Noterat av DN:s läsare den 3 september


Om underlaget för förskolan saknas går det utmärkt att komma ihåg frågan om alltför stora barngrupper. Det här är ett gyllene tillfälle att få mindre gruppstorlekar – en bättre situation för lärare med mer tid för barnen. Gör inga uppsägningar! När du går över till vanlig skola har du redan en mer lämplig klassstorlek. Ett gyllene tillfälle för utveckling i rätt riktning!
Marita Riese, Solna

Äntligen, äntligen kommer något rätt och bra om allas skärmtid och digitalisering –rekommendationer! Ändå känner jag tyvärr en känsla av obehag, en känsla av att den borde ha kommit för länge sedan. Ska man skratta eller gråta? Så länge har vi matats med vikten av skärmar och tvingats lära oss att digitaliseras på jobbet och privat. Det har tagit över våra liv. Det finns förstås många fördelar med digitalisering, men de flesta av våra liv “lever” numera i mobiltelefoner, datorer och paddor. I stort sett alla kontakter om allt finns där. Skolor och förskolor som undervisar och som lockat familjer med beröm för datorer och paddor. Generationer, barn, unga och vuxna som inte kan något annat har fastnat i digitaliseringen. Förr i tiden fanns tv-apparater, radioapparater och vanliga telefoner i en ganska normal balans. Vad gör vi nu med restriktionerna? Hur ska alla föräldrar, tonåringar och barn “detoxa” och få tillbaka sina liv? Vuxnas skärmtid överstiger förmodligen många gånger den för barn/tonåringar. Vuxna måste visa vägen nu! Svåra frågor – .bra att du äntligen har fått upp ögonen för datoriseringens många nackdelar!
Eva Norman-Ericson, Dalarö
Regeringen anser sig ha kommit med en “gyllene lösning”. Den så kallade reduktionsskyldigheten ska höjas från 6 procent till 10 procent nästa år. Samtidigt ska bilisterna “kompenseras” genom sänkta drivmedelsskatter. Eftersom drivmedelsskatterna är avsedda för vägunderhåll måste skattereduktionen i sin tur kompenseras av ett sämre vägunderhåll. Ökade skador på bilar och trafikanter behöver då i sin tur ersättas genom..? Den gyllene lösningen är förmodligen inte helt klar.
Henry Kallioniemi, trafikant, Uppsala

Presskonferens den 27 augusti med nyheter från nästa års statsbudget med från vänster klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), energi- och industriminister Ebba Busch (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitisk talesperson Martin Kinnunen.

Regeringen presenterar nyheter från höstbudgeten och fyra personer framträder i SVT2. Framför alla fyra står skylten “Regeringen”. Så tillhör alla människor den nuvarande regeringen? Förmodligen, då vid alla framträdanden hittills, nu halvvägs genom regeringstiden, har skyltarna stått framför de fyra partiernas representanter. Det är kanske helt korrekt, eftersom det parti som är stödparti också styr den nuvarande regeringens politik – tyvärr.
Reiny Lindqvist, Örebro
Bruttonationalprodukten (BNP) har aldrig varit ett perfekt mått på välstånd. Problemet är kanske att det är baserat på konsumtion och att kvaliteten på konsumtionen inte ingår i beräkningen. Vi pratade redan för länge sedan om “slängsamhället”. Ändå har BNP hittills fungerat hyggligt som ett välfärdsmått. Fram till nu – när forskning visat att vi har överkonsumerat fossila bränslen som via atmosfären ökar värmen på jorden och därmed försvårar livet på jorden. Axiomet att ökad konsumtion är ett mått på ökad välfärd gäller därför inte längre. Det kan faktiskt bli precis tvärtom, om en stor del av konsumtionen består av just skadliga fossila bränslen.
Kjell Nordenstam, pensionär
När du kontaktar kundtjänst möts du som kund ofta initialt av AI-genererade frågor och svar. Ofta blir du ombedd att förtydliga eller omformulera frågor. Syftet är att “fylla på kunskap” för en bättre fungerande artificiell intelligens. Ditt tålamod används för att förbättra AI-system, minska kundtjänstkostnaderna och frigöra personal. Tänk på det när du stöter på AI!
Lars Andersson, Broms
Anders L Larsson (Noterat 2 september) påpekar att E85 är billigare än bensin och diesel. Kom ihåg när du jämför priser att E85 innehåller nästan 30 procent mindre energi än bensin (mängden etanol är mindre på vintern), så priserna per liter är inte jämförbara. Diesel är ännu mer energirik och innehåller ytterligare 5 procent energi. Den motorn har också högre verkningsgrad, så vinsten blir ännu större till samma bränslepris.
Thorkel Borelius

På tal om dygnsrytm: Engelbrektskolan försöker låta ungdomarna börja en timme senare, skriver Lisa Magnusson under rubriken “Borås är himmelriket på jorden – åtminstone för tonåringar”. Det blir “snyggt som snus”. Ett litet tips: Denna effekt uppstår helt naturligt om vi bara slutar med den konstgjorda “sommartid” som EU plågar sina medborgare med.
Tore Berger, konstnär, Mellanvik, Sofielund
Ett bra knep för kändisar, för att få dem att låta mer intressanta, är att, när de talar på TV, ersätta vart sjunde ord med tre på varandra följande ord på engelska.
Peter Hansson, Stockholm
Rörande SVT:s dokumentärserie om Oldsberg: Tack, Johan Croneman och Bibi Öhrlund (Noterat den 2 september) för bra poäng. Jag förstår inte hur SVT kan släppa så dåligt material. Dessutom detta ständiga svordomar som är irriterande för oss som lyssnar.
Anita Jussil
Åsikter om DN
Läser DN i sängen tidigt på morgonen. Idag var jag nöjd efter de första sidorna i del ett. Max Hjelm, Erik Helmerson och Lisa Magnusson skrev om saker jag “kunde” läsa. Förresten, jag hade hela tidningen idag. Tack!
Marianne Olsson, Malmköping
Redaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.

Lämna ett svar