Gruset förvandlades till grönska – se BRF:s stora förvandling
– De har framtidssäkrat sina hus på flera sätt. Det ger höga värden för föreningen, säger Fredrik Hansson, projektledare på Riksbyggen.
BRF Svärdsklingan i Borås består av närmare 200 lägenheter och en gård på knappt 15 000 kvadratmeter totalt. Men trots gårdens storlek har den tidigare lämnat mycket övrigt att önska. Förutsättningarna för umgänge och lek har kolliderat med behovet av parkeringsplatser.
– Innan upprustningen var gården full av parkerade bilar och eroderade plåtbaracker. Vi ville skapa en bilfri innergård på sikt, men samtidigt behövde vi faktiskt fler parkeringsplatser. Det var en utmaning, säger Lennart Klaesson, som länge varit ledamot i styrelsen.
Renoveringen av gården var ett stort projekt. För stor för att styrelsen ska vilja driva den själva.
– I en bostadsrättsförening är det många som vill gilla det ena och det andra. Samtidigt består styrelsen oftast av lekmän som inte har den yrkeskompetens som krävs för ett sådant här projekt, säger Lennart Klaesson.
Samarbetade med Riksbyggen
Eftersom föreningen har totalledning på Riksbyggen kontaktades Riksbyggens Saneringsavdelning för att utreda och projektera gården. Renoveringen kom att omfatta flera viktiga investeringar, bland annat att bygga ett parkeringshus i två plan och att bygga två miljöhus med sedumtak, för att möta framtida krav på insamling av hushållsavfall.
– Eftersom många av medlemmarna bor i mindre lägenheter ville de också göra det möjligt för dem att ha övernattande gäster. Därför planerades det att renovera och bygga om en gammal lokal till gästlägenhet, säger Fredrik Hansson på Riksbyggen som varit projektledare för renoveringen.
Riksbyggen tog över byggherrens ansvar från föreningen och ledde arbetet genom dess olika faser.
– Vi genomförde förstudien, ansvarade för planering och lantmäteri, upprättade ramhandlingar, upphandlade entreprenörer – och projektledde det praktiska arbetet så att allt från arbetsmiljö till schemaläggning fungerade som det skulle, säger han.
Husen var säkrade för framtiden
Tidigt under projektets gång upptäcktes i samband med besiktningar och granskningar av föreningens underhållsplan att alla byggnader behövde dräneras. Det stod också klart att föreningens externa VA-anläggning och dess elektriska apparater var föråldrade. Föreningen beslutade då att även ta med dessa punkter i arbetet.
Riksbyggen kunde ge BRF Svärdsklingan ett fast pris för renoveringen av gården och de övriga investeringarna. Med tanke på projektets bredd var det en rejäl investering, enligt Fredrik Hansson, men med mycket höga värden för föreningen.
– Förutom den helt nya gården har den här föreningen framtidssäkrat sina hus på flera sätt – och generellt sett är det billigare att underhålla sin fastighet än att åtgärda akuta skador. Att inte dränera husen kunde till exempel ha orsakat stora följdskador på grunden och om de föråldrade elkablarna hade legat kvar i marken hade gården behövt grävas upp igen om ett par år när det var dags att byt ut dem, säger han.
Orangeri och grönska
Bygget av föreningens nya parkeringshus gjorde att stora delar av gården blev bilfri. Detta skapade i sin tur möjlighet att planera en helt ny sorts innergård med plats för grönska, lek och uteservering. Plantager med träd, rabatter och gräsmattor anlades. Nya gångvägar med belysning byggdes och en grillplats byggdes under tak. Dessutom byggdes ett helt nytt orangeri med ett fungerande kök, som kan användas året runt.
– Gården bjuder nu in för alla. Många använder grillen och orangeriet och det gör att vi skapar en bättre stadsdel, säger Gordana Jakupovic, som tog över som ordförande i föreningen under projektets gång.
– Jag står ofta på balkongen och tittar ut över det vackra resultatet – och det känns extra bra att jag kan gå ut på gården med barnbarnen och leka, fortsätter hon.
Lennart Klaesson stämmer in.
– Vår utemiljö är något helt annat i dag än när projektet startade.
Extern länk: Så här kan Riksbyggen hjälpa dig BRF. Begär en kostnadsfri offert.
Artikeln är framtagen av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och inte en artikel av hufvudstadsbladet