Margareta Sjöblom, 80+ personer
Socialdemokraterna har inte uppmanat säljbolaget att använda oetiska metoder. Däremot framgår att kontaktlistor har skickats med betoning på äldre lättpåverkade och lättlurade personer. I så fall är det oetiskt!
Karl Böhlin, pensionär
Att Socialdemokraterna driver lotterier anonymt är lika oärligt som Sverigedemokraterna driver propaganda anonymt.
Nils WelinderMörby
Vilken tur för regeringen och Sverigedemokraterna att Socialdemokraternas skandal med sin lottförsäljning exploderade samtidigt som justitieutskottets ordförande Rickard Jomshorf (SD) måste lämna sin post då han är misstänkt för hets mot en etnisk grupp. Eller är det inte ren tur?
Margo Ingvardsson, Rosenlagen
I slutet av 1970-talet var jag med och arrangerade ett pyramidspel som omsatte många miljoner. På den tiden fanns det ingen lag som förbjöd pyramidspel, men det kunde ses som affärsverksamhet då deltagarna kunde påverka sin vinst. Trots det delgavs jag och andra misstanke om grovt bedrägeri. Efter flera år lades polisutredningen och misstankarna ner. Sedan skrevs spellagen om och pyramidspel har varit förbjudna sedan dess. Samma spelregler tillåter staten och politiska partier att driva lotterier där slumpen styr vinsterna och arrangören behåller en stor del av omsättningen. Alla miljoner som Socialdemokraterna samlat in är alltså inga grova bedrägerier enligt lagen. Men sättet som Socialdemokraterna med hjälp av underleverantörer har agerat på kan betraktas som grovt svineri. Tyvärr finns det ingen lag mot det.
Tommy Walter, Hals
Putin har tydligen uttalat att om de som säljer vapen till Ukraina tillåter ukrainarna att använda vapnen mot mål i Ryssland, så har dessa länder förklarat krig mot Ryssland. Detta måste då betyda att Ukraina nu inte bara är i krig med Ryssland, utan även Kina, Nordkorea, Iran och alla andra skurkstater som stöder Ryssland. Undrar om Ukraina förstod detta..?
Sexton Arozenius, Ballande löv
Återvandringsbidraget höjs till högst 350 000 kronor per person. Vore det inte lämpligt att erbjuda SD-ledaren Jimmie Åkesson det beloppet för att flytta tillbaka till Blekinge? Vi i Stockholm vill inte att politiker som sprider dålig stämning ska bo här. Detta förslag är att betrakta som humor och politisk satir, något som Sverigedemokraterna enligt uppgift brukar uppskatta.
Göran Samuelson, Stockholm
På sin första arbetsdag på sin nya post meddelade migrationsminister Johan Forssell (M) stolt att hans högsta prioritet framöver är att muta bort ett antal oönskade individer genom att “erbjuda” dem en rejäl summa om de lämnar vår “fina” land. Var, det löser sig! Han hoppas bli av med minst 7 000 personer. Hans kollega Ludvig Aspling (SD) är ännu mer hoppfull. Han menar att “potentialen” är större än så; det finns nästan en halv miljon av “dem”. Jag undrar vad steg 2 i denna effektiva plan kan vara. Vad ska vi göra med “de” som inte nappar på “erbjudandet”? Ska vi kunna pusha lite extra; kanske göra deras liv lite sämre, genom att öka diskrimineringstakten, ge myndigheterna (Migrationsverket, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Polisen med flera) nya direktiv att skärpa tröskelsystemet lite mer? Lite trakasserier i vardagen kanske? Det finns trots allt gott om “vanliga människor” som skulle känna sig uppmuntrade. Vi skulle snabbt organisera frivilligkårer av “Sverigevänner och patrioter” som kan tänka sig att agera. Det kan vara ganska effektivt. Erkänn att idén har stor potential. Det fungerade trots allt i ett grannland, med ett broderligt folk med samma “kristna värderingar” som vi på 1930-talet. Varför inte här och nu?
Nahide Hermansson, Skellefteå
Har regeringspartierna blivit hjärntvättade? De försvarar SD:s etniska politik till det absurda. Ser de inte vargen i fårakläder? Ser de inte att kejsaren är naken?
Kerstin Olsson, pensionär
Är född och uppvuxen i Sverige och son till en invandrare. Nu tänkte jag återvända till min mammas ursprungsland, Norge. Är det Skatteverket som måste ha mitt kontonummer för att kunna sätta in 350 000 kr på mitt konto?
Åke Fransson, Johanneshof
I en TT-artikel med rubriken “Imorgon blir en bättre dag” statsminister Ulöf Kristerssons ord citeras i regeringsutlåtandet, där han talar om “ett mer ansvarsfullt Sverige, där man frågar inte bara vad andra kan göra för mig, utan vad jag kan göra för andra”. I Gaza dödas många barn varje dag av den israeliska militären. Sjukhus och skolor bombas. Men Sverige vill inte ens ta emot svårt skadade barn. Allt fler människor flyr från sina hemländer från inbördeskrig, terror och sexuellt våld från diktatorer och krigsherrar. I Sverige skryter regeringen med att ha Europas mest restriktiva flyktingpolitik. Tidigare gav Sverige en procent av bruttonationalinkomsten i bistånd till outvecklade länder för att de skulle bekämpa fattigdom och ojämlikhet och skapa demokrati. Regeringen har nu kraftigt minskat biståndet och det ska bara vara ett komplement till handeln. Imorgon blir en värre dag.
