Det var inte på grund av ålder, skada eller för att hon inte tyckte att hon passade. Faktum är att hon drömde om att spela i OS och hon visste att detta skulle vara hennes sista chans.
Men det där mejlet hon hade öppnat på sin mobiltelefon när hon satt i rehabrummet på Häckens träningsanläggning på Hisingen några veckor tidigare hade fått henne att fatta det svåra beslutet. Hon visste att hon inte skulle kunna komma till den olympiska turneringen 100 procent förberedd – och hon visste att om innehållet i mejlet läckte ut under OS kan det påverka hela lagets insats.
Mejlet kom från Nado Italia, Italiens nationella antidopningsbyrå, och hon åtalades för dopningsbrott. För den australiska podden The Sports Ambassador berättar Luik om dagen då hela hennes värld vändes upp och ner.
– Det var en stor, stor chock för mig. Folk som känner mig vet att jag aldrig skulle fuska och begå ett dopningsbrott, säger hon och bryter ut i tårar under sändningen.
Nu är hon avstängd i tre månader till den 16 oktober och missar hela den allsvenska slutspurten.
Det här kan vara ännu en artikel om en idrottare som dömts för dopning med tunna ursäkter, men det är en berättelse om en fotbollsspelare som litade på en läkare och sin klubb och den är en påminnelse om elitidrottarens ansvar och att man inte behöver skyllas på att något obehörigt i kroppen har stängts av.
Vintern 2022 hade Luik har försökt allt för att komma till rätta med en ryggskada hon ådrog sig på gymmet. Ledningen för hennes italienska klubb Pomigliano beslutade att skicka henne till en specialist. Läkaren gav henne en kortisoninjektion. När Pomigliano mötte Sassuolo den 2 april led Luik fortfarande av ryggsmärtor och satt kvar på avbytarbänken hela matchen. Sedan började kalebassen.
Den internationella antidopningsmyndigheten Wadas regler kring kortisonpreparat kan vara knepiga även för en läkare och regelverket ändrades från 1 januari 2022, bara månader innan ödesmatchen.
Läkemedlet som Luik fick är förbjudet av Wada om det tas under tävling, vilket i fotboll innebär att det inte kan ges till idrottaren på matchdagen. Det går dock att ansöka om akut läkardispens, men då måste det göras i förväg och en särskild blankett ska användas.
Luik fick injektionen fyra dagar innan match och då är processen annorlunda. Om spelaren testar positivt på substansen i samband med matchen går det att ansöka om dispens i efterhand. Läkaren ska då visa att spelaren har rätt att använda preparatet och att behandlingen skett i förtid.
Luik testades aldrig i samband med matchen, men eftersom läkaren/klubbledningen lämnade in en dispensansökan i förväg bedömde den italienska antidopningsmyndigheten att hon hade preparatet i kroppen vid tävlingstillfället. Att hon inte spelade en enda minut spelade ingen roll. Det räckte med att hon var med i laguppställningen.
Pomigliano fick sitt felaktig dispensansökan i gengäld och klubben meddelade Luik att hon inte skulle kunna spela säsongens återstående matcher. Hon var besviken, men trodde att saken var ur världen. Sedan lämnade hon Italien och skrev på för Häcken.
– I efterhand inser jag att jag borde ha sökt juridisk hjälp redan då, säger hon i podden.
Hon kallades senare till förhör och i juli 2024, två år efter händelsen, dömde Nado Italia henne till tre månaders avstängning, det kortaste straffet för denna typ av brott.
I veckan kunde hon äntligen förklara för alla som undrat varför hon inte har deltagit i Häckens matcher den senaste tiden. Hon säger att historien har lärt henne att dopning inte är svart eller vitt och uppmanar alla idrottare att ta ett större ansvar, särskilt när det kommer till medicinska undantag.
– De flesta fotbollsspelare har haft minst en sådan här injektion under sin karriär och läkaren sköter allt. Efter att ha gått igenom det här inser jag hur viktigt det är att vara med i processen och förstå vad som händer omkring en, säger Luik.
