Socialdemokraterna vill ta kampen mot Bianca Ingrosso | Sverige


Unga människor litar inte på att politiken kan göra vardagen bättre. Det har varit utgångspunkten för Socialdemokraternas arbetsgrupp som i ett och ett halvt år arbetat med att ta fram politiska förslag som ska ingjuta framtidstro bland unga.

– Det har blivit väldigt tydligt att unga har en väldigt dyster syn på sin framtid. Man har inte så stor framtidstro, säger riksdagsledamoten Amalia Rud Stenlöf, 31, som ansvarat för rapporten.

Artikeln i korthet

• Unga lyssnar mer på influencers än på politiker, enligt en S-grupp.

• De föreslår 30 nya politiska åtgärder för att öka förtroendet för framtiden.

• Förslag om skola, boende och rörelsefrihet presenteras.

• Arbetsgruppen vill minska influencers inflytande och öka ungas politiska engagemang.

Enligt henne är den unga generationen fokuserad på att “tjäna snabba pengar”, eftersom de har vuxit upp under en tid då samhället dragit sig tillbaka och mer ansvar har lagts på de egna familjernas ekonomiska muskler för att ta sig igenom livet.

Analysen bygger bland annat på intryck som har kommit efter att ha praktiserat på Liseberg, H&M, skolor och andra platser där unga arbetar och verkar. Det har nu resulterat i 30 nya förslag som man hoppas att Socialdemokraterna ska gå till val på.

Tar konflikt mot influencers

En av punkterna handlar om att S vill att fler ska sträva efter att bli “svetsare istället för influencers”. Något som enligt förslaget vill lösa med skattelättnader och yrkesutbildningar.

– Vi lever i ett socialt klimat där sociala medier påverkar oss väldigt mycket. Där pratar man inte lika mycket om hur viktigt det är att vara svetsare, och hur roligt det yrket kan vara, säger Rud Stenlöf.

I vintras presenterade arbetsgruppen sin analys som ligger till grund för reformförslagen. Där står det bland annat att unga vänder sig till andra än politiker när de söker vägledning i livet. Influencers som Bianca Ingrosso och Andrew Tate nämndes som två exempel på människor som unga väljer att lyssna på idag.

Bianca Ingrosso.

Foto: OLLE SPORRONG

Är det ett problem att unga lyssnar på influencers?

– Det är klart att unga också ska lyssna på influencers om de vill. Men jag tror att politiken måste kliva fram och ta en ännu större plats. Många influencers är idag indirekta makthavare och kan nå många unga och prata om politiska budskap. Men det är inte personerna som sitter i kommunfullmäktige, riksdagen eller EU-parlamentet som kan fatta besluten, säger Amalia Rud Stenlöf.

Hon vill att fler unga engagerar sig politiskt.

– Det är därför vi också pratar om just den konfliktyta som vi ser med att människor tar livsråd från influencers snarare än att engagera sig politiskt.

“Ett hemmafruideal börjar växa fram”

Ett annat förslag som gruppen kommer med är att flerbarnsbidraget ska slopas.

Redan 2022 öppnades den dörren på vid gavel av dåvarande socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark. Hon sa då att “man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja” och uteslöt inte att tillägget skulle fasas ut.

Nu går gruppen längre och konstaterar att “flerbarnstillägget är en direkt kvinnofälla som låser in kvinnor, inte minst utrikes födda, i hemmet”. Även bakom detta förslag finns en koppling till internetkulturen bland unga och den omdebatterade “soft girl”-trenden.

– Tyvärr ser vi idag hur ett husmorsideal börjar växa fram igen i Sverige på sociala medier. Jag vet inte om du har Tiktok, men det har blivit en trend att vara hemma och att mannen ska försörja och läka den biten. Vi vill att fler unga kvinnor ska jobba, säger Amalia Rud Stenlöf.

är mjuk tjej-trend verkligen ett verkligt problem?

– Det är inte bara honom vi vill träffa. Men tyvärr är det trendigt igen. Vi har inte bekämpat det helt, men vi måste vidta ytterligare åtgärder för att se till att män och kvinnor blir mer jämställda på arbetsmarknaden.

Förslagen från Socialdemokraternas arbetsgrupp ska debatteras på partiets kongress nästa vår. Sedan ska det också avgöras vilka reformer S ska gå till val 2026.

Avancerar klassfäder och billigare bilägandet

Övriga förslag från arbetsgruppen “En ung person”.

generation med framtidstro”, inom områdena skola, boende och rörelsefrihet:

Staten ska stå för finansieringen av skolan. Aktiebolagsdrivna skolor ska avvecklas under 2030-talet.

Inför ett nationellt mobilförbud i alla skolor och skrota F-betyget.

Fler “klasspappor” borde fungera som manliga förebilder. Föräldrar ska få ersättning för att vistas i skolmiljön vissa dagar.

Ökade incitament för pappor att ta fler föräldradagar.

Ett statligt byggföretag ska motverka hemlöshet bland unga. En förstabostadsgaranti införs för att unga ska kunna flytta hemifrån.

Det blir billigare att äga bil som ung, genom fordonsskatteavdrag för personer under 30 år.

Inför gratis kollektivtrafik för personer under 19 år.

LÄS MER: Strandhälls förslag: 35-timmarsvecka till 2035

Lämna ett svar