Bråket om Folklistan: Vill ha tillbaka pengar | Sverige


Jan Emanuel och Sara Skyttedal övergav Folklistan efter fiaskot i EU-valet.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter en osäker sommar står det nu klart att Folklistan kommer att leva vidare.

Det beskedet ger Peter Söderlund, med bakgrund i Miljöpartiets partistyrelse, som kandiderade för Folklistan i EU-valet. Nu är det han som leder projektet med siktet inställt på riksdagsvalet 2026.

Artikeln i korthet

• Folklistan fortsätter utan Jan Emanuel och Sara Skyttedal.

• Tvist om partens namn och varumärkesrättigheter pågår.

• Advokater har kontaktats för att lösa konflikten kring namnet.

• Peter Söderlund leder nu projektet med sikte på riksdagsvalet 2026.

Han vill dock inte kalla sig partiledare.

– Jag kan inte kalla mig partiledare, men det måste man välja. Men jag är beredd att axla det ansvaret och driva det här vidare, säger Peter Söderlund.

Just ledarskapsstrukturen är något som diskuteras. Efter att profilerna Jan Emanuel och Sara Skyttedal på uppmärksammade sätt lämnat Folklistan i Almedalen sneglar han nu på Miljöpartiets modell med två språkrör.

“Folk kommer att bli väldigt arga”

Söderlund ser framför sig att han skulle bli en match med den tidigare EU-parlamentarikern för SD, Johan Nissinen, som också var kandidat för Folklistan.

– Folk kommer att bli väldigt arga över att en miljöpartist och en sverigedemokrat kan sitta och jobba tillsammans. Det skulle vara ett otroligt spännande försök att göra det, även om det skulle bli mycket hat, säger Peter Söderlund.

Peter Söderlund har ett förflutet som missbrukare och kriminell, och grundade senare organisationen X-Cons för att hjälpa andra.

Foto: EMIL NORDIN

Han tillägger att han inte har pratat med Johan Nissinen på över en månad. Och när hufvudstadsbladet når Nissinen är det tydligt att hans engagemang har svalnat.

– Man har tappat fart och folk har redan börjat glömma. De som var sugna på att köra på har tappat intresset. Så rörelsen är död, säger Johan Nissinen.

Trots det är Peter Söderlund övertygad om att det finns många andra som känner ett stort driv för den folkrörelse som Jan Emanuel och Sara Skyttedal startade.

Men för tillfället ligger arbetet på is. Anledningen är en tvist om vem som egentligen äger Folklistan.

Konflikt om partinamn

Tvisten startade i samma ögonblick som Jan Emanuel klev upp på hufvudstadsbladets scen i Almedalen och meddelade att Folklistan “som en större rörelse var över”, varpå även Sara Skyttedal drog sig ur.

Alla var dock inte överens. Kort därefter vädjade Johan Nissinen till Jan Emanuel att frigöra rättigheterna till namnet.

Flera personer sa till hufvudstadsbladet att det fördes en diskussion om pengar, och att de som ville fortsätta projektet skulle få köpa av sig varumärket “Folklistan”.

SD:s EU-parlamentariker Johan Nissinen (mitten) sågs som ett prestigeförvärv för Folklistan. Nu har också han gett upp tankarna på att fortsätta driva partiet framåt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Enligt Folklistans presschef Tim Sundblad, som är öppen för att fortsätta i partiet, handlar det om att Jan Emanuel får ersättning för den kostnad han lagt ned på valsedlar, det vill säga cirka 740 000 kronor.

– Han har satsat mycket pengar på det här så det är inte så konstigt om han vill bli kompenserad, säger Sundblad.

Jan Emanuel suckar när Folklistan kommer upp. Han svarar undvikande på frågan om han har försökt ta betalt för namnet.

– Det vore fantastiskt om man kunde sälja koncept. Sedan har jag många ord som jag skulle kunna tänka mig att sälja, säger Jan Emanuel.

Inget belopp har begärts från dig?

– Även om någon skulle vilja ha pengar så vill de flesta ha pengar, att sälja ord är inget funktionellt sätt.

“Snälla fan, lita på mig”

Peter Söderlund tycker att det är “rimligt” att Jan Emanuel får ersättning, men säger sig inte veta hur det ska lösas. Samtidigt är hans bild att han redan fått klartecken från Jan Emanuel att driva partiet framåt. Något som hände under Almedalsveckan i Visby.

– Jag stod vid kajen och delade ut flygblad och såg hur hans båt gled in där. Då ropade jag till honom: “Hör du jävla socialdemokrat, kom hit så kan jag prata med dig”. Jag sa att jag tar över Folklistan nu, men han ville inte släppa det, för han visste inte vart det skulle ta honom.

Till sist ska Jan Emanuel ha gått med på att avstå från kontrollen över Folklistan, hävdar Peter Söderlund.

– Jag sa “snälla fan, lita på mig”. Han svarade: “Jag förstår inte varför jag litar på dig, men bra”. För honom var det okej, så länge jag höll koll på festen.

Jan Emanuel kom till Visby i sin yacht.

Foto: Christine Olsson/TT

Jan Emanuel minns också chatten i Visby, men vänder sig till bilden av att en muntlig överenskommelse ska ha gjorts när de pratade vid kajen.

Ser du några problem med att fortsätta med namnet Folklistan?

– Jag skulle vilja se detta tillfört historien. Det är min önskan. Folklistan är starkt förknippad med mig och det vore tråkigt om det hände något som jag inte sympatiserar med, säger Jan Emanuel.

Peter Söderlund säger att han har kontaktat ett antal advokater, med hopp om att de ska ta på sig ärendet utan kostnad, för att lösa tvisten. Skulle uppgiften visa sig omöjlig har han en reservplan.

– Ett nytt partinamn har diskuterats och jag har köpt domäner, men inget är registrerat än.

LÄS MER: Så här blir Jimmie Åkessons bröllop: “Är väldigt aktivt”

Lämna ett svar