Gästskribent: Maria Frid Selin
Nu kommer här en reseberättelse av det lite udda slaget. En resa där en dröm gick i uppfyllelse – min egen barnbok Gläntan i skogen som kom ut i juni. Kanske kan det inspirera dig som vill ge ut en egen bok, en resebok till exempel?
När jag gick i mellanstadiet ville jag bli författare, ja om jag inte blev professionell dansare förstås.
Jag blev ingen dansare, jag fortsatte dock att skriva. Det mesta hamnade i byrån. Det var dagböcker, dikter, sånger, noveller, you name it, you got the idea. När internet kom med bloggar var jag fast. Vi har även haft några hemsidor för resor och pyssel. Vi är bland annat gästskribenter på Freedom Travel och skriver i olika medlemstidningar.
Men så var det den där barnboken jag skrev 2001 som inte ville ge upp. En dag ville det bli en riktig bok!
Eftersom det är en saga på rim för yngre barn är bilderna viktiga och jag kan inte måla. 2023 gick jag med i en grupp som Hanna Landahl har på Facebook och man kan ställa alla möjliga frågor till henne om publicering och författarskap. Av henne fick jag veta att bilderna inte alls behöver vara med, utan det är den text som förlagen tar till sig. Hjälp! Det betyder att jag kan skicka den till förlag och testa den.
Efter att ha finjusterat texten en sista gång och skrivit ett personligt brev skickade jag det till ett tiotal förlag. På flera sidor stod det att man fick räkna med en väntetid på 3-6 månader.
Föreställ dig min förvåning när det 2 veckor senare kommer ett mejl som säger: “Vi skulle vilja publicera din bok!”
Snart kom fler förlag som också ville ge ut. Gemensamt för alla var att de är hybridförlag. Det innebär att författaren betalar större delen av publiceringen själv. Idag är det svårt som ny författare att bli antagen på ett traditionellt förlag utan den första boken, som man ofta betalar för. Däremot får du en större andel av försäljningen. Det finns billigare alternativ om du gör allt själv och ger ut boken via skrivare, till exempel Books on Demand.
Jag valde ett förlag som jag tyckte kändes bra när jag pratade med personalen. Visto förlag, som ligger under Idus förlag. I september förra året skrev vi på ett kontrakt. (De har varit riktigt trevliga och stöttande hela vägen så jag känner att jag gjorde rätt val.)
Sen var det bara att skaffa pengarna! Det är olika för olika förlag, men ett hybridförlag ligger på mellan 20 000-75 000 kr exklusive moms. Jag klarade mig genom att sälja gamla saker jag inte längre använder, som smycken, LP-skivor och diverse annat från förråd. Det gick riktigt smidigt på Tradera och jag fick lagret städat samtidigt.
Så började processen att skaffa bilder till boken. Jag hade oerhört tur att min vän Jennie Forster ville måla sina troll och älvor i akryl. Bilderna blev magiska! Det var tack vare en tavla jag såg hon målade 2001 som historien kom till, så det känns extra varmt i hjärtat att hon har gjort bilderna nu.
Vill du se fler av hennes målningar finns hon på AnamCara- massage och holistisk
Nästa steg var att texten skulle korrekturläsas av förlaget. Det måste vara korrekt stavat och punkterat på rätt plats. När bilderna var klara och inskickade var det grafikerns tur. Hon satte ihop bilder och text efter mina önskemål. Här hade jag mycket hjälp av min man som redan fixat bilderna, gjort dem i rätt storlek och gjort omslagsbilderna, han gjorde även flygblad och visitkort.
Det var mycket att ta ställning till som hård eller mjuk pärm, storlek på bok, antal sidor, typsnitt och storlek, baksidestext, titel och stil på boken, antal exemplar osv.
Redaktionen på förlaget kollade igenom en sista gång innan allt skickades till tryckeriet. Det var en kö på flera veckor, så nu började en väntan med att se och hålla i den fysiska boken.
Så kom dagen då ett leveransföretag tog med lådorna med böcker hem till oss. Vilken lycka!
Den stora aha-dagen kom dock en vecka senare när jag fick se boken på Adlibris hemsida. Tänk att min bok finns på flera sidor på internet, på bibliotek, bokhandlare och även som e-bok! Det är otänkbart faktiskt. Det är också ofattbart att den 27 september ska boken och jag vara på den stora bokmässan i Göteborg som firar 40 år i år!
Om du vill komma och säga hej så vore det jättekul. Jag sitter och signerar i Idus monter (B07:39) kl 9-11 på fredag. Böckerna finns tillgängliga under hela mässhelgen. Vill du beställa en bok går det också bra på min hemsida www.fridselin.se.
Har du gett ut en bok och är du på mässan? Jag kommer gärna förbi.
Nu sitter du kanske och känner att du också vill ge ut en bok. Jag säger bara: gör det! Man ångrar bara det man inte vågat.
Det finns många bra sidor på nätet om man vill ha hjälp, men mest är det bara att börja skriva. Mina tips jag skulle ge är att skriva utan att tänka till vem, hur man publicerar, kommer någon vilja läsa, det måste vara rätt från början etc. Skippa tvivel!
Själv skriver jag mina berättelser med penna och papper. Utan ordning och rätt stavning.
Lite i taget skriver jag in som vanligt på datorn, det finns bra program för korrekt stavning, räkning av ord och tecken. Där kan du sedan ställa sidorna i ordning och ändra dem.
När du tror att du är någorlunda klar med berättelsen skickar du den till förlaget och ser svaret. Ibland kan man få tips på vad man behöver jobba mer med. Om du blir antagen kommer det att finnas flera steg där berättelsen granskas, layout, korrekt stavning etc. Så var inte för petig utan lägg din energi på det du gillar: ATT SKRIVA.
“Att skriva är som att resa. Stora motorvägar, små grusvägar … förr eller senare når man målet” sa den vise maken Jöran.
Lycka till! / Maria
Jöran och Maria är namnen bakom den tidigare bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde ute i 3 år, först i en husbil sedan en husvagn. Reser mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till en liten stuga i skogen och en campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas kunna åka på många fina turer med.