Under torsdag och fredag samlas hundratals moderater från hela landet på ett spahotell i Västerås.
Riksdagsledamöter, kommunalråd och regionpolitiker bör uppmuntras när mandatperioden nu går in i sin andra halva – och siktet börjar riktas mot valet om två år. Även den moderata ledningen, med statsminister Ulf Kristersson och andra M-ministrar deltar.
På senare tid har partiledningen gjort allt för att sätta stopp för den interna prickskytten mot Ulf Kristersson. För i praktiken har det pågått ända sedan han tog över partiledarposten för sju år sedan – och slutade inte trots valsegern 2022.
Frågan om den återkommande interna kritiken och hur man stoppar den togs också upp vid ett möte med de olika partidistriktens ordförande förra veckan, enligt hufvudstadsbladets källor.
“Måste sluta nu”
Känslan inom partiet är annars att det nu börjar vända efter en tuff start för regeringen. Men trycket på politiska leveranser är stort – och så är risken för intern besvikelse.
Den bolagsstämma med moderater som nu pågår har också föregåtts av precis det som partiledningen försöker stoppa. I en artikel i Kvällstidningen går en anonym källa i Moderaterna igen för att storma mot Ulf Kristersson.
– Det här måste få ett slut nu, säger en central M-källa om förtalet.
När hufvudstadsbladet ringer runt sällskapet är bilden också i stort sett annorlunda. Det råder en större optimism i de moderata leden idag, och känslan av Magdalena Anderssons oövervinnlighet är på väg att avta – i takt med att S:s siffror sjunker. Stämningen i de moderata leden är följaktligen på väg uppåt.
Men de kommande veckorna kommer också att pröva på festen. För den budget som finansminister Elisabeth Svantesson (M) ska lägga fram i mitten av september beskrivs som oerhört viktig.
– Det är det viktigaste vi kommer med på det ekonomiska området den här mandatperioden. Det blir en del av att vinna valet och vi måste leverera, sammanfattar en källa i partiet förväntningarna.
Förra årets budget visade vad som står på spel. Det möttes av en störtflod av kritik efter att regeringen fått fler att betala statlig skatt. Det talades om en “sossebudget” och Ulf Kristerssons ifrågasattes ganska öppet.
Inför årets budget har Elisabeth Svantesson varit snabbt att berätta att man inte upprepar manövern igen utan nu ska gränsen för den statliga skatten justeras upp igen.
Blank om reformer från Johan Pehrson
Men att Sverige nu har bland den sämsta ekonomiska utvecklingen i hela EU, och bland den högsta arbetslösheten, sätter hård press på Moderaterna. Ekonomin har länge varit en moderat paradgren och nu måste partiet lossa greppet om den ekonomiska politiken, och driva på reformer för tillväxt och nya jobb. Det är budskapet i de moderata leden – och så även från näringslivet.
Men för partiet är det utmanande att möta lågkonjunkturen i samarbete med SD, vilket blockerar mycket av den politik Moderaterna gärna hade velat se. Inom Moderaterna finns också en frustration över att det – som beskrivits – är tomt på reformer i arbetsmarknadsdepartementet, som leds av Liberalernas Johan Pehrson.
Det ställer extra höga krav på att det moderatledda finansdepartementet ska leverera, säger flera.
– Det är därifrån tillväxt- och jobbpolitiken måste komma, säger en M-källa.
Att kampen mot inflationen tycks vara vunnen, och att regeringen nu lägger ner hela 60 miljarder på reformer, underlättar samtidigt. Och budskapet till alla moderater som träffas i Västerås är att de kan vara lugna: Det blir en väldigt “moderat budget” fylld med måttliga vinster.
Om så verkligen är fallet, och det relativa lugnet i partiet kvarstår, kommer att avslöjas när budgeten presenteras den 19 september.
Elisabeth Svantesson beskrev nyligen budgetförhandlingarna som en stor framgång.
– Det har gått helt strålande ur mitt perspektiv, säger hon.