Northvolt skulle öka oberoende från Kina – partner hyllar diktaturen


Batterijätten Northvolt vill leda den gröna omställningen med klimatsmarta batterier. Men företaget befinner sig i en brant uppförsbacke – Kina dominerar den globala batteriindustrin. Regimen har viktig teknik, kunskap och kontroll över de gruvor och mineraler som används i batterierna.
– Det var den främsta drivkraften till varför vi startade det här, sa Northvolts vd Peter Carlsson till den amerikanska radiokanalen NPR i somras.
Sverige och andra främmande stater och banker har pumpat in mångmiljardbelopp i det svenska klimathoppet, i tron ​​att Northvolt kommer att revolutionera batteriindustrin och utmana Kinas inflytande på marknaden.
DN kan nu avslöja att Northvolt istället inlett djupa samarbeten med företag kopplade till kommunistregimen.

Northvolts fabriksområde i Skellefteå i sommar.

På fabriksområdet i utkanten av Skellefteå syns kinesiska arbetare i gula västar. Logotypen visar deras kund: Wuxi Lead Intelligent Equipment. Ett företag som bland annat ägs av den kinesiska staten, både direkt och genom andra företag.
På Northvolts egen hemsida nämns ingenting om den kinesiska partnern. Men personalen från Wuxi och företagets maskiner är en viktig del av produktionen av Northvolts batterier.
Minst 574 personer från kinesiska företag har kommit till Sverige för att arbeta på Northvolt sedan 2020, enligt företagens egna uppgifter till svenska myndigheter.
DN:s granskning visar att en majoritet – minst 454 personer – arbetar för företag kopplade till den kinesiska regimen.

Här, mitt bland bostadsområdena i Skellefteå, har 47 kinesiska arbetare sin adress. Alla är anställda av samma bemanningsföretag som hyr in personal till Northvolt. En bit bort kör chartrade bussar kineser till och från jobbet på batterivägen. En sorts småskalig kinesisk infrastruktur har vuxit fram i staden.

Oscar Almén, forskningsledare vid Total Defence Research Institute (FOI), forskar om det kinesiska kommunistpartiets inflytande i näringslivet. Han ser flera risker för svenska företag som samarbetar med kinesiska företag och deras anställda.
Om den kinesiska staten av någon anledning skulle vilja utöva påtryckningar eller till och med orsaka skada på Sverige skulle kinesiska företag kunna användas för det, enligt Almén.
– Att ha många kinesiska anställda med sig, och att ha ett nära samarbete med ett kinesiskt företag som har statligt ägande, öppnar dörren till potentiell press och industrispionage, säger han.
På Wuxis kinesiska sajt framgår det att företaget har samarbetat med Northvolt de senaste fem åren. Wuxi är viktig för Northvolts batteriproduktion, skriver företaget på sin hemsida, och uppger att samarbetet mellan företagen ska fördjupas ytterligare.
Wuxis kopplingar till kommunistpartiet är tydliga, visar DN:s granskning.
Företaget har bland annat anordnat “festdagar” i Kina, under parollen “följ alltid festen”. Ett 50-tal anställda skickades på “röd pilgrimsfärd” till en gammal militär ledningscentral för att stärka relationerna med partiet. Bolaget har själva uppgett att man aktivt arbetar för att nå partiets långsiktiga mål.

I somras kunde DN avslöja 26 allvarliga olyckor och säkerhetsbrister inne på Northvolt. Bland annat bristande rutiner kring en av dödsolyckorna som krävde en ung 25-årig mans liv. Bild från Wuxi Lead Intelligent Equipment, fotograferad av DN.

