Nya rekord på Wall Street efter dubbelsänkning


  • Nya rekord på Wall Street efter dubbeldipp

    22.13

    Manne Berggren Wiklund

    New York-börsen var på ett ljust humör på torsdagen efter att den amerikanska centralbanken sänkte sin styrränta med 0,5 procentenheter.

    När räntesänkningen presenterades i onsdags ledde den inte till några större svängningar på börsen. Men i torsdags var det annorlunda och de ledande indexen steg kraftigt.

    Det breda S&P 500-indexet steg 1,7 procent, Dow Jones industriindex steg 1,3 procent, medan det tekniktunga Nasdaq-kompositindexet steg 2,5 procent.

    För både S&P 500 och Dow Jones innebar det att indexen nådde nya rekordnivåer, skriver CNBC.

    Under torsdagens handel var teknikaktierna starka. Halvledarjätten Nvidia lyfte 4,0 procent, medan Apple steg 3,7 procent. Microsoft och Googles moderbolag Alphabet ökade 1,8 respektive 1,5 procent. (TT)

Senaste nyheterna

  • Polisaktion i Hallstahammar

    En stor polisinsats har pågått på en restaurang i Hallstahammar sedan klockan 19.30 på torsdagskvällen. Enligt uppgifter till hufvudstadsbladet rör det sig om en misstänkt skottlossning och en person ska vara skadad.

    Polisen i Region Mitt har varit mycket förtegen om händelsen och vill inte bekräfta uppgifterna.

    – Vi är på plats just nu för att utreda vad som har hänt, säger Maria Hall, presstalesperson vid polisen.

  • Timmerbil körde av vägen – förare död

    Föraren av en timmerbil har avlidit efter att lastbilen kört av vägen, skriver polisen på sin hemsida.

    Singelolyckan inträffade norr om Resele i Sollefteå kommun vid 15-tiden på torsdagen och kommer att utredas av polisen.

  • Drunkningslarm om kanotist – förd till sjukhus

    En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en drunkningsolycka på sjön Uddjaure söder om Arjeplog, uppger polisen.

    – De hade varit ute med flera kanoter, en saknades och sedan slog de andra larmet, säger Anna Nordlund, linjeoperatör vid räddningstjänsten.

    Den drabbade personen hittades av räddningstjänsten, men skadeomfattningen är i nuläget oklart.

    Totalt var sju personer ute och paddlade kanot. Polisen håller nu på att förhöra vittnen.

    Larmet kom klockan 16.26 på torsdagen.

  • Rwanda först med mpox-vaccin i Afrika

    Vaccination mot mpox-viruset har börjat i Afrika – med Rwanda först med flera hundra personer som riskerar att ha blivit vaccinerade, säger Afrikanska unionens folkhälsomyndighet Africa CDC.

    De första 300 vaccinerna distribuerades nära gränsen till Kongo-Kinshasa, som har varit det värst drabbade landet med nästan 22 000 fall och över 700 dödsfall kopplade till viruset under perioden januari till augusti i år.

    Enligt CDC kan vaccinationer börja i Kongo-Kinshasa under den första veckan i oktober.

    Mpox, som tidigare kallades monkeypox, är släkt med smittkoppor och orsakas av två virusvarianter. Den nya varianten som sprider sig nu är mer seriös.

    Viruset orsakar smärtsamma blåsor och sår på huden och influensaliknande symtom. Sjukdomen är ofta mild och läker av sig själv. Men om det går dåligt kan viruset hamna i blodet och spridas till andra vävnader och organ.

  • Northvolts långivare tar in hjälp

    Borgenärer till oroliga Northvolt väljer att ta in investmentbanken PJT Partners för att ge råd om alternativ efter att kontantkrisen fördjupats hos batteritillverkaren. Det rapporterar Bloomberg. Investmentbanken kommer nu att samarbeta med advokatfirman Milbank LLP, som redan var rådgivare till långivarna, enligt Bloombergs källor.

    Det är oklart om Nortvolts större ägare, som VW och Goldman Sachs, planerar att stödja företaget med ytterligare kapital.

  • Telia bryter med Effektiv kommunikation

    Telia säger upp sitt samarbete med Effektiv kommunikation.

