Experter: Konkursskydd i USA kan bli Northvolts räddning


Det finns fortfarande ingen förbättring av den ekonomiska situationen för batteribolaget Northvolt. Som DN kunde berätta pågår intensiva förhandlingar mellan bolaget och ett internationellt bankkonsortium med ett 20-tal banker. Det handlar om betalningar av lånet på 5 miljarder dollar, cirka 50 miljarder kronor, som säkrades vid årsskiftet.
Långivarna har nu tagit in investmentbanken PTJ Partners som ska ge råd om olika scenarier som kan uppstå när likviditetsproblemen förvärras, enligt uppgifter som lämnats till nyhetsbyrån Bloomberg.

PTJ Partners fungerar bland annat med rekonstruktioner och det som kallas Chapter 11 – en amerikansk variant av företagsrekonstruktioner. En som SAS genomgick 2022–2024.
På sin hemsida rapporterar PTJ Partners om en rad framgångsrika rekonstruktioner och frivilliga uppgörelser mellan företag och långivare. Många av affärerna ligger i mångmiljardintervallet och berör stora företag med verksamhet främst utanför USA.

Förhandlingar pågår för att rädda fabriken i Skellefteå.

Northvolt har två bolag registrerade i USA, vilket är mer än tillräckligt för att bolaget ska kunna vända sig till en amerikansk domstol istället för en svensk, enligt konkursadvokat Hans Anderssons bedömning.
– Man behöver egentligen inte ens ha ett amerikanskt dotterbolag, men om man bara har någon tillgång som ger en tillräcklig koppling till USA anser konkursdomstolarna att de har jurisdiktion, säger han.
Hans Andersson är ordförande i Rekonstruktions- och konkursförvaltarkollegiet och var expert i utredningen om den nya lagen om företagsrekonstruktion som trädde i kraft i Sverige förra året. Enligt honom är det mycket mer likt Chapter 11 än det förra var, men det finns fortfarande fördelar med att vända sig till USA.
En av dem är att det går att involvera hela koncernen i samma process, oavsett var i världen de olika företagen finns.

SAS har precis genomgått en rekonstruktion.

– Det var en stor fördel i SAS-fallet. Enligt den svenska rekonstruktionslagen ska ett rekonstruktionsärende startas för varje enskilt bolag i koncernen och om det finns dotterbolag i till exempel ett annat EU-land blir det ett nytt förfarande där. Det kan göra det svårt att nå en gemensam uppgörelse med alla koncernens borgenärer, säger Hans Andersson.

Bo Becker, professor i finans ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, pekar på en annan skillnad. Enligt honom har USA det bästa konkursförfarandet i domstol.
Lagstiftningen kring kapitel 11 ger företag starka förutsättningar att fortsätta en verksamhet som i princip kan leva vidare, snarare än att likvideras och läggas ner.
– I USA är det främst två domstolar som handlägger de stora målen eftersom det krävs så mycket expertis, från domarna men också från advokaterna och konkursförvaltarna, säger Bo Becker.

Northvolts fabrik i Skellefteå. Arkivbild.

Han poängterar att det är viktigt att företag har en koppling till Delaware eller New York. Northvolts amerikanska företag är registrerade i Delaware. En kapitel 11-fil i det tillståndet erbjuder en möjlig väg framåt om nödvändigt för Northvolt.
Guy Lofalk är en mångårig insolvensadvokat och ledde bland annat rekonstruktionen av Saab Automobile, en av Sveriges största. Han säger att det kan vara bra för Northvolt att välja USA – om återuppbyggnaden skulle komma i fråga – av två skäl.
– De har företag och projekt på gång på flera håll i världen och skulle kunna komma på rätt spår snabbare. Amerikanska domstolar kan arbeta snabbare. Vi kommer att införa särskilda domstolar för insolvensförfaranden i Sverige, men det ser ut att ta lite tid innan det är klart i praktiken.
Finns det lärdomar från Saab-eran?
– Om alla vill att det ska gå bra – då gör det det ofta. Sedan bjuder alla. I Northvolt finns också en geopolitisk dimension att Europa vill ha batterifabriker som kan stå emot Kina.

DN har sökt flera av Northvolts långivare. Ingen av dem vill ge några kommentarer i nuläget. Northvolts kommunikationschef Matti Kajala skriver i ett sms att han inte kommenterar spekulationer.

Statliga lån eller garantier

Några av de lån och kreditgarantier som Northvolt har.

2024: 50 miljarder kronor från 24 olika banker samt både Norden (NIB) och Europeiska investeringsbanken (EIB). Bland affärsbankerna finns BNP Paribas, JP Morgan och Citibank – men även svenska SEB och Swedbank. Northvolt fick före jul en statlig kreditgaranti från Riksgälden för en stor del av lånet.

2020: NIB, den nordiska investeringsbanken som omfattar Norden och Baltikum, ger ett 10-årigt lån till Northvolt på drygt 500 miljoner kronor.

2019: 3,8 miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken (EIB).

2018: 520 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken (EIB).

Northvolt har även fått stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, för forskning och utveckling av batteriteknik.

Källa: DN, DI, Affärsvälden, NIB, EIB.

Lämna ett svar