En fjärdedel av Libanons territorium täcks nu av israeliska evakueringsorder, skriver CNN. Invånare i över 50 samhällen uppmanas att lämna allt bakom sig och omedelbart flytta norrut.
Natten mot tisdag Israel inledde en “begränsad” markoffensiv i södra Libanon och hävdar nu att de har förstört omkring 150 Hizbollah-mål, inklusive anläggningar som används för att lagra vapen. Hizbollah påstår sig för sin del ha förstört flera israeliska stridsvagnar.
Som svar på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallahs död förra veckan avfyrade Iran nästan 200 missiler mot Israel på tisdagskvällen. Bland annat drabbades flygbaser, enligt Israels militär. Det skedde dock inga betydande skador på anläggningarna och verksamheten ska fungera som vanligt.
Premiärminister Netanyahu har hotat med repressalier och ska ha möten med flera israeliska säkerhetschefer på onsdagseftermiddagen.
Världens sju största ekonomier, Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kanada, Japan, USA och EU – de så kallade G7-länderna – ska ha fört ett telefonsamtal om krisen i Mellanöstern samtidigt.
Amerikanska tjänstemän har sagt att Iran kommer att möta allvarliga konsekvenser efter tisdagens drönarangrepp. USA:s president Joe Biden fortsätter att uttrycka ett starkt stöd för Israel, men uppmanar samtidigt Netanyahu att visa återhållsamhet.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, å sin sida, förklarades som persona non grata av Israel på onsdagen eftersom han inte fördömde attacken.
“Den som inte otvetydigt fördömer Irans avskyvärda attack mot Israel, som nästan alla länder i världen har gjort, förtjänar inte att sätta sin fot på israelisk mark”, skriver landets utrikesminister Israel Katz på plattformen X.
Fler och fler länder, inklusive Storbritannien och Spanien, vidtar nu åtgärder för att få hem sina medborgare från konfliktdrabbade Libanon. Redan på torsdag skickar Spanien två plan till Libanon för att få hem totalt 350 spanjorer som bett om att få lämna landet.
Samtidigt uppmanar Tyskland och Frankrike sina medborgare att också ta sig ur Iran på grund av den eskalerade situationen.
Enligt Sveriges UD finns det uppskattningsvis 2 000–3 000 svenskar i Libanon. UD har i snart ett år uppmanat svenskar att lämna landet och anser att de bär ett stort personligt ansvar.
“Utrikesdepartementet har tydligt och upprepade gånger förklarat att svenskar som trotsat råden inte kan räkna med hjälp vid en ytterligare försämring av situationen”, skriver UD i ett mejl till DN.