    Beskedet kommer efter skandalen med försäljningen av Socialdemokraternas lotterier. Tidigare var samarbetet bara pausat.

    Till hufvudstadsbladet säger Telias presschef Roija Rafii att företaget har avslutat samarbetet “med omedelbar verkan”.

    – Det är trots allt baserat på den utredning som har gjorts i kombination med information som framkommit i media som gjort att vi tagit beslutet att helt avsluta samarbetet.

  • Kvinna påkörd av buss – allvarligt skadad

    En kvinna har blivit påkörd av en buss på Östermalm i Stockholm och är allvarligt skadad, uppger polisen. Olyckan inträffade på torsdagseftermiddagen och en förundersökning upprättades om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

    – Det exakta händelseförloppet är lite för tidigt att uttala sig om, men bussen har beslagtagits för att vi ska kunna utreda vad som har hänt, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

    Kvinnan förs till sjukhus med ambulans. Olycksplatsen på Karlavägen är avspärrad, enligt polisen.

    – Jag tror att bommarna kommer att finnas kvar ett tag till, men det kommer nog att vara tillgängligt ganska snabbt igen, säger Carina Skagerlind.

    Bussen har tagits i beslag av polisen och en utredning om händelseförloppet har inletts. (TT)

  • Okänd Mozart-komposition upptäckt i Leipzig

    Ett tidigare okänt musikstycke av Wolfgang Amadeus Mozart har hittats i Leipzig, Tyskland, rapporterar Der Spiegel. Det är en tolv minuter lång komposition, “Serenate ex C”, som beräknas ha skrivits av Mozart i hans sena tonår.

    Noterna hittades i de papper som samlaren Carl Ferdinand Becker lämnade, vilka donerades till musikavdelningen på Leipzigs kommunala bibliotek. Noterna är en kopia eller utskrift av originalet, som anses förlorat.

    Upptäckten har presenterats av International Mozart Foundation i Salzburg och stycket kommer att framföras i sin helhet på Leipzigoperan lördagen den 21 september.

    Wolfgang Amadeus Mozart föddes i Salzburg i Österrike, då en del av det tysk-romerska riket, 1756. Han blev en av världens mest kända tonsättare och dog 1791, 35 år gammal.

  • Hizbollah-ledarens tal: “Detta kan ses som en krigsförklaring”

    Fienden har passerat alla röda linjer, säger Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tal som för första gången kommenterar de senaste dagarnas händelser i Libanon.

    Minst 37 människor dödades och ytterligare cirka 3 000 skadades när tusentals personsökare, främst i Libanon, exploderade på tisdagen, följt av en liknande attack på onsdagen när walkie-talkies exploderade. Kommunikationsanordningarna bars huvudsakligen av personer med anknytning till den Iran-stödda shiamilisen.

    – Det här kan ses som en krigsförklaring, säger Nasrallah i talet enligt Reuters.

    Israel har inte officiellt tagit på sig ansvaret för attacken, men Hizbollah anklagar sin ärkefiende för att ligga bakom.

    Samtidigt på torsdagen inledde Israel nya attacker mot Libanon, meddelade den israeliska militären, efter att Hizbollah attackerat norra Israel med drönare. (TT)

  • Israel attackerar Hizbollah i Libanon

    Israel har släppt bomber i Libanon i torsdags, rapporterar Reuters och hänvisar till den israeliska militären.

    Enligt rapporter handlar det om byar i södra Libanon som attackerades av israeliska stridsplan.

    X skriver Israels militär bekräftar attackerna.

    “IDF slår för närvarande Hizbollahs mål i Libanon för att försämra Hizbollahs terroristkapacitet och infrastruktur”.

    Frankrikes president Emmanuel Macron ska ha ringt politiska och militära ledare i Libanon efter de två attackerna, enligt The New York Times.

    I samtalet ska presidenten ha varnat för en “farlig upptrappning av spänningarna i regionen” som kan sätta fler civila liv på spel. Den franske presidenten ska också ha fört samtal med Benjamin Netanyahu och förmedlat ett liknande budskap.

    USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanade också att undvika “eskalerade åtgärder från något parti”, skriver AFP.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar