Greta Schüldt: Människor lagade mat åt barn innan ”Babblarna” fanns



8346ce43 2ac3 414b baa7 52985a791b55

Det finns en krönikör vars namn inte sjungs så ofta som det borde. Vecka ut och vecka in ger denna tyst ironiska gud bland män insikter – jag tvekar inte att kalla dem sanningar – om livets stora och små frågor, från penislängd och råd om relationer till barns bordsskick och Jerry Seinfeld.
Det är inte jag, det är SvD Perfect Guides Hugo Rehnberg. Och nu har han gjort det igen. I en kolumn härom veckan (29/8) gick han ut till försvar för den äldre generationens sätt att använda sina mobiltelefoner – de textar med versaler, de har maxvolym på knappsatsen och de använder internet i princip uteslutande för att googla när “Allsång på Skansen” startar.

Du kan skratta åt det, eller så kan du se det för vad det verkligen är: geni. Hugo Rehnberg konstaterade – och det är nästan obegripligt att ingen har sagt det tidigare, men det är alltid så när man har att göra med Hugo Rehnberg – att det inte finns ”ingen naturlag som föreskriver att man ska vara förslavad av sin smartphone”.
Tja, teknikjättarna gör verkligen sitt bästa för att skriva om naturlagarna, men vi måste Håller inte med om det. Vi kan inspireras av våra boomers! Motståndsrörelsens frontfigurer, mästare i självdisciplin! De som fick giftet, smarttelefonen, i handen och sa: “Jag ska höja volymen på den här till ofattbara höjder och sedan lämna den i handväskan.”
Kolumnen var kusligt vältajmad eftersom Folkhälsomyndigheten bara några dagar senare gav ut sina rekommendationer för barns skärmtid. Inte en minut för spädbarn (normalt), max en timme om dagen för småbarn (för mycket, men okej), max två timmar för skolbarn och max tre för tonåringar (tre timmar om dagen på Tiktok är självskadebeteende och det är allt Jag måste säga om den saken).
I SVT:s “Aktuellt” (2/9) ställde programledaren Cecilia Gralde en fråga till de experter som var inbjudna att tala om Folkhälsomyndighetens nya råd, och som båda var kritiska till skärmens inflytande på unga. Ett av råden är att telefonen ska lämnas utanför barnrummet vid läggdags och Gralde såg fånig ut när hon undrade: Hur gör man själv?
För det första tycker jag att det är en dum fråga att ställa – det handlar inte om vad två enskilda vuxna gör i sina egna liv, det handlar om hur man begränsar skärmtiden för alla barn i framtiden. Skärmtidsrekommendationerna är ett sätt att visa att vi som samhälle vill ha något annat för nästa generation än att de ska vara slavar under skärmen. Vad tjänar det till att sätta dit två stackars “Aktuellt”-gäster för att de liksom använder mobilen som väckarklocka?
Men ju mer jag tänker på det, desto svårare är det för mig att skilja det ena från det andra. Man måste leva som man lär, för sina barns skull, om inte annat. De får både bildligt och bokstavligen skärmarna av oss. Så vi måste stanna för att de ska sluta.
För folk som lagade mat trots allt mat till sina barn innan “Babblerna” fanns. Du måste lära dig själv att göra det med barnen hängande på kjolarna. Barn kan läras att hitta på något på egen hand. Du måste lära dig själv först, och sedan dina barn, att inte vända dig till skärmen så fort du har tråkigt.

Man måste lära barnen att man bara skriver på en telefon, och då menar jag endastmed höger pekfinger. Att man kan lägga mobilen på byrån i hallen och sen bara… lämna den där. Att iPhone är till för att ringa och prata väldigt högt, och kanske för att Googla när “Allsång på Skansen” drar igång. Det är dags att ge upprättelse till en utskrattad generation. Det är dags att samla familjen i soffan och säga: Barn, vi ska bli boomers.
Läs mer:
Greta Schüldt: Det är vår brist på moral som fick oss att ge upp Silicon Valley
Simon Campanello: Varför blir jag arg när någon klagar på barns skärmtid?

Lämna ett svar