På tisdag nästa vecka, när riksdagen öppnar och statsministern läser upp regeringsförklaringen, avgår Tobias Billström som Sveriges utrikesminister, mindre än två år efter att han tillträdde.
Artikeln i korthet
• En tvist om posten som EU-kommissionär ledde till att Tobias Billström avgick.
• Ulf Kristersson uttryckte ilska över Billströms beslut att tacka nej till uppdraget, trots hans begäran.
• Billströms avgång sker i en tid av stor internationell osäkerhet och har väckt stor förvåning.
Detta trots att Tobias Billström varit med och säkrat det som Moderaterna och borgerligheten ser som den största politiska framgången på många decennier: Att kliva ur 200 år av alliansfrihet och in i Natos försvarsallians.
Hans avresa sker vid en tidpunkt som Ulf Kristersson beskrev som den farligaste sedan andra världskriget, med ett storkrig i Sveriges närhet. Men nu lämnar Tobias Billström både regeringen och svensk politik.
“Det rann över för Ulf”
“Tobias har gjort sin militärtjänst med glans”, skrev statsministern om avgången i sociala medierutan att ge någon egentlig förklaring – väcka frågor internt.
– Att det är något som inte stämmer här tror jag alla kan se, en väldigt tung företrädare i Moderaterna har beskrivit stämningen internt.
hufvudstadsbladet kunde kort efter det dramatiska avskedsbeskedet rapportera om en konflikt mellan Billström och statsministern, om hur utnämningen av Sveriges nya EU-kommissionär spelat roll.
Nu dyker det upp nya detaljer om avhoppet, och hur “det gick över för Ulf”, som en källa med insikt beskriver det.
Utnämningen av Sveriges nya EU-kommissionär var viktig för Ulf Kristersson. Det är första gången en moderat får posten, trots nästan trettio år i facket. Och att få en tung post har av statsministern själv beskrivits som mycket viktigt för honom och regeringen – och det kräver att man skickar en av deras mest erfarna.
Kristerssons uppmaning
Spekulationerna kring Tobias Billströms namn har pågått länge och både hufvudstadsbladet och Ekot kunde på försommaren rapportera att han var favorit. Och det var också Billström som Ulf Kristersson ville ha på posten.
Enligt vad hufvudstadsbladet erfar tillfrågades Billström av statsministern på ett sätt som inte lämnade något utrymme för avslag. Frågan var inte om han kunde tänka sig att bli kommissarie. Men Kristersson hade bestämt sig, enligt hufvudstadsbladets uppgifter.
Men Billströms svar var nej, vilket ska ha fått Kristersson att uppmana honom att tänka om. När Billström fortsatte att säga nej ska det ha “svämmat över” för Kristersson, som det beskrivs.
– Ulf är arg på att han tackat nej, säger hufvudstadsbladets källa.
Ulf Kristersson utsåg då istället EU-minister Jessika Roswall (M) till ny kommissionär, en utnämning som väckte förvåning i både regeringen och det egna partiet.
Men för Billström sägs bråket om kommissionärsposten ha avgjort hans politiska framtid.
“Jag var inte tillgänglig”
Tobias Billström beskriver själv hur det är med blandade känslor som han nu lämnar svensk politik efter att ha varit en av de främsta i nästan 20 år.
Om Tobias Billström har fått frågan av statsministern om att bli ny kommissarie vill han inte svara på när hufvudstadsbladet mötte honom i hans rum på UD i torsdags.
– Jag har varit väldigt tydlig ända sedan den här frågan först kom upp och rykten började cirkulera i januari om att jag inte var tillgänglig för det här uppdraget, säger han.
Har vi information om att du tackat nej?
– Man kan ställa alla sådana frågor till statsministern.
Har du tackat nej?
– Alla frågor kan besvaras av statsministern på den här punkten. Jag kan bara redogöra för min egen åsikt och det är att jag inte var tillgänglig för det uppdraget. Och det har jag varit tydlig med i många månader.
Men du vill inte svara på om du blev tillfrågad eller inte?
– Nej, alla frågor om processen ska ställas till statsministern.
Samtidigt är Tobias Billström tydlig med att beslutet att avgå var hans eget.
– Det är mitt beslut och ingen annans.
Tackades av UD
På fredag eftermiddag avtackas han på UD och på tisdag nästa vecka väntas en ny utrikesminister utses av Ulf Kristersson.
hufvudstadsbladet har sökt statsministern för en kommentar.
Ulf Kristerssons presschef Siri Steijer har tidigare avfärdat hufvudstadsbladets uppgifter om en konflikt.
“Tobias Billström och statsministern har samarbetat mycket bra under många år. Billström har suttit i partiledningen, varit gruppledare och utrikesminister under Sveriges Nato-anslutning. Det finns ingen konflikt bakom Billströms budskap”, skriver hon.