Tusentals skadade av sprängda personsökare i Libanon



a7e0b4bc 9e7e 4aab afe7 919500815c67

En och en exploderade hundratals sökare runt om i Libanon. Lokala medier uppger att det handlar om tusentals personsökare som exploderade i drygt en timme efter att först ha signalerat inkommande samtal.

“Jag har aldrig i hela mitt liv sett människor gå på gatan och sedan bara explodera”, säger Beirutbon Musa till nyhetsbyrån AFP.

Libanons hälsominister Firass Abiad sa sent på tisdagskvällen att minst 11 människor hade dödats och över 4 000 skadats, varav 400 allvarligt. De flesta skador är på händer, mage eller ansikte.

Hizbollah säger att en tioårig flicka dödades när hennes pappas spårare exploderade.

Den iranskstödda milisen pekar utan bevis ut Israel som “helt ansvarigt” för explosionerna och uppger att dess svar kommer att komma “där fienden förväntar sig och där den inte förväntar sig”.

De drabbade ska i första hand vara medlemmar i Hizbollah, men även privatpersoner och sjukvårdspersonal. Irans ambassadör i Libanon skadades också, enligt ett uttalande.

Bilder från övervakningskameror i Beirut visar hur enheterna exploderar i små explosioner som slår omkull personerna som bär dem.

Vittnen säger att paniken spred sig när sökarna började explodera.

Sjukvården vädjade omedelbart efter blodgivare och från många sjukhus rapporteras om kaos. AFP beskriver huspatienter som vårdas på tunna madrasser på gatorna.

– Det är totalt kaos. Jag kan inte ta in vad som hände idag”, säger Um Saleh, som bor i Beirut, till The New York Times.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som övervakar händelser i det krigshärjade exillandet i Storbritannien, säger att 14 Hizbollah-medlemmar i Syrien har drabbats.

Myndigheterna uppmanar alla personer som äger en sökare att göra sig av med dem och att hålla sig borta från trådlösa kommunikationsenheter, inklusive mobiltelefoner.

Explosionerna kom bara timmar efter att Israels säkerhetspolis Shin Bet tillkännagav att den hade förhindrat ett mordförsök mot en högt uppsatt medlem av säkerhetstjänsten.

Hizbollah använder sitt eget telekomsystem för att kommunicera, bland annat med sökare. Milisen har uppmanat sina medlemmar att undvika mobiltelefoner för att undvika att systemet hackas.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah dagligen attackerat varandra.

Lämna ett svar