Jan Molin, Göteborg
“Staten kan inte ensidigt gynna investeringar i en energislag i form av havsbaserad vindkraft”. Energi- och industriminister Ebba Busch (KD) vinkar av relativt låga investeringar i snabb och lättillgänglig el. I nästa andetag förespråkar hon investeringar i kärnkraft för några hundra (skatte)miljarder. Ensidigt prioriterat och dyrt sämre åt annat håll, eventuellt på plats om 15–20 år.
Mikael Albinson, elberoende
Den centralt angivna nivån för löneökningar inom LO är i år 985 kronor. Det är en höjning enligt varumärket plus en låglönesatsning – det så kallade knäet. Riksdagens ersättningsutskott måste samtidigt höja arvoden till riksdagsledamöterna med 2 500 kronor i månaden. Alla på offentliga arbetsplatser borde få minst samma löneökning som riksdagsledamöterna – annars springer politikerna iväg lönemässigt och skapar större klyftor.
Ulf Andersson, Butiken
Om ansvaret för bankbedrägerier: Banken ska kunna se var pengarna tog vägen.
Ingrid Bergström
Lyssnade precis på intervjun i SVT:s “30 minuter” med rikspolischef Petra Lundh om situationen med gängkriminalitet och explosionerna som aldrig tycks ta slut. Hon lyfte fram invandring och dålig integration som den främsta orsaken till problemen. Men inte ett ord om de droger som ligger till grund för kampen om miljarderna i branschen. Bovarna är de som stöttar verksamheten med sitt bruk av droger och göder hela verksamheten. Varför inte lägga resurser på tullen så att de kan kontrollera den stora importen till landet? De pratar om jakten på pengar från brottslingarna. Viktigast är sökandet efter roten till problemet, en liten investering i att upptäcka smuggling i våra hamnar.
Elsvig Eriksson
Den här synen mötte oss när vi skulle hämta våra varor i möbelaffären Jysk i Länna utanför Stockholm. Du skulle ringa en klocka som var omöjlig att nå. Äntligen fick vi hjälp. Men hur kan butiken styra kunderna att hämta varor här?
Marja Häkämies, Stockholm
Stefan Jonsson skrev i DN Kultur om hur kommunalrådet Sophia Jarl under sommaren mer eller mindre i hemlighet fortsatte sin nyliberala omformning av kulturlivet i Norrköping. I sin strävan att kulturen ska stå för sina egna kostnader har hon sålt ut kulturlivets viktigaste lokaler på ett sätt som gör att Norrköpings skattebetalare subventionerar Elite Hotels med mångmiljonbelopp samtidigt som symfoniorkestern får ökad uthyrning kostar ännu mer. Engelsbergsamtalen, som TV-sänds av Axess, har många intressanta diskussioner. Även om jag inte delar deras politiska utgångspunkter är det intressant att följa de vetenskapliga presentationerna. Häromdagen direktsändes bland annat en föreläsning om opera- och orkesterverksamhet i marknadsekonomin. Den brittiske föreläsaren noterade att ingenstans i historien eller världen har operahus och stora orkestrar funnits eller skötts utan offentliga bidrag. I slutändan handlar allt om huruvida du religiöst fundamentalistisk tror på den nyliberala marknaden, eller om du tror att den “dyra” kulturen har något att tillföra samhället även om den inte bär sina egna kostnader. Antingen följer inte Sophia Jarl ekonomisk-historisk forskning, eller så tycker hon att kultur helt enkelt inte behövs i samhället.
Henrik Kylin, Rosersberg
Angående kritiken mot planerade remakes av “Jönssonligan” och “Saltkråkan” (Noterat 11 september och 12 september): Att stoppa remakes av tidigare filmer låter som gammaldags gnäll. Med en ny inspelning får du en chans att se om den gamla var så bra som du minns den och få ett nytt perspektiv. Allt var inte bättre förr – det var annorlunda. Förra veckan sågs förresten “Markurells i Wadköping” på SVT Play, där Ulf Brunnberg är med. Det var annorlunda förr.
Per-Olof Nilsson, 71, Linköping
Åsikter om DN
Jag har prenumererat på papperstidningen DN i snart 40 år och fick ett mejl igår att DN kommer att stoppa dagliga leveranser av tidningen från och med den 1 oktober. Från och med detta datum kommer jag att få tre tidningar på måndag, det vill säga lördag, söndag och måndagstidning, två på onsdag och två på fredag. Jag bor i tätort 6 kilometer utanför Mälardalens närmaste stad, Enköping. DN har uppenbart helt missuppfattat sitt ursprungliga uppdrag att förmedla dagliga nyheter. Motiveringen att kunderna ska vara lönsamma för personlig nytta gäller bara för interna ekonomer och revisorer. Att så tydligt avsäga sig sitt journalistiska arbete kan inte baseras på journalistik utan bara på kortsiktig ekonomi. Pinsamt och pinsamt! Ompröva!
Jan Fredriksson, ekonom, Hummelsta
Redaktör: Mats J Larsson. Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.