Det går inte att bara rycka skärmen ur handen på dagens barn, skriver Lisa Magnusson



1325d9d0 b557 4bda a068 4723274ede67

Är det dumt att prata om “skärmtid”? Frågan har ställts tidigare. Nu tar Folkhälsomyndigheten upp det igen, i samband med de nya, officiella de svenska riktlinjerna för barn och skärmar. De konstaterar samma sak som Världshälsoorganisationen, WHO, redan kommit fram till: Barn under 2 år ska helst inte screena alls. Vid 2–5 års ålder gäller max en timme om dagen, för de äldre 1–2 timmar. Tonåringar bör inte överstiga 3 timmar, totalt, per dag.
Men – tillägger Folkhälsomyndigheten – denna skärmtid inkluderar inte skolarbete. Inte heller musik, radio, poddar och e-böcker räknas. Det som återstår är den passiverande, platta typen av avskärmning: sociala medier, spel, tv-serier, filmer. Bra!

För skärmar är det visserligen ett problem i sig. De krymper världen till en endimensionell låda, spikar fast en där. Men det är skillnad på skärmtid och skärmtid, det är bra att göra den skillnaden. En sak att läsa en bok eller lyssna på en podcast. En sak att chatta med vänner och spela ett strategispel. Det är en helt annan sak, helt annorlunda, att sitta större delen av dagen på Tiktok.

Det är skillnad på skärmtid och skärmtid.

Som de flesta redan vet är Tiktoks innehåll bara ett medel: målet är att mjölka användarna för personuppgifter för den kommunistiska kinesiska förtryckarstaten. Detta sker genom algoritmer som ständigt matar nya videor, de håller ett öga på vad folk gillar och kommenterar, även vad de stannar vid, om än bara för några sekunder.
Det handlar om att fånga användarnas uppmärksamhet så mycket att de inte hinner stänga av. Därför blir flödet mer och mer extremt: En tonårspojke ser först en söt hund, sedan en trafikolycka, en kvinnofientlig influencers monolog, rent våld (BBC 2/9). Tonårsflickorna hamnar i sin tur snabbt i ett hål av utseendebesatthet och ätstörningar.
Be Tiktok att göra något Att äta detta är – enligt Andrew Kaung, en före detta säkerhetsanalytiker på företaget – som att be en tiger att inte äta upp dig. Det inser också Folkhälsomyndigheten som nu uttryckligen avråder från appar och plattformar som styrs av algoritmer.
Om vi ​​bara följer de nya, officiella rekommendationerna kommer barnen att ha en ganska okej internetanvändning, utan för mycket zombiescreening. Då återstår bara ett problem: Alla andra får det.
För tonåringar är den faktiska skärmtiden i genomsnitt 6,5 timmar om dagen (Aftonbladet 2/9). Stora delar av deras liv utspelar sig på internet. Det är där de hittar musiken de lyssnar på, skämten de skrattar åt, kulturen som formar dem. Varandra. Det går inte för enskilda föräldrar att bara stänga av allt. Vuxenvärlden måste kollektivt prata med varandra, hitta på alternativ. Frågan är vilka?

Läs mer:
Erik Helmerson: Nej, V är inte det minst antisemitiska partiet
Susanne Nyström: Regeringen gör verkligen allt för att sabotera Sveriges klimatmål

Lämna ett svar