För två år sedan hade Linn Frisk från Göteborg precis påbörjat sin backpackerresa i Asien. Dag fem av deras tre månader långa resa hyrde hon och hennes vänner mopeder på ön Langkawi i Malaysia när bromsarna plötsligt slutade fungera i en sväng.
Innan Linn landade i diket fastnade hennes ben i mopeden. Hon fick senare veta att hennes artär hade slitits sönder, precis vid knävecket.
– Och alla mina senor, korsband, ligament och nerver. Från knäet och nedåt var benet vridet åt ett annat håll, och bara hängde, säger hon.
Artikeln i korthet
Linn Frisk, 22, var inblandad i en mopedolycka i Malaysia för två år sedan och fick ligga på sjukhus i två månader.
Idag är hon fortfarande sjukskriven med konstant nervsmärta i benet.
För några veckor sedan åkte hon till USA på ett bröllop, då hennes ben började göra extra ont. Det visade sig att hon hade blodproppar i benet – och sitter nu fast i USA tills läkarna vet mer.
Linn fick veta att skadan på artären var livshotande och behövde opereras inom åtta timmar för att undvika amputation. Men för att få vård behövde hon ta sig till fastlandet – och fick alltså inte vård förrän 24 timmar senare.
“Jag låg ner och skrev och grät varje dag”
Linn genomgick en bypassoperation där de tog en ven från hennes lår och satte den i hennes knä. Av oförklarliga skäl behövde hon inte amputera.
Detta är bypass-operation
En bypass-operation innebär att blodet omdirigeras förbi förträngningen. Då kan syresatt blod flöda igen. Artärer eller vener används som nya kärl.
Källa: 1177
– Jag låg och skrek och grät varje dag. Jag trodde att jag skulle dö hela tiden. Som tur var gick jag på så mycket droger att jag inte var riktigt inblandad.
Efter operationen fördes Linn över till ett sjukhus i Singapore. Men på planet på väg dit led hon av kompartmentsyndrom. Återigen talades det om amputation.
– Jag kom in på sjukhuset och såg en man stå med två knivar som skulle skära upp mina ben, sedan svimmade jag när jag såg blod spruta.
Detta är kompartmentsyndrom
Kompartmentsyndrom innebär att en muskel sväller så att den eller närliggande blodkärl och nerver skadas. Det gör väldigt ont både när du vilar och när du anstränger dig. Du kan också tappa känseln och få svårt att röra den skadade kroppsdelen. Du måste opereras så snart som möjligt för att undvika skador om du har akut kompartmentsyndrom.
Källa: 1177
Var sängliggande i sex månader
Eftersom hon inte fick sjukvård under de första 24 timmarna efter olyckan, klämdes hennes nerver och skars av, vilket ledde till massor av nervskador. Nervsmärta är svårbehandlad och det finns egentligen ingen medicin, utan går snarare över med tiden.
– Men konstigt nog hjälpte det att se min komfortshow, “Modern family”.
I två månader fick hon stanna på sjukhuset i Singapore innan hon fick åka hem till Sverige. Väl hemma var hon sängliggande i ett halvår på grund av smärtan.
Nu, nästan två år senare, har hon fortfarande dagliga nervsmärtor i benet och är sjukskriven.
– Det känns som att någon sitter och hugger och vrider och vänder och drar och bränner benet dygnet runt. Du har fastnat i smärtan utan att kunna göra något åt det.
Nya problem med benet – i USA
Linn väntar fortfarande på att få en kors- och ledbandsoperation som ska göra det lättare för henne att gå.
Men för några veckor sedan åkte hon till Oklahoma i USA för att vara med på ett bröllop när hennes ben plötsligt började göra extra ont. Efter två dagar föll hon ihop och fick läggas in på sjukhus. Då visade det sig att hon hade flera blodproppar i benet.
Efter att blodpropparna tagits bort skrevs Linn ut, och skulle sedan bara vänta på att det skulle bli bättre innan hon åkte hem till Sverige igen.
Men sedan började hennes ben att domna.
Linn fick åka till sjukhuset igen och fick en ny medicin. Just nu väntar hon på ett återbesök där de ska ta fler röntgenbilder för att se vad som är fel. Innan läkarna vet mer har Linn fastnat i USA.
Kan benet återställas eller är du skadad för livet?
– Ja, de vill egentligen inte säga det, men jag tror att jag har det. Nervskador ska läka med tiden och de sa att det skulle ta ungefär två år. Men jag har fortfarande väldigt ont. Jag kommer trots allt att ha bypass själv livet ut. Och då har jag lättare att få blodproppar och måste därför ta blodförtunnande medel resten av livet.
Risken kvarstår
Linn försöker leva sitt liv ändå och inte låta skadorna begränsa henne. När hufvudstadsbladet pratar med Linn är hon vid gott mod.
– Jag brukar bara se det positiva i allt. Vi sa också när olyckan inträffade för två år sedan, att det var tur att det hände mig och inte mina vänner. För det hade påverkat dem mer än mig.
– Jag är bara glad att jag inte behövde amputera. Det hade varit värre.
Finns det fortfarande en risk att du behöver amputera?
– Ja, det gör det. Men det är nog inte så troligt. Jag tror att forskningen kommer att gå framåt. Så det ska verkligen vara lugnt. Jag tillåter mig inte att stanna kvar i tankarna på att jag skulle behöva amputera. Det är nog mer att jag tror att det kan hända senare.
Framtidsplanerna
Idag känner Linn att hon inte kunde ha gjort något annorlunda, men hon vill varna andra:
– Hyr inte moppar i Asien. Det fanns ingen kontroll. Vi gjorde till och med en provkörning. Men då slutade bromsen att fungera ändå.
Linn vet inte hur länge hon kommer att behöva vara sjukskriven.
Och framtiden?
Drömmen är att plugga till läkare, men beroende på när hon kan börja studierna kanske hon istället väljer den kortare utbildningen för att bli sjuksköterska. Alternativt blir det marknadsföring.
– Jag tänker inte riktigt så långt fram. Jag vill bara bli av med smärtan. Jag tar resten senare.