Nyhetsuppläsare i Venezuela använder sig av AI-avatarer


Nio journalister har hittills gripits efter att ha rapporterat om presidentvalet för en månad sedan som en jordskredsseger för oppositionen. En av dem är en 26-årig sportreporter som greps av polis när han filmade fredliga protester mot regimen. Han är åtalad för terrorism, ett brott som ger upp till 30 års fängelse. En känd kvinnlig nöjesjournalist har också gripits efter att ha kritiserat president Nicolás Maduro i den regimvänliga tidningen Últimas Noticias.

Dessutom har uppemot hundra journalister sparkats mot den statligt kontrollerade tv-kanalen VTV efter att regimens säkerhetstjänster upptäckt meddelanden i deras chatthistorik som ansågs vara fientliga mot regeringen. Maduro, som hävdar att han vann presidentvalet, har inlett en manöver kallad Operación Tun Tun (operation knock knock), vilket innebär att regimen knackar dörr för att arrestera människor som sprider anklagelserna om valfusk.

Oppositionsledaren María Corina Machado vågar inte längre framträda offentligt i Venezuela.

För journalister måste kunna utföra sitt arbete under dessa omständigheter hjälper det colombianska journalistiska projektet Connectas Venezuelanska nyhetsuppläsare förblir anonyma. På Connectas sajt har två AI-avatarer skapats som nyhetspresentatörerna kan använda för att undvika risken att bli arresterade. Projektet går under namnet Operación Retuit (operation retweet), med hänvisning till regimens Operación Tun Tun.
– Det här är ett svar på förföljelsen och det växande förtrycket som våra kollegor utsätts för. Osäkerheten kring säkerheten att utföra sitt arbete växer för varje minut, säger Connectas chef Carlos Eduardo Huertas The Guardian.
Hittills har ett 20-tal venezuelanska nyhetsuppläsare använt det de AI-genererade avatarerna som fick namnet La Chama och El Pana. Den ena är kvinna och den andra en man.
– Om du inte redan har märkt det vill vi meddela dig att vi inte är riktiga, men vår information är, sa La Chamaden kvinnliga avataren, i premiärsändningen.
Hon läste sedan upp en nyhetsrapport om att mer än 1 600 personer hade gripits och minst 24 personer hade dödats av statliga säkerhetsstyrkor efter valförlusten den 28 juli.

Rädslan för Att bli arresterad har gjort att många venezuelaner inte längre vågar prata med oberoende medier. ”Källor pratar inte. Journalister tvingas arbeta anonymt, ibland på en hemlig plats. De döljer sin identitet av rädsla för repressalier från regeringen. Konton på sociala medier har tystnat”, skriver sajten Caracas Chronicles som har sina servrar placerade utomlands.

Diosdado Cabello är chef för både den fruktade hemliga polisen och nationalgardet.

Bland de senaste som gripits är den främste oppositionsadvokaten Perkins Rocha. Han har fungerat som juridisk rådgivare åt oppositionsledaren María Corina Machado. Det uppger hennes parti Vente Venezuela Perkins Rocha arresterades av maskerade män och att ingen vet var han har placerats.
Inbjuder samtidigt oppositionsfolket att fortsätta protestera mot regimens valfusk, men allt färre vågar ge sig ut på gatan för att visa sitt missnöje. Tidigare i veckan utsågs regimens mest hårdföra man, ex-soldaten Diosdado Cabello, till inrikesminister, vilket gör honom till chef för Venezuelas fruktade hemliga polis, samt nationalgardet. Cabello har tidigare sagt att han tycker att Machado och oppositionens presidentkandidat Edmundo González borde sitta bakom lås och bom.

Fakta.Oppositionen har publicerat röstlängder

Regimen i Venezuela säger sig ha vunnit förra månadens presidentval med 52 procent av rösterna, men har inte lagt fram data som stödjer påståendet. Oppositionen säger sig å andra sidan ha fått röstrekord från 80 procent av vallokalerna, vilket visar att dess kandidat Edmundo González fick 67 procent av rösterna jämfört med 30 procent för president Nicolás Maduro. Protokollet har publicerats på nätet och verifierats av både Washington Post och nyhetsbyrån AP. Maduros seger har ifrågasatts i en FN-rapport samt av oppositionen samt USA, EU och flera latinamerikanska länder.

Lämna ett svar