hade en negativ befolkningsutveckling under första halvåret 2024 med minus 365 personer.

Fältplog +7

Arvidsjaur ‑34

Monter -34

Gällivare ‑60

Haparanda ‑33

Jokkmokk ‑22

Bägare ‑67

Kiruna -31

Luleå ‑224

Pajala +14

Piteå +61

Älvsbyn -4

Övre blomkål +9

Övertorneå -11

Källa: Statistiska centralbyrån

Lämna ett svar