Kriminologen Jerzy Sarnecki är ganska hård mot det lokala polisarbetet. Och det är lätt att förstå varför.
5 olösta mord i Sandviken sedan 2018.
Det är ett budskap till gäng och andra kriminella att Sandviken är ett bra ställe att begå brott. När allt kommer omkring verkar sannolikheten för att faktiskt åka fast vara låg.
Annons
Men Jerzy Sarnecki gör det väldigt enkelt för sig när han blickar mot huvudstaden. Vad han säger i de meningarna är i grunden att konstapel Kling och Klang på Vischan inte håller måttet. Det är nog inte det han menar, men det är så det riskerar att tolkas. Även av kriminella.
Annons
Så enkelt är förstås inte svaret på varför Sandviken blivit Sveriges mordhuvudstad.
Om polisen i Stockholm är så mycket bättre, undrar man i så fall hur kunskapsutbytet gällande arbetssätt och metoder fungerar inom polisen om kunskapen inte sipprar igenom hela organisationen? Är du bra i Stockholm ska du vara lika bra i Sandviken.
Svaret Sarnecki ger längre ner i intervjun i hufvudstadsbladet en mer trolig förklaringsmodell till varför morden i Sandviken inte lösts:
“Det man generellt kan säga är att det krävs mer resurser. Åtminstone initialt behöver polisen göra en väldigt stor insats. En oerhört viktig sak är att polisen har kartlagt dessa grupper i förväg och vet vilka relationer det finns inom den kriminella. nätverk ser ut De borde veta hur konflikterna ser ut.
Han berättar också om vikten av att veta vilka personer man ska kontakta direkt för att få en bild av vad som hänt och göra snabba husrannsakningar.
Resurser var det ja. Akutenheten försvann från Sandviken för 20 år sedan. Den finns nu i Gävle. Det är knappast något som positivt påverkar de inledande 48 timmarna, som är avgörande för utredningsarbetet. Att kartlägga grupper lokalt kräver resurser. Husrannsakningar kräver resurser. Förebyggande arbete mot unga kräver resurser. Och samarbete med socialtjänst, skolor och idrottsföreningar kräver resurser.
Sitter samtidigt Moderaterna i Sandviken och klagar på dumheter som öppettider på polisens reception. Det gör för övrigt Socialdemokraterna också nationellt. Det kan möjligen öka vad polisen kallar upplevd trygghet. Det vill säga hur vi känner.
Annons
Annons
Men det ökar inte den faktiska säkerheten. Det vill säga din risk att utsättas för brott.
Mycket viktigare än bra öppettider för Svensson att hämta sitt pass på innan charterresan till Mallis är till exempel det förebyggande arbetet med unga. Att göra polisen till en samtalspartner, istället för en motpart, så att skolor, socialtjänst och polis kan fånga upp unga som är utsatta och därför också befinner sig i farozonen att rekryteras av gängen.
Inte ens in I centrala Stockholm finns idag 24-timmarsreceptioner på varje station. Men det ska man ha i Sandviken? Och det är en av moderaterna Jonny Bratbergs viktigaste frågor? Och Socialdemokraterna?
Man förstår varför det ser ut som det gör i Sverige.
För uppenbarligen struntar både Jonny och Socialdemokraterna i vad polisen säger om till exempel Sandviken:
“Det är inte många fall. Det handlar främst om hämtning av pass. Upphittad egendom och ibland inlämning av privata vapen om till exempel licensen har gått ut.”
Tycker du själv att detta låter som en verksamhet som polisen borde lägga resurser på att bemanna dygnet runt?
Vad tycker Jonny Bratberg och Socialdemokraterna att vi ska göra med polisen? Själv har jag aldrig varit på en polisstation mer än för att lämna in något förlorat gods jag hittat, eller för att fixa eller hämta ett pass. Så ser det ut för många av oss. 24-timmarsreceptioner gör mig därför inte säkrare. Det gör mig istället orolig att polisens resurser slösas bort.
Annons
Jonny Bratberg visar tydligt varför Moderaterna aldrig kommer knäcka gängen. Istället för att driva frågor som faktiskt påverkar utredningsstatistiken och motverkar brott vill Bratberg, tydligen baserat på gissningar, ha längre öppettider på polisstationen:
Annons
— Det skulle betyda mycket förebyggande om poliser blev mer synliga i Sandviken.
Vad grundar han det uttalandet på?
Det finns ingen vetenskap som stödjer hans påstående. Faktum är att mycket lite forskning har gjorts på detta område.
Men vilken roll spelar fakta och forskning för politiker som vill vinna val.
Dedikerar tyvärr Alla parter är mycket engagerade i åtgärder som ökar människors rättigheter erfaren säkerhet. Det gör man bäst genom att prata om dygnsmottagningar, längre straff och annat som enligt forskning har en oklar effekt på brottsligheten.
Men politikerna älskar det. Det är billigt. Det är åtgärder som medelsvensson kan se. Det är action folk gillar.
Till skillnad från stora delar av det långsiktiga arbetet med att öka den verkliga tryggheten genom att förebygga brott, vilket bland annat handlar om skolornas resurser, uppsökande arbete, insatser för att minska boendesegregationen, missbruksbehandling och så vidare.
Det krävs också politisk vilja, vilket Moderaterna saknar. En önskan att istället för att sänka skatterna för de rika jämna ut de socioekonomiska klyftorna som gör gäng till drömmen om ett bättre liv för barn i utsatta områden.
Annons
Det viktigaste polisarbetet sker inte i receptionen, det är bara tilläggstjänster som ska bemannas, även dygnet runt om Moderaterna och Socialdemokraterna bestämmer.
Polisen behöver resurser för att kunna arbeta effektivt.
Att ha den stora majoriteten av allmänheten som varken begår eller utsätts för grova brott springa omkring i sina lokaler är inte en del av det arbetet.
Även om det gör att Svensson känner sig trygg.
Men vad är egentligen viktigast för dig?
Att känna sig trygg?
Eller för att vara säker?
Det är stor skillnad mellan de två. Inte minst när det gäller polisarbete.
Bara för att du inte kan springa in på polisstationen när du vill betyder det inte att polisen inte jobbar.
Precis som det bristande mottagandet på hufvudstadsbladet inte innebär att det inte finns journalister på redaktionen som granskar polisens arbete.
För övrigt antar jag att du noterade att Sarnecki inte alls pratade om polisens öppettider?
När han pratade om vad som krävs för att polisen ska kunna lösa morden i Sandviken.