Snillebolaget når milstolpe: “Kommer att hjälpa oss framåt”
Svenska AcouSorts teknologi kan separera och tvätta partiklar på cellnivå och användas för att förbättra diagnostik och vissa avancerade behandlingar.
I somras lanserades det första kliniskt godkända systemet som använder tekniken.
– Ambitionen är att våra produkter ska bli branschens ‘plockar och spadar’, säger vd Torsten Freltoft.
Medicinteknikföretaget AcouSort, som uppstått ur professor Thomas Laurells forskning vid Lunds universitet, grundades 2010 och börsnoterades 2017. Kärnteknologin i företagets produkter heter acousstofluidics, en teknik som gör det möjligt att tvätta och separera mikroskopiska partiklar , såsom biologiska celler, genom att använda ultraljud och mikrofluidik.
Inom diagnostik och cellterapi kommer denna förmåga väl till pass.
– Om jag skulle välja ett ord för att beskriva det vi gör skulle jag säga automation. Vår teknik gör det möjligt att automatisera behandlingen av biologiska prover, vilket sparar tid och pengar och ökar patientsäkerheten, säger Torsten Freltoft.
Inom medicinteknik tar det ofta lång tid att kommersialisera ny teknik. Hur långt har du kommit?
– Det korta svaret är att vi är ute på marknaden – och har varit med ett tag med testkit och forskningssystem. Men en viktig milstolpe som uppnåddes i somras är att en av våra partners, det spansk-amerikanska diagnostikföretaget Werfen, har lanserat ett kliniskt godkänt system för blodgasanalys nära patient.
Det nya med produkten är att den innehåller en akustofluidikmodul som möjliggör övervakning av hemolys (vilket innebär att röda blodkroppar spricker). Det har tidigare varit en utmaning med blodgasanalys. Den akustofluidiska delen av Werfens system bygger på AcouSorts bakgrundsteknologi och gemensamt utvecklad teknologi. Samarbetet innebär att AcouSort årligen får produktbaserade royalties för användning.
– Vårt samarbete har med andra ord nått full kommersialisering. Det är första gången som tekniken har godkänts för klinisk användning, vilket är en stor milstolpe som vi är stolta över. Och det kommer att hjälpa oss när vi pratar med andra diagnostikföretag eftersom de kommer att se att om Werfen kan göra det så kan andra också.
Torsten Freltoft konstaterar också att detta samarbete ligger helt i linje med AcouSorts kommersialiseringsstrategi. Istället för att själva utveckla slutprodukten vill de erbjuda de verktyg som behövs för utveckling av nya diagnostiska och terapeutiska system.
– Ambitionen är därför att våra produkter blir de ‘plockar och spadar’ som branschen behöver och att vår teknik blir guldstandarden inom automatisk provberedning. Lyckas vi med det har vi en väldigt stor potential.
Torsten Freltoft lyfter fram att AcouSorts teknologi kan vara till stor nytta inom vården och tar cellterapi som exempel.
– Det är en krävande behandling som idag utförs manuellt av högt kvalificerade personer. Cellterapi kan kosta uppemot en halv miljon dollar och det påverkar förstås tillgången på sådana behandlingar.
Torsten Freltoft bedömer att cellterapi som automatiseras med AcouSorts teknik skulle bli betydligt billigare.
– Det är svårt att sätta en exakt siffra. Men min personliga vision, eller förväntning, är att det skulle kunna sänka priserna med en faktor fem till tio.
Hur långt är det från att vården har tillgång till sådana system?
– Jag tror att de första systemen som är helautomatiserade och integrerade kommer att finnas på marknaden 2025 eller 2026. Vår ambition är att förverkliga ett sådant samarbete 2026. Men man ska komma ihåg att det är ett försteg och inte innebär full kommersialisering .
Kom ihåg att investeringar både kan öka och minska i värde och att investerare kan förlora det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AcouSort och inte en artikel av hufvudstadsbladet