Vägarbetarna i tunnelraset räddade efter 17 dagar


Räddningsinsatsen på tisdagen lyckades borra igenom de sista metrarna av sten och bråte och skapa en öppning för de instängda arbetarna. Nu ska ett evakueringsrör tryckas igenom och det instängda tas ut en efter en genom röret som är cirka 90 centimeter i diameter. Det arbetet beräknas ta ytterligare några timmar.
Enligt uppgifter till Reuters ska först räddningsarbetarna ta sig igenom röret, och sedan dras de instängda ut på bårar.
Ambulanser har börjat anlända till platsen för att föra dem till sjukhus.

De 41 låglönearbetarnafrån fattiga delar av Indien, har fastnat i den 4,5 kilometer långa tunneln i Uttrakhand i Himalaya sedan den kollapsade den 12 november. Då hade de nått 200 meter in i tunneln.

Vägarbetarna tros kunna räddas under dagen.

Foto: Sajjad Hussain/AFP

Det finns ingen officiell förklaring till raset, men jordskred, jordbävningar och översvämningar är vanliga i området.
Räddningsarbetet har kantats av motgångar. Till en början fick de instängda överleva på snacks och vatten som togs in genom ett tidigare borrat hål.
Senare lyckades de förse dem med mat, vatten, syre, lampor och mediciner och till och med mobiltelefoner. Det har varit möjligt att kommunicera med de instängda via radio.
På måndag, sk “råttgruvarbetare” in i räddningsoperationen efter att man återigen stött på problem med maskinerna. De borrade sig sedan igenom de sista sex-sju metrarna för hand. “Råttgruvarbetare” är en term för gruvarbetare som är experter på att utvinna kol genom trånga passager, som de borrar sig igenom. Den använder en teknik som beskrivs som farlig och föråldrad.
Läs mer:
40 byggnadsarbetare instängda i en kollapsad tunnel i Indien
Första bilderna inifrån den rivna tunneln i Indien

Lämna ett svar