Annika Rullgård, Orsa
Svar till Roland Ingemarsson (24/9): Poängen med min idé om en kallvattencistern (23/9) är att kallvatten alltid ska rinna genom cisternen eftersom det ska vara en del av det inkommande kallvattnet. Den enda gången vattnet står stilla i cisternen är när tillförseln stängs av. Det sker inte direkt vid strömavbrott i tättbebyggt område, eftersom självtrycket på grund av höjdskillnaden ligger kvar tills vattentornet är tomt.
Bernhard Borgström, Herräng
Har precis sett programmet “Det sitter i väggarna” och är irriterad över att man inte använder handskar när man bläddrar i arkivmaterial.
Donald Monvall, Hässelby
När man läser om Anna Kinberg Batras tjänsteutövning och hur hon väljer att förhålla sig till den kritik hon fått från JO, facken och andra kan man undra hur domen står sig. Som avdelningschef inom en statlig myndighet har jag intervjuat ett antal sökande till kvalificerade tjänster. En av intervjufrågorna var hur han ville beskriva gott omdöme och sedan ge exempel på när han ansåg sig ha handlat med gott omdöme. Det borde kanske ha varit en fråga som statsministern skulle ha ställt till Anna KB och jag hade varit väldigt nyfiken på svaret.
Bo Magnusson, Örebro
Hej, vill ge Alex Schulman en tumme upp för texten om läsning (DN 30/9) . Så stor att Alex Schulman härskar i den idiotiska idén att läsa samma text många gånger som en läslektion och därmed döda läsintresset. Jag har själv upplevt det med alla mina barnbarn och bestämde mig precis som författaren: vi läste läxan en gång! Tack!
Farmor och före detta folkskollärare
Skärp dig, Telia! Varför kan du öka ditt abonnemang, men inte minska det digitalt? Vill du minska hänvisas du till ett telefonnummer där en fysisk person ska svara på detta. Men jag är gravt hörselskadad och har på grund av mina funktionsnedsättningar kunnat klara livet med hjälp av mobiltelefon och dator. Det finns ingen anledning, förutom inkomsten för Telia, att du inte digitalt ska kunna minska dina prenumerationstjänster!
Stina Söderman, 80-årig arg pensionär
Det är för länge sedan dags att låta Bokmässan i Göteborg bli ambulerande. Vi ska tänka på att Sverige är ett avlångt land med många bokintresserade, som gärna vill ha enklare tillgång till vad mässan har att erbjuda. Låt mässan resa runt i landet, så att fler med lite kortare resor kan delta. Platser som Skövde, Växjö, Borlänge och Östersund för att nämna några skulle nog uppskatta det, då mässan även ger hotellnätter med mera. Säkert finns det några som tycker att det i så fall är fel att till exempel Nobelpriset med efterföljande bankett alltid äger rum i Stockholm. Den stora skillnaden är att Bokmässan är öppen för alla, det är inte Nobelfirandet som faktiskt direktsänds i SVT. Bokmässan visas endast i portioner då och då när mässan stängt.
Bibi Öhrlund, Stockholm
Att låsa in lagöverträdare för att skydda samhället ger sällan de resultat vi hoppas på. Det avskräcker inte heller många unga, särskilt de som saknar förtroende för vuxenvärlden och har helt andra framtidsdrömmar än vi hade som barn. För dem finns det ibland inget att förlora – brottslighet kan till och med göra dem till hjältar i sina grannskap. Idag påverkas hela samhället av det snabbt ökande våldet och när det leder till skottlossning kostar det samhället cirka 75 miljoner kronor. Tänk om vi istället använde de pengarna till att investera i förebyggande åtgärder – sådant som ger unga fler valmöjligheter och en bättre framtid? Vad skulle du lägga pengarna på?
Tony Danielsson, Ronneby
Gör Anna Kinberg Batra till generaldirektör för Migrationsverket. Där är himlen vid och varken lagar eller vanlig anständighet hindrar någon från att ta ut svängarna. Liksom barnkonventionen inte hindrar Migrationsverket från att utvisa ett litet barn till Albanien, ett barn som växt upp i Sverige med trygga fosterföräldrar och saknar anknytning till Albanien. Eller en svårt dement gumma till samma land utan att någon tar hand om henne. AKB skulle vara trygg på Migrationsverket – så länge hon inte började se invandrare som människor med mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet.
Åke Boa Lundberg, Fjäll
Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.