Sadesh Balasingam är BK Häckens lagläkare och har följt fallet noga. Han medger att reglerna kring kortisonbehandlingar kan upplevas som komplicerade och därför brukar han rådfråga Antidoping Sverige om han känner sig osäker.
Balasingam menar att det är den italienska klubbens sken som försatt Luik i den här situationen och understryker att om klubben hade tolkat reglerna korrekt och inte skickat in en dispensansökan så hade det inte blivit något ärende. Han hävdar också att formuläret var felaktigt ifyllt och att klubben, trots upprepad uppmaning från Nado Italia, inte lämnat ytterligare information.
– Därför anser jag att det här snarare borde leda till konsekvenser för läkaren och klubben än idrottaren, säger Balasingam.
Han är också kritisk mot att Nado Italia gör vad han anser är en unik tolkning av reglerna.
– Syftet med antidopningsarbetet är att skydda rena idrottare. Den här domen går emot det och riskerar att skapa en praxis som strider mot Wadas regelverk, säger Balasingam.
Luik är tacksam för det stöd hon fått av BK Häcken.
– Det hade varit lätt för klubben att riva mitt kontrakt. Istället har alla ställt sig på min sida, säger hon i podden.
Häckens klubbchef Marcus Jodin lider med sin spelare och säger att när omständigheterna kring fallet stod klart för honom kändes det självklart att stötta henne.
Luik och hennes advokat överväger nu om de ska överklaga hennes fall till Cas, idrottens skiljedomstol, men hon är tveksam eftersom det är en kostsam och energikrävande process.
Jodin menar att Luik inte ska behöva stå för dessa kostnader utan att det borde ligga i Wadas intresse att få ärendet prövat. Samtidigt påpekar han att även om Luik skulle få personlig ersättning kvarstår faktum att hon var avstängd och att Häcken inte kunde använda sin nyckelspelare under en stor del av säsongen.
Enligt Jessica Wissman, avdelningschef på Antidoping Sverige, är Luikfallet minst sagt ovanligt.
– Vi känner inte till några liknande fall, men vi utesluter inte att det kan finnas, trots allt är inte alla beslut offentliga, säger Wissman och förklarar att Antidoping Sverige inte anser sig ha mandat att ta ärendet. till Cas.
– Om idrottaren själv inte har möjlighet att överklaga är det framför allt Wada som har den rollen och har resurserna att göra det, säger hon.
DN har utan framgång sökte ledningen för den italienska klubben Pomigliono för en kommentar. Förra året tog klubben det drastiska beslutet att dra sig ur Serie A för damer efter bara sex omgångar. Som motiv gav de bland annat vad klubben trodde var ett uselt domarbeslut i en match mot Sampdoria.
En källa säger till DN att klubben haft flera fall med Nado Italia. En talesperson för Nado Italia skriver i ett mejlsvar till DN att eftersom ärendet fortfarande kan överklagas är det förbjudet att kommentera det.
Bakgrund.Olika domar för samma förbjudna drog
* Tennisstjärnan Jannik Sinner undvek nyligen avstängning efter att han vid två tillfällen ertappats med den anabola steroiden clostebol i kroppen.
Italienaren stängdes av tillfälligt från turneringen i Indian Wells, men efter en utredning av organisationen International Tennis Integrity Unit (ITIA) friades han. Sinners förklaring var att han fick i sig steroiden genom sin sjukgymnast när han behandlade honom med en spray, som de inte visste innehöll det förbjudna ämnet.
* Clostebol är samma ämne som den norska skidstjärnan Therese Johaug testade positivt för 2016. Johaug använde en salva som hennes landslagsläkare ordinerat och dömdes till en början till ett års avstängning. Den förlängdes senare till 18 månader.
* I våras avslöjades det att 23 kinesiska simmare inför OS i Tokyo 2021 hade testat positivt för små mängder av det förbjudna ämnet TMZ. De släpptes för att de troddes ha fått i sig drogen genom maten på hotellet de bodde på.
* TMZ är samma drog som den ryska konståkaren Kamila Valieva dömdes för i samband med vinter-OS 2022. Hon blev avstängd i fyra år.