Brittiska varupriser sjönk i september


Framtidens infrastruktur är cirkulär

d6d789a2 9c90 4de8 be23 159454b84934.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0
Framtiden för hållbar infrastruktur bygger på cirkulära material, långlivade konstruktioner och mätbara ESG-investeringar

Hur kan bygg- och infrastrukturbranschen svara på den ökande efterfrågan på mätbart hållbara lösningar? I storskaliga projekt som brobyggen och dagvattenhantering är det just infrastrukturen som samhället måste fokusera på. En hållbar framtid kräver en balans mellan förnybara, cirkulära material, hållbara konstruktioner med längre livslängd och affärsmodeller som skapar värde utan att utarma jordens resurser, eller som möjliggör en cirkulär resursanvändning genom återvinning och återanvändning.

Cirkulära material och lösningar

Byggmaterialen är infrastrukturens ansikte utåt En infrastruktur med längre livslängd bestående av återvinningsbart och återvunnet material blir allt viktigare samtidigt som byggprojekten kräver kostnadseffektivitet, kortare byggtider, färre störningar i omgivande miljö och trafik. och minsta möjliga miljöpåverkan.

Välplanerade projekt som använder cirkulära material kan ge långsiktiga resultat. Stål har till exempel länge ansetts vara ett mindre miljövänligt material, men det är samtidigt världens mest återvunna material. Enligt World Steel Association återvanns nästan 680 megaton stål år 2021.

Stål är också ramverket både i stora infrastrukturprojekt som brobyggen och i projekt för förnybar energi som sol-, vatten- och vindkraft eller geotermisk elproduktion. Tack vare klimatneutralt stål kan tillverkare uppnå nettonollutsläppsmål och göra stål till det självklara valet av material för infrastrukturbyggande. Stål har överlägsen livslängd och när strukturen når slutet av sin livscykel kan den återvinnas till 100 procent och få nytt liv.

Framtidens konstruktion: fokus på livslängd

Att bygga för framtiden inkluderar långlivad infrastruktur med fokus på hållbarhet, styrka och mångsidighet som använder förnybara, återvinningsbara material. Samtidigt måste konstruktionen vara praktisk: snabb att bygga och byggd för att hålla.

– Designers, ingenjörer och andra aktörer i värdekedjan för infrastrukturbyggande behöver ompröva olika material och design inför framtiden. Behoven i den snabbt föränderliga miljö där infrastruktur som broar och kulvertar byggs måste få styra, säger Stefan Nordström, vd, ViaCon Group.

Hållbarhetscirkeln är sluten

– Infrastrukturen är av avgörande betydelse när framtidens hållbara samhälle ska byggas. Vi behöver mer än framtidssäkra och starka konstruktioner. Lagstiftningen kommer att förändras och som svar måste vi – proaktivt – omvärdera hur vi använder resurser, hur cirkulära de är, hur länge ett bygge kommer att pågå och dess kort- och långsiktiga påverkan på miljön, förklarar Stefan Nordström.

Läs mer om framtiden för miljömässigt hållbar infrastruktur.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ViaCon och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar