Recension: Ersta sjukhus är ett skickligt nytillskott i stan


Ny arkitektur

Första nya sjukhuset

Nyréns arkitektkontor, Ratio arkitekter, Tengbom och Emma Olbers

Vid en första anblick är det lite svårt att missta Ersta nya sjukhus, som nyligen utsågs till årets Stockholmsbyggnad, för ett sjukhus. Den kopparfärgade aluminiumfasaden med de höga, obrutna fönsterbanden för istället tankarna till ett attraktivt kontor.

Några steg in i lobbyn förstärks känslan. Den vita huvudtrappan leder ögat uppåt in i den höga och ljusa lobbyn. Väggarnas släta träpaneler och golvets grå sten från Kinnekulle andas knappast Landsting.
I Ersta Sjukhus fall har, till skillnad från de flesta sjukhusbyggnader, en vacker miljö setts som avgörande för vårdens framgång. Ovanligt många arkitekter har varit inblandade; till en början Nyréns arkitektkontor och Ratio arkitekter, sedan Tengbom och inredningsarkitekt Emma Olbers.

Lobbyn på nya Ersta sjukhus

Det finns många små justeringar totalt sett som gör skillnad jämfört med andra sjukhus. De flesta av dem är lågmälda.
En varm varierad färgskala kommer emot mig på avdelningarna. Golven är bruna, gröna och röda. Väggarna har inslag av blå, gula och rosa nyanser. Skrivbord, paneler och skåp är i ask.
I rummen slipper patienterna mycket apparater och kablar runt sig, tack vare att vissa är inbyggda eller placerade annorlunda än på andra sjukhus.

Terrass vid nya Ersta sjukhus.

Rummen är samtidigt något mindre än de brukar vara, vilket frigjorde plats för fler vårdrum, luftiga mötesrum och ovanligt stora terrasser med blommande trädgårdar, där patienterna kan vila utomhus.
Efter att ha tillbringat mycket tid som anhörig på olika sjukhus det senaste året känns det hela befriande.
Även externt är sjukhuset återhållsamt och utan storslagna gester. Och igenkännbar. Inspirationen från äldre industrifastigheter, ofta förknippade med New York, är uppenbar.
Ett mer självständigt uttryck hade kunnat vara önskvärt, som i högre grad utmanade de slumrande kvarteren där på kanten av Södermalm och tillförde mer dynamik. Tillskott till staden kan, just för att de bara är tillskott, gärna ta lite mer plats. Men det skulle innebära en risk. Expressiv arkitektur måste bli riktigt framgångsrik om den ska hålla i längden. Det är det sällan.

Första nya sjukhuset är ett kontrollerat och säkert sätt att komplettera innerstaden. Det är skickligt infogat i färgerna, formerna och landskapet i det befintliga kvarteret. En stor byggnadskropp, upp till 8 våningar, har glidit in mellan de historiska byggnaderna på ett begränsat utrymme. Jag har svårt att komma ihåg vad som fanns där innan.
Det går att se First Hospital som ett ideal för fortsättningen av bygget av Stockholm.
De flesta analyser av staden brukar dra slutsatsen att det är bäst att ha det mesta nära sitt eget hem. Butiker, restauranger, parker, bibliotek och varför inte ett sjukhus i samma kvarter. First New Hospital är ett så nära sjukhus på bästa sätt.
Läs mer: Sjukhus på Söder utses till Årets Stockholmsbyggnad
Läs mer om konst på dn.se.

Lämna ett svar