Det är i Garnisonen på Östermalm de sitter, många av de avsatta statscheferna som landar mjukt efter att ha blivit sparkade, genom att placeras på den så kallade “Elefantkyrkogården”. Att ta plats på kyrkogården kan också innebära att man sitter i något av de olika departementen, med arbetsuppgifter kopplade dit.
Artikeln i korthet
Anna Kinberg Batra, som i fredags fick sparken som landshövding i Stockholm, kommer att placeras på Elefantkyrkogården.
De som arbetar i korridoren för uppsagda chefer får behålla sin lön och i regel utföra olika utredningsuppgifter åt staten.
Bland de kända representanterna placerade här finns Dan Eliasson och Ann-Marie Begler.
De som hamnar på kyrkogården är högre tjänstemän som fortfarande har anställningskontrakt, utnämningar, med regeringen. Och antingen har de gjort sig omöjliga på sina jobb eller fått sparken av andra skäl – till exempel för att de anses ha fel partifärg och motsätter sig den nuvarande regeringen. De får behålla sin lön under hela sin anställning.
Får 6,5 miljoner kronor
Anna Kinberg Batra, som i fredags fick lämna sin post som landshövding i Stockholm efter stark kritik för tre rekryteringar till myndigheten, har en lön på 122 400 kronor i månaden och kan därmed lyfta runt 6,5 miljoner fram till 2029, då hennes förordnande går ut .
Det är klart att det blir “Elefantkyrkogården” för henne, men inte precis där hon ska sitta.
Andra som har placerats där under nuvarande M, KD, L-regering är Nina Cromnier, tidigare generaldirektör för Strålsäkerhetsmyndigheten, som avskedades när regeringen ville ändra myndighetens inriktning mot kärnkraftsfokus. Hon är för närvarande tjänstledig med ett förordnande som går ut i maj nästa år.
Och bland de som är anställda i regeringskansliet finns också kända tjänstemän som Charlotte Svensson, tidigare chef för Tullverket, som i början av året sades upp med motiveringen att regeringen ville se en ny ledning med nya perspektiv. Och Karin Tegmark Wisell, som fram till i somras ledde Folkhälsomyndigheten. Hennes förordnande går ut hösten 2027 och hon fungerar för närvarande som Sveriges ambassadör för global hälsa.
Hela listan: Fem personer på Elefantkyrkogården
Här är alla som idag har sina jobb inom den så kallade Elefantkyrkogården:
Anders Kesslingdirektör och tidigare chef för den nedlagda Delegationen mot segregation. Han tjänar 97 500 kronor i månaden och har en tid till den 30 juni 2026.
Nina Cromniergeneraldirektör och tidigare chef för Strålsäkerhetsmyndigheten. Har en månadslön på 123 800 kr och ett förordnande som går ut den 31 maj nästa år.
Charlotte Svenssongeneraldirektör och tidigare chef för Tullverket. Hon avskedades i början av året med motiveringen att regeringen ville se en ny ledning med nya perspektiv. Har en lön på 126 100 i månaden och ett förordnande som går ut den 31 oktober i år.
Anneli Wirténgeneraldirektör och tidigare chef för Sveriges geologiska undersökningar, SGU. Fick sparken i somras för att regeringen ville se en ny riktning i arbetet med mineraler och metaller. Har en lön på 115 600 kr fram till den 28 februari 2026 då hennes förordnande går ut.
Karin Tegmark Wisellambassadör för global hälsa och tidigare chef för Folkhälsomyndigheten. Har en månadslön på 127 000 kr och en förordnande till den 31 oktober 2027.
Garnisonen ingår i regeringskansliet men är fysiskt placerad cirka 2,5 kilometer från statsminister Ulf Kristerssons eget kansli i Rosenbad.
Byggnaden på Östermalm beskrevs av Anna Kinberg Batra själv på Instagram i oktober 2021 som en manifestation av “DDR-arkitektur”, och den 347 meter långa korridoren där arbetsrummen ligger som “Europas kanske längsta”.
Kallt och fult
Författaren Kalle Nilsson, som arbetade där, har i en krönika bl.a Arbetets värld beskrev stilen på insidan som “kall, ful och monoton” och konstaterade att korridoren är så lång “att det förmodligen finns plats för tvåhundra rum där – alla lika stora, alla med samma design.” Han har också beskrivit arbetet där som något av en “reträttkänsla” och att “de flesta kan strunta i sin e-postkorg i dagar utan att det får några konsekvenser.”
De som jobbar i korridoren förväntas ta de uppdrag som regeringen ger dem. Det vanligaste är att de får arbeta inom nämnder och göra någon form av statlig utredning.
Ibland tar det väldigt lång tid innan de får några uppgifter.
– Det tog nästan ett år innan jag fick en meningsfull anställning, det kändes väldigt konstigt att inte behövas, har Ulla Sandborgh, tidigare generaldirektör på Svenska kraftnät, tidigare sagt till hufvudstadsbladet.
Sandborgh sades upp 2019 efter frågor om hur säkerhetsskydd och säkerhetskontroller hade hanterats av andra chefer på myndigheten och hennes förordnande gick ut 2023.
Här jobbade Dan Eliasson
Men genom åren har det också kommit rapporter om att vissa personer har ansetts vara så svårplacerade att de bara har behövt avtjäna tiden. Inga lämpliga uppgifter har hittats.
Bland de mer kända tjänstemännen som var stationerade på Elefantkyrkogården finns Dan Eliasson. Han fick sparken som generaldirektör för Statens räddningstjänst, MSB, efter att ha rest till Gran Canaria – mitt i pandemirestriktioner.
Under de 1,5 år han var stationerad på regeringskansliet genomförde han en utredning om “svensk grundlagsberedskap” och kunde lyfta en månadslön på drygt 162 000 kronor, enligt en tidigare granskning av Kvällstidningen.
En annan känd regeringsrepresentant som arbetat där är Ann-Marie Begler som fick sparken som generaldirektör på Försäkringskassan. Hon hade dåvarande svenska regeringens uppdrag att minska antalet sjuka, men fick lämna till följd av att myndigheten ansågs ha gått för hårt.
Begler själv sa upp sig från sin tjänst på Elefantkyrkogården efter 2,5 år, efter att ha nekats en samtidig plats i styrelsen för skolkoncernen Academedia, som SvD avslöjat.