Nytt svenskt dunderfiasko – förnedrade i Azerbajdzjan

Det svenska landslaget, som redan är ute ur EM-slutspelet i Tyskland 2024, mötte på torsdagskvällen Azerbajdzjan, som ligger på 120:e plats på Fifas världsranking, borta i EM-kvalet. Det var förbundskapten Janne Anderssons näst sista landskamp.

Andersson hoppades på seger i sin sista bortamatch med Blågult, men det var ingen rolig start för det svenska landslaget på Tofiq Bähramov-stadion.

Blågult hamnade i underläge redan i den tredje minuten, då kapten Victor Nilsson Lindelöf tappade bollen utanför sitt eget straffområde, innan Emin Makhmudov höll sig framme och satte bollen i mål för hemmalaget. Och det skulle bli värre.

Kallas offside

Bara tre minuter senare gjorde Renat Dadasov 2-0 efter ett uppspel i straffområdet. Flera Blågultspelare ropade på offside, men målet stod sig efter VAR-granskning.

Samtidigt försökte Sverige offensivt och var i den 28:e minuten nära ett reduceringsmål efter en hörna. Det var flipperspel framför mål, men utan svenskt firande. Sverige skapade inte mycket mer och gick sedan till pausvila med tvåmålsunderläge i Baku.

I början av andra halvlek sprang Viktor Gyökeres in i ett bra läge, och var nära att komma fri framför mål, men blev nerfälld av Bahlul Mustafazade strax utanför straffområdet. Sverige fick därmed frispark, medan Mustafazade fick rött kort och tvingades kliva av.

Emil Forsberg var nära att utnyttja frisparken, men hemmamålvakten Shakhrudin Magomedalijev styrde in bollen i ribban. Sverige hade då mycket boll, men utan att få riktigt farliga målchanser.

Utsläckt hopp

I stället utökade Azerbajdzjan ledningen i den 89:e minuten genom Emin Makhmudov, som gjorde två mål med ett avslut från ett läge några meter in på anfallshalvan. Robin Olsen var en bit utanför sitt eget straffområde, och lyckades helt enkelt inte rädda avslutet.

Sverige föll så småningom med 3-0, och ställs härnäst mot Estland hemma på söndag på Friends Arena i EM-kvalet. Det är Janne Anderssons sista landskamp med landslaget.