Frukt eller mjölk? – Bilar är värre klimatbovar än mjölkkor  – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

Slutsats från KRAV:s VD på tidigare debattartikel från Hållbart matsystem:

KRAV uppmärksammade i en debatt att Sveriges regering planerar att från och med läsåret 2025/26 börja erbjuda frukt till skolelever. Vi tycker att det är lovvärt att hjälpa barn att vänja sig vid att äta frukt, men vill samtidigt peka på risken att skolfrukten tränger undan den näringsrika skolmjölken, som båda finansieras med pengar från EU:s skolprogram. I vår debatt uppmanade vi därför regeringen att se till att EU kommer att finansiera båda dessa föredömliga investeringar: skolmjölk och skolfrukt.

Annons

Vår debatt har fick tankesmedjan Hållbart Matsystem, som pläderar för en växtbaserad kost, att uppmana skolor att sluta servera komjölk i ett svar, eftersom mjölkproduktionen enligt dem har en betydande negativ inverkan på klimatet och bidrar väsentligt till förlusten. av biologisk mångfald.

Annons

Alla människor aktivitet bidrar mer eller mindre till negativ klimatpåverkan. Även mjölkproduktion, men kor är långt ifrån de värsta klimatbovarna. Runt en femtedel (20 procent) av de växthusgaser och negativa klimateffekter som människan orsakar i Sverige kommer totalt från jordbruket, varav kor står för en del av metanutsläppen. Men om man tittar på mänsklig aktivitet i allmänhet, inrikes transporter och främst vägtrafik för betydligt fler – nästan en tredjedel (33 procent) av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser kommer därifrån.

fd6ffdd2 01f5 4b9e ac53 8a4e470e2d13

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mjölkproduktion orsakar inte en förlust av biologisk mångfald, tvärtom, kobete bidrar till biologisk mångfald. På betade naturbetesmarker i Sverige finns ungefär samma antal växtarter per kvadratmeter som i Amazonas regnskog.

Vi måste flytta till en mer växtbaserad kost, både av klimat- och hälsoskäl. Samtidigt kan kor producera näringstäta livsmedel som mjölk, ost och kött från cellulosarika växter som människor inte kan äta. Och näringsrik mat är något vi behöver för Sveriges livsmedelsberedskap vid kris eller krig.

Annons

Annons

9ff9b45b 68e0 43d3 8f37 b5aafa5c4c23

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Ida Lindouf

Ett glas mellanmjölk på 2 deciliter ger en vuxen 14 procent av det dagliga behovet av protein, och innehåller även många vitaminer och mineraler.

Skolfrukten kommer att göra gott för skolbarnen, och med skolmjölk från kor dessutom får barnen viktig näring och energi för skolarbetet. Om frukt och mjölk dessutom är KRAV-märkta bidrar de ännu mer till den biologiska mångfalden, eftersom de då har producerats utan onaturliga bekämpningsmedel.

Emma Rung, VD på KRAV

Lämna ett svar