Det fungerar kan jag konstatera efter drygt fem år, så där. Ibland, som i dagens tidning, får en läsare ett svar från Skatteverket som till och med antyder att det kan ligga något i kritiken mot onödig byråkrati. Men med tanke på den armé av kommunikatörer som byggts upp från partier, myndigheter, organisationer och företag – i snabbare takt än vad journalistiska platser har urholkas – är viljan att svara milt sagt något bristfällig.
Döm därför min förvåning över det agerande som kommunernas motsvarighet till insändningssidor, klagomålsapparna, kan erbjuda.
I huvudstaden, där jag inte ens betalar kommunalskatt, upptäckte jag en dag på Västerbrons fästning något så olustigt som två fritidsgastub, ett “nytt skräp” som organisationen Håll Sverige rent med illa dold mörk humor kallar “utmaning”. Dessa rör avråder man starkt från att slängas i papperskorgen, så jag tog en bild och skrev i Stockholms stads app “Som” att det antagligen vore en bra idé att hämta dessa.
Redan nästa dag stötte jag på två spansktalande parkarbetare som tittade på en utskrift av min bild. De gjorde tummen upp när jag pekade på bilden och i den häftiga skolan tog spanskan fram en: “¡Mycket bra, tack!”
Även i min hemkommun Nackas app “Felrapport” saker händer. En gropa uppstod utanför huset. Jag r(app)orterar i bästa reporterstil och dagen efter täpps hålet igen kommunens nyinköpta hålreparationsfordon. Allt sker på några sekunder och som distansarbetare fastkedjad vid en datorskärm hinner man knappt vända sig om innan den märkliga fyrhjulingen kör vidare till nästa potthål.
Förresten, ser inte gatuskylten intill lite sned ut? Jag har nu fått fart, rapporterar och ser i realtid (överdrift: det tog någon timme) hur skylten vänds korrekt.
Ett mer avancerat klagomål då? En skattefinansierad gräsklippare har krossat allt skräp i Pålsundsbacken. Jag tror att svaret redan nu tar en vecka. Sedan kommer ett mejl från Södermalms stadsdelsförvaltning att ströplockning innan slåtter ingår i kontraktet med entreprenören. Men: “Vi kommer att se över detta med de ansvariga…”
Om detta inte sker lovar insändarredaktören att återkomma – som “inlämningsskribent”.
Läs även om Mats J:s förklaring till initialen samt omkring 1993 vandra i det kalla vattnet i Vansbro simhall.