För 20 år sedan gick vi alla till en bokhandel eller köpte böcker i mataffärer, bensinstationer och kiosker. Många var också medlemmar i olika bokklubbar.
På den tiden hade bokbranschen goda framtidsutsikter och ingen trodde att internetbokhandeln skulle få något större genomslag i framtiden. Det var lugnet före de digitala orkanvindarna som helt skulle rita om kartan för förlag, bokhandel, författare och läsare.
Annons
Annons
20 år senare kan vi konstatera att internetbokhandeln är den största försäljningskanalen för tryckta böcker och över 40 miljoner digitala böcker streamas årligen i olika prenumerationstjänster. Samtidigt har försäljningen av tryckta böcker halverats.
Allt färre svenskar har för vana att läsa böcker. För 15 år sedan angav 40 procent av den vuxna befolkningen att de läst eller lyssnat på böcker på fritiden varje vecka det senaste året. I SSBs senaste mätning med samma metod 2021 hade andelen sjunkit till 31 procent.
Är det inte dags att Folkhälsomyndigheten kommer med rekommendationer om hur många ljudböcker befolkningen ska lyssna på den här veckan?
Vi kan konstatera att litteraturen har blivit en allt mer marginaliserad verksamhet i media. De kända författarna får synas på TV och i en lång rad tidningsintervjuer som mer liknar framgångsrika marknadsföringskampanjer av inflytelserika förlag.
De får också sina böcker recenserade på de kultursidor som fortfarande finns kvar. Alla andra får fortsätta att skriva och arbeta i det tysta.
Så har det sett ut i och för sig under många år, men trenden förstärks ytterligare av den skenande digitaliseringen.
Det är en likvidation – inte utvecklingen av litteraturen. Ännu tydligare blir det när vi tittar närmare på vad det är för böcker som fungerar i streamingtjänsterna.
Annons
Mycket av den totala bokutgivningen är i stort sett stängd för ljudboksmarknaden. Det gäller facklitteratur, facklitteratur, den mesta barnlitteraturen och alla böcker som bygger på hög illustrationsgrad.
Annons
Den kvalificerade översatta litteraturen har heller ingen chans i konkurrensen med de svenska deckarna.
Det finns lite chockerande siffror att publicera i detta sammanhang. År 2022 hade antalet nya upplagor av översatt facklitteratur mer än halverats sedan 2018.
År 2022 såldes 63,6 procent färre fackböcker, eller 489 000 exemplar, än 2018.
År 2022 hade antalet nyupplagor av barn- och ungdomslitteratur mer än halverats sedan 2018. Sedan 2018 har det totala antalet sålda exemplar av nyutgiven översatt skönlitteratur minskat med 15,2 procent, eller 646 000 exemplar.
Att lyssna på ljudboken minskar att egentligen bara handla om våldsam underhållning, lättsmält romantik och feel-good-böcker.
Dessutom visar det sig att tryckta bästsäljare har en mycket bredare spridning av genrer än digital bästsäljande streaminglitteratur. Där de förstnämnda sträcker sig från mer kvalitetsböcker till kriminallitteratur, består de senare till största delen av kriminallitteratur, främst skrivna av svenska författare.
Kriminallitteraturen är också vida överlägsen när det kommer till vilka böcker folk lyssnar på. Den andra sortens litteratur orkar man bara lyssna på tills mitt i berättelsen.
Lyssnarna kan också delas upp i olika grupper. Swappers har inget tålamod och byter ständigt böcker. Andra är återkommande som istället verkar lyssna på samma sak om och om igen.
Annons
Påfallande många verkar sova med ljudböcker i öronen, vilket förstås upplevs som ett problem inom streamingbranschen.
Allt tal om vänsterdominans i bokbranschen är en myt. Förlagen med vänsterprofil var stora på 1970- och 1980-talen. Dessa förlag var viktiga när det gällde att ge ut facklitteratur, men i dag lyser de med sin frånvaro.
Annons
Det har det sedan demokratins genombrott det finns en delad förståelse från höger till vänster att böcker och läsning utgör den viktigaste grunden i ett demokratiskt samhälle.
Är det inte dags att Folkhälsomyndigheten kommer med rekommendationer om hur många ljudböcker befolkningen ska lyssna på den här veckan? Det är uppenbart att överkonsumtion skadar samhällets grundvalar.
Eller så är det helt rätt i tiden när demokratierna blir färre och färre i världen. För första gången på 20 år finns det nu fler diktaturer än demokratier.
Källor:
- Det digitala genombrottet – Utvecklingen av den svenska bokbranschen mellan 2003 och 2023. Rapport från Svenska Förläggareföreningen.
- The Varieties of Democracy Institute, V-Dem, vid Göteborgs universitet