Låt det växa i portföljen – det är det enklaste sättet att investera i skog
– Det är en ny exponering för många och tillför något man kanske inte hade tidigare, säger Nordeas produktspecialist Therese Liljeblad.
Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande
Nordea Private Banking har nyligen ändrat de strategiska portföljrekommendationerna. Nytt är att andelen skog ökar inom tillgångskategorin alternativa investeringar. Therese Liljeblad konstaterar att skogen har en rad egenskaper som gör den intressant som investering.
– Skogsinvesteringar är helt annorlunda än aktier och räntor eftersom värdet inte är lika känsligt för marknadens upp- och nedgångar. Det gör att de är ett bra komplement i alla portföljer, säger hon.
Skogen ger också ett inflationsskydd, eftersom virkespriserna följer inflationen. Dessutom är avkastningen stabil – skogen växer oavsett ekonomi. Samtidigt måste du komma ihåg att det är en långsiktig investering, så du måste vara uthållig.
Vem ska ha skog i sin portfölj?
– Alternativa investeringar passar de flesta, de effektiviserar portföljen eftersom de inte svänger på samma sätt som börsen, konstaterar Therese Liljeblad.
Förutom skog brukar riskkapital, privata krediter, fastigheter och infrastruktur anses vara en del av denna tillgångsklass. De har alla olika egenskaper eller egenskaper. Therese Liljeblad konstaterar att skogen utmärker sig genom att ge god diversifiering:
– Det är en ny exponering för många och tillför något man kanske inte haft tidigare.
Hållbarhet är ytterligare ett skäl att investera i skog. Skogen har stor betydelse för miljö, klimat och biologisk mångfald. Den absorberar till exempel mer växthusgaser än den släpper ut, och den bidrar också med förnybara råvaror som kan ersätta fossila bränslen och material. Ett hållbart skogsbruk ger alltså en råvara som aldrig tar slut.
Att köpa egen skog är nog det första många tänker på när det kommer till skogsinvesteringar. Men det passar inte alla.
– Då är det lättare att köpa andelar i en skogsfond, eller i en fond som innehåller skog, för att ta vara på de fastigheter som skog kan tillföra en portfölj, säger Therese Liljeblad.
Skogsfonder förvaltas av professionella förvaltare och skogsköpare. Istället för att köpa värdepapper handlar man med skogsfastigheter vars värde man får ta del av som fondandelsägare. En stor fördel med fondlösningar istället för direkt ägande är riskspridningen.
I en skogsfond kan man till exempel sprida ägandet geografiskt och variera innehavet efter ålder. Stora markägare kan också få avkastning genom att arrendera ut skog eller bygga vindkraftverk och solparker.
Vilka risker finns det?
– Likviditetsrisken är en. Skogsfonder är en så kallad illikvid investering, deras tillgångar handlas inte på börsen som värdepapper, så det finns längre ledtider och dagliga värderingar är inte tillgängliga.
Dessutom finns en volatilitetsrisk, eftersom virkespriset är en viktig faktor för avkastningen. Äger du skogen själv är detta extra viktigt att tänka på innan avverkning. Om du har en skogsfond kan du kanske säkra och använda andra tillgångar istället för att göra uttag ur fonden.
En annan risk du bör tänka på är att skogen är en naturresurs som påverkas mycket av väder och saker som kan följa av klimatförändringar – torka, skadedjur, bränder, mindre frost med mera. Här kan du ha en fördel av att äga en skogsfond istället för din egen skog, då en fondförvaltare kan sprida sina risker genom att äga skog på många platser i världen, med olika klimat.
Men om jag ändå vill äga min egen skog, räknas den i min portfölj?
– Ja, skogen är en alternativ investering även när man äger den själv. Ur ett rent portföljperspektiv är det svårare att alltid ha ett aktuellt värde, som du har för aktier och räntor, men din skog bör ingå i helhetsbilden av din portföljs riskbild och värde.
Extern länk: Läs mer om investeringslösningar i Nordea Private Banking
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och inte en artikel av hufvudstadsbladet