Allt detta undergräver vår tillväxt och testar vår sammanhållning. Det är utmaningar som kräver en seriös, handlingskraftig och långsiktig politik. Det är inte det som har präglat de två första åren av Ulf Kristerssons regering.
Sverige kommer ur inflationsåren sämre än vi behövt göra. Snabbt stigande priser är alltid en påfrestning för ett samhälle, men med en klokt balanserad politik kan dessa påfrestningar mildras och ekonomin skyddas. Den här regeringen har inte gjort det.
Regeringen har istället drivit framåt en akut sjukvårdskris, misslyckades med att vidta åtgärder för att få igång tillväxten och bromsade utbyggnaden av billig el. De har inte gjort något för att öka konkurrensen mellan banker och livsmedelsjättar, vilket har minskat hushållens köpkraft och bromsat konsumtion och tillväxt. Tillväxten av framtidens jobb är i fara när SD och regeringen kastar Sveriges klimatpolitiska trovärdighet överbord. Löftet om snabb och billig el från kärnkraft har blivit en dröm. Bostadsbyggandet har avstannat och regeringen har avstått från att agera. Det har blivit väldigt kostsamt för Sverige.
“Löftet om snabb och billig el från kärnkraft har blivit ett luftslott”
Den kortsiktighet, påhopp och röra som präglar SD och regeringens politik undergräver möjligheterna till en konsekvent och långsiktig tillväxtpolitik som stärker Sverige.
Sveriges långsiktiga tillväxt undergrävs också av djupare problem och här har regeringen inget svar alls. Vårt lands framgång och rikedom har byggt på att vi har en öppen och reglerad marknadsekonomi. Sveriges företag driver innovation, skapar jobb och tillväxt samtidigt som politiken säkerställer en väl fungerande konkurrens i ekonomin. Men på 80- och 90-talen genomfördes omfattande avregleringar och privatiseringar, vars konsekvenser vi nu ser. Tanken var god: servicen för medborgarna skulle bli bättre och valfriheten öka. Ibland har det fungerat, men alltför ofta har resultaten blivit raka motsatsen till vad man hoppats på.
Resultatet har blivit ett marknadsskola där betygsinflationen är så hög att Handelshögskolan inte längre vågar lita på elevernas betyg. Ett järnvägsnät där varje komponent är avreglerad och inte kan leverera tillförlitliga avgångar för vare sig pendlare, industri eller militär. Ett system för yrkesutbildning som inte kan tillföra svensk industri kompetens och garantera vår framtid som kunskapsnation. Allt detta hämmar vår tillväxt och försvagar Sverige.
Låt oss vara tydliga: marknader och företag är inte problemet. Tvärtom. Väl fungerande marknader är en förutsättning för tillväxt och därmed för vår gemensamma välfärd. Men när marknader inte fungerar, då är det statens roll att säkerställa god konkurrens och samtidigt garantera samhällsviktiga funktioner.
För oss socialdemokrater är det självklart. Sverige behöver mer allvar och mer långsiktighet i politiken. De utmaningar vi står inför kräver långsiktiga strukturreformer och breda politiska överenskommelser – med Sveriges bästa i centrum.
Det gäller vår elförsörjning och klimatförändringar, så att näringslivet vågar satsa och göra Sverige rikare. Det gäller vår eftersläpande infrastruktur, så att branschen kan leverera till Sverige och världen. Det gäller vår skola och utbildning som kommer att ge oss en arbetskraft i världsklass. Det handlar om att slå ner på gängkriminalitet och nyrekrytering med en policy som spänner över flera mandatperioder och alla politikområden. Det handlar om att vi en gång för alla måste ta itu med de marknadsmisslyckanden som håller tillbaka Sverige.
De problem Sverige står inför går att lösa. Vi kan ta vårt land i en ny riktning. Mot en starkare gemenskap och ett starkare Sverige, med en ekonomi som växer och gynnar alla.
Magdalena Andersson, partiordförande (S)
Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson (S)