På bara en vecka har Israel slagit ut stora delar av Hizbollahs ledarskap. Det beräknas ta år innan organisationen har återhämtat sig. Med attacken mot den underjordiska bunkern i Beirut har Israel visat att det är möjligt att slå till mot fienden var som helst, när som helst och på vilket sätt som helst. Det är talande att Irans ayatolla Ali Khamenei har flyttats till en säker plats, enligt Reuters.
Riskerna för ett utdraget krig i Mellanöstern har onekligen ökat. EU och USA gör därför klokt i att fortsätta sitt diplomatiska arbete för att lugna situationen. Ett stort krig skulle vara förödande för regionen och dess invånare. Men också för omvärlden och världsekonomin. Även om väst inte längre är lika beroende av olja från Mellanöstern, kommer ett fullskaligt krig att driva upp oljepriserna och störa de försörjningskedjor som den globala ekonomin är beroende av.
“Israels samarbete mellan försvarsmakten, försvarsindustrin och civila företag är på många sätt ett exempel, inte minst för Sverige.”
Samtidigt måste man ha respekt för Israels rätt att försvara sig. Att vara omgiven av grannar som vill utplåna dig uppmuntrar inte till dialog. Israels offensiv mot Hizbollah har hittills begränsats till flyganfall och specialoperationer, men flera medier uppger att en markoffensiv i Libanon förbereds i detta avseende nu.
Vad ger Israels försvarsstyrkor en sådan fördel? Landet är inte bara tekniskt överlägset utan använder också teknik på oväntade sätt. Ett exempel på detta är hur personsökare användes som vapen i Libanon för ett par veckor sedan.
Operationen genomfördes av underrättelsetjänsten Mossad och syftade till att destabilisera Hizbollah, enligt CNN. Sprängämnen gömdes inuti batterierna och fjärraktiverades av Israel. 39 människor dog och 3 000 skadades.
En sådan speciell operation kräver planering, tålamod och resurser. Israels säkerhetstjänst ska ha använt sig av mellanhänder och företag i bland annat Ungern och Norge. Liksom Ukraina (med dess framgångsrika drönarkrigföring) har Israel anpassat en i huvudsak civil teknik för militära ändamål.
Ingen annanstans är samarbetet mellan teknikföretag och försvarsindustrin mer väl utvecklat än i Israel. Det finns till och med en särskild enhet i försvarsdepartementet som bland annat syftar till att få till stånd samarbete mellan företag och försvarsmakten.
Samarbetet har gett upphov till ett antal framgångsrika vapensystem, inte minst inom luftvärnsområdet. “Iron Dome” och storebror “Davids Sling” är stöttepelare i landets robotförsvar. Nio av tio inkommande raketer skjuts ner, vanligtvis fler. Utan dessa system hade livet i Israel inte fungerat.
Israels samarbete mellan försvarsmakten, försvarsindustrin och civila företag är på många sätt ett exempel, inte minst för Sverige. Precis som Israel har vi en stor inhemsk försvarsindustri, men formerna för samarbete mellan olika parter är, efter år av nedrustning, minst sagt rostiga.
Israels erfarenheter och lärdomar är ovärderliga för Michael Claesson, som precis har tillträtt som ÖB. Det är också en signal till försvarsminister Pål Jonson (M) om hur Sverige ska rusta sitt försvar. Kriget i Mellanöstern visar på vikten av att ha rätt intelligens, ett välutvecklat luft- och robotförsvar och ett nära samarbete med teknikföretag som kan anta försvarsstrategiska utmaningar. Förhoppningsvis får vi höra mer om detta i den kommande försvarspropositionen.