Analys: Därför gick Israel in i Libanon trots USA:s avrådan | Världen


Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERS / SHUTTERSTOCK REDAKTION/IBL

USA:s president Joe Biden.

Foto: BONNIE CASH – POOL VIA CNP / CNP / POLARIS POLARIS BILDER

Israeliska flyganfall mot byar i södra Libanon.

Foto: ATEF SAFADI / EPA

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK LEDARE/IBL

Direkt efter attacken mot södra Israel den 7 oktober förra året sköt Hizbollah raketer mot norra Israel för att stödja sina allierade i Hamas.

Sedan dess har den terroriststämplade shiamilisen och Israel upprepade gånger attackerat varandra. För ett par veckor sedan förklarade den israeliska försvarsministern officiellt att norra fronten, alltså Libanon, nu är den primära krigsplatsen – inte Gaza.

USA:s president Joe Bidens administration har upprepade gånger krävt militär återhållsamhet i både Gaza och Libanon – och direkt motsatt sig en israelisk markinvasion i Libanon. En sådan har befarats eskalera konflikten mellan Israel och Hizbollah till en nivå som Biden och hans team försökte undvika.

Ändå korsade israeliska trupper gränsen på söndagskvällen.

Fönster till valdagen

Valet av tid är ingen slump, säger analytikern Aaron David Miller vid Carnegie Endowment for International Peace. USA är i en svagare politisk position än vanligt med drygt en månad kvar till presidentvalet – vilket har gett Netanyahu ett fönster, skriver Andrew Roth på The Guardian i en analys.

– Netanyahu gjorde en uträkning. Kalkylen var att det inte fanns något sätt för demokraterna från och med nu och fram till valdagen att stoppa honom, säger Miller till tidningen.

Detta har hänt

• Israeliska trupper har korsat gränsen och tagit sig in i södra Libanon med markstyrkor över natten tisdag som en del av “Operation Northern Arrow”.

• Det är inte känt om en mer omfattande markoffensiv pågår.

• Enligt Israels militära IDF är dessa “begränsade, lokala och riktade” markräder.

• Samtidigt fortsätter flyganfallen mot Libanons huvudstad Beirut.

• Israel har den senaste veckan genomfört intensiva bombräder mot bland annat de tätbefolkade södra delarna av Beirut, där Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah dödades i fredags. Även de östra och södra delarna av Libanon har attackerats.

Detaljer: Austin Furious

Så sent som förra veckan försökte USA, Frankrike och en rad andra länder förmedla en vapenvila. Vid den tiden var signalerna positiva – och en tjänsteman sa till The Guardian att det israeliska hotet att invadera Libanon med markstyrkor sannolikt bara var en taktik för att tvinga Hizbollah och Iran till förhandlingsbordet.

Skär till det israeliska flyganfallet som dödade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Han befann sig i en bunker 18 meter under jorden när 80 ton bomber avfyrades i en serie tidsinställda explosioner.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin ska ha varit rasande när han informerades om razzian först efter att den redan hade börjat, vilket Jerusalem Post tidigare rapporterat.

Aaron David Miller förstår Biden-administrationens utmaningar i regionen, säger han till The Guardian.

– Men föreställningen att ett amerikansk-franskt förslag om tre veckors vapenvila mitt i allt detta skulle kunna fungera, menar jag – det var helt enkelt inte genomtänkt.

FAKTA: Hizbollah

• Hizbollah är en shiamuslimsk rörelse som grundades efter den israeliska invasionen av Libanon 1982.

• Organisationen har både ett politiskt parti och en väpnad filial i Libanon. Den har nära band till Iran och får ekonomiskt, militärt och logistiskt stöd från landet.

• Hizbollah är stämplad som terrorist av USA och dess väpnade gren också av EU.

Lämna ett svar