Svensk underrättelsetjänst har identifierat Kinas intresse för den pågående gröna omställningen i Sverige, skriver Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, i sin senaste årsredovisning.
Det handlar bland annat om att Sverige kan hamna i en beroendesituation gentemot Kina, enligt Must-chefen Thomas Nilsson. I en sådan situation skulle svenska företag kunna utsättas för påverkan.
– Kina kan använda sin monopolliknande kontroll över vissa sällsynta jordartsmetaller, som grafit, som ett sätt att sätta press på Sverige och svenska företag som är beroende av dem för sin produktion i den gröna omställningen, säger Thomas Nilsson.
– Målet kan vara att sätta press på Sveriges utrikespolitik, till exempel i frågan om Taiwans självständighet.
Förutom maskiner och arbetskraft använder Northvolt även material som importeras från Kina för batteritillverkning.

Personal från Wuxi samlas utanför Northvolt efter att ett brandlarm gick.

I skuggan av Northvolts expansion i Skellefteå planeras flera stora kinesiska industrisatsningar i Sverige, kopplade till batterijättens produktion.
Kinesiska PTL vill bygga en grafitfabrik i Timrå, ett projekt som just nu granskas av Inspektionen för strategiska produkter som utreder om etableringen riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Senior Materials, som bygger en fabrik i Eskilstuna, ägs genom flera bolag av den kinesiska staten. Företaget ska förse Northvolt med “separatorfilm”, en komponent som behövs i batterier.
– Risken för kommunistpartiets närvaro finns alltid när man har att göra med kinesiska företag. Svenska företag borde göra en riskanalys inför sådana samarbeten, och se om det finns andra alternativ, säger Oscar Almén på FOI.

DN har flera gånger sökt Northvolts vd Peter Carlsson för en intervju.
Företagets kommunikationschef, Matti Kataja, uppger att företaget vill göra Europa och Sverige mer oberoende av Kina, men att det inte har varit möjligt eftersom de kinesiska företagen är ledande inom batteribranschen.
– Det räcker med att konstatera att det finns ett antal länder i Asien som är ledande, som har spetskompetensen inom batteriproduktion idag. De dominerar leveranskedjorna när det kommer till batterier. Kina är en mycket viktig aktör där.
Du har själv lyft fram att syftet med Northvolt är att göra Sverige och Europa mer oberoende av Kina. Är Northvolt i själva verket beroende av Kina?
– De har betydande kompetens inom batterier. Utan ett partnerskap med de ledande aktörerna i branschen är det inte möjligt för oss att etablera batteriproduktion i Europa. Så är det, säger Matti Kataja.
Kommunikationschefen kan inte svara på om företaget använde argumentet om oberoende för att få bidrag, lån eller investeringar.

DN har sökt Northvolt för en intervju i flera månader. Bland annat här i Skellefteå, och på företagets huvudkontor i Stockholm. I september hade DN en telefonintervju med kommunikationschefen som uppger att knappt två procent av företagets totala antal leverantörer kommer från Kina.

Northvolt är medveten om att det kan finnas risk för industrispionage och påtryckningar och uppger sig ha vidtagit åtgärder för att förhindra detta. Vilka åtgärder det handlar om vill bolaget inte kommentera.

Matti Kataja känner inte till att samarbetspartnern Wuxi har kopplingar till den kinesiska staten.
– Jag kan inte detaljerna, jag får kolla upp det. Men vi gör kvalitetskontroller på alla våra leverantörer.
Northvolt vill inte svara på om företaget ser något problematiskt med att deras partner hyllar den kinesiske ledaren, har en egen kommitté för kommunistpartiet och aktivt arbetar för att följa regimens långsiktiga mål.
– Vi brukar inte gå ut och granska och prata för andra företag.
Är det helt oproblematiskt för Northvolt?
– Har vi som sagt synpunkter på leverantörer så tar vi upp det direkt med dem, säger han.
DN har ansökt om Wuxi Lead Intelligent Equipment.
Läs mer:
26 allvarliga olyckor på Northvolt: “Borde inte ha dött”
Northvolts vd efter DN:s granskning: “Sätt aldrig fingret på säkerheten”
Arbetsmiljöverket utreder brister på Northvolt “Behövs komma ut snabbt”

Lämna ett svar