Statsägda Vattenfalls vindkraftspark Kriegers flak ska ha stått klart 2028.
Planen var att den skulle producera 2,7 terawattimmar fossilfri el per år, vilket motsvarar el för ungefär 500 000 hem.
Nu ligger projektet på is. Beslutet motiveras främst av Tidöavtalets bestämmelse om att vindföretagen själva ska stå för anslutningskostnaden till stamnätet, det vill säga att ansluta anläggningen till “elnätsmotorvägen”.
Men för Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok är det självklart att staten måste ta det lagförslaget.
– Det offentliga behöver stå för alla kopplingar för nyproduktion. Anslutningar är en del av grundläggande infrastruktur, energiproduktion är en del av vår beredskap.
C-ledaren: “Det kommer att sluta illa för Sverige”
Han är kritisk till att regeringen kan tänka sig att stå för anslutningsavgifter för nyproducerad kärnkraft – men inte havsbaserad vindkraft.
– Grunden är att vara teknikneutral, att finnas där för att öka energiproduktionen, säger Muharrem Demirok.
– Om regeringen inte ändrar sig kommer det att sluta illa för Sverige i framtiden. Vi kommer inte att klara av de klimatförändringar som måste göras eller att fördubbla elproduktionen.
Regeringen har nu låst in sig i ett skyttegravskrig om den ena eller den andra typen av energi, enligt honom.
– Samtidigt får svenska företag och hushåll betala priset för sitt energikrig.
Kriegers flak
Svenska Kriegers flak ligger cirka tre mil söder om Trelleborg. I samma område har det redan byggts vindkraftverk på tysk och dansk sida.
Det gavs grönt ljus av regeringen i maj 2022.
Planen var att den skulle producera cirka 2,7 TWh per år, vilket motsvarar behovet av förnybar hushållsel till cirka 500 000 hem eller att ladda cirka 1 miljon elbilar.
Den 2 september 2024 meddelade Vattenfall att man pausar projektet. Det avgörande är att det inte är lönsamt att bygga enligt Tidöavtalets bestämmelse om att vindföretagen själva ska stå för anslutningskostnaden till stamnätet.
Dyrare el?
Men det är långt ifrån givet att Kriegers Flak skulle ha räddat södra Sverige från skenande elräkningar, enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
– Grovt sett kan man säga att om det hade lagts till så hade det bidragit på marginalen till något lägre elpriser. Men det är en liten bit i det stora pusslet med all kraftproduktion, säger Johan Sigvardsson.
Magnus Thorstensson, ansvarig för råkraftsmarknaden på branschorganisationen Energiföretagen, är inne på samma linje.
– Mycket hinner hända fram till 2028. Elpriset bestäms av utbud och efterfrågan. Mer utbud, lägre priser. Det är det enda du kan komma på. Sedan kan användningen ha ökat eller minskat 2028, eller så har något annat hänt på utbudssidan. Mer än så kan man inte säga.
Busch kommentar
Det var i måndags som Vattenfall meddelade att man pausar projektet, eftersom det inte är lönsamt att bygga.
“Vattenfall har tidigare kommunicerat att en av grundförutsättningarna för att investera i projektet är en rimlig anslutningspunkt till ett utbyggt stamnät till sjöss”skriver det statliga bolaget i sin pressrelease om nyheterna.
Det säger energi- och livsmedelsminister Ebba Busch (KD) i en skriftlig kommentar till Dagens industri att “alla typer av kraft kommer att behövas” när regeringen går över till 100 procent fossilfritt. Samtidigt säger hon att det är “olyckligt” att enskilda projekt har svårt med kostnaderna, men att det är viktigt att vindkraften “utvecklar, mognar och levererar stödtjänster till elsystemet”.
Ebba Busch pekar vidare på två andra vindkraftsprojekt som regeringen gett tillstånd till: Vindkraftsparkerna Galene och Kattegatt Syd.
“Båda dessa projekt verkar fortskrida enligt plan, vilket indikerar att andra beräkningar kan gå ihop.” konstaterar Ebba Busch i kommentaren